E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB’den ''yeterince büyük'' bir aksiyon ---

ECB’den ''yeterince büyük'' bir aksiyon

ECB’den ''yeterince büyük'' bir aksiyon
23 Ocak 2015 - 09:32 borsagundem.com

ECB kararından sonra piyasalarda fiyatlamalar gerçekleşiyor

''ECB’den «yeterince büyük» bir aksiyon  açıklandı…
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika faizini sabit bırakırken, beklentilerin üzerinde varlık alım programı açıkladı. Aylık toplam alım tutarı 60 milyar euro düzeyinde olup, ikincil piyasalardan gerçekleşecek. Alımların 2015 Mart ayından itibaren en az Eylül 2016’ya kadar devam etmesi hedefleniyor; enflasyon kalıcı bir şekilde hedeflenen düzeye (%2) gelmedikçe varlık alımları devam edecek. Alınacak menkul değerlerin tamamı yatırım yapılabilir kredi kalitesine sahip olacak olup, vadeleri 2 yıl ile 30 yıl arası değişiyor. Bunun yanı sıra daha önce açıklanan hedefe yönelik uzun vadeli refinansman operasyonlarının (T-LTRO) maliyetleri de 10 baz puan düşürülerek, ECB’nin politika faizi ile aynı düzeye getirildi.
 
Programa konu olan ek varlık alımlarının ülkeler arasındaki dağılımı, bu ülkelerin ECB’deki sermaye payları baz alınarak gerçekleştirilecek. Buna göre toplam alımların yaklaşık %45’i Almanya ve Fransa kaynaklı olacak. Draghi, negatif faizlerden dolayı verilen bu ekstra likiditenin bankaları kredi vermeye teşvik etmesini, bankaların borç verme kapasitesini artırmasını bekliyor.
 
ECB kararı sonrası, Danimarka Merkez Bankası bu hafta içinde politika faizini ikinci defa indirdi: Faizleri 15 baz puan indirerek %-0,35’e düşürdü. Euro/Danimarka Kronu ise dar bir bantta tutulmaya devam ediyor.
 
Döviz piyasalarında ECB kararı fiyatlanıyor. ECB kararı sonrası €/$ bu sabah 1,1320 ile Eylül 2003’ten bu yana en düşük seviyede. Dolar endeksi DXY, eurodaki düşüşün etkisiyle 94,5 seviyelerine ulaştı. Gelişmekte olan ülke para birimleri de ECB kararı sonrası primli; Brezilya reali ve Güney Afrika randı dün %1 değer kazandılar. Rusya rublesi petroldeki kısmi yükselişin etkisiyle dün %1,6 değer kazanırken, bugün de %1 primli. $/TL de dün 2,36 seviyelerini test ettikten sonra, ECB kararının etkisiyle geriliyor; bu sabah 2,3270’te.
 
Euro Bölgesi’nde çevre ülke tahvil getirileri, tarihi düşük seviyelere geriledi. İtalya, İspanya ve İrlanda’da 10 yıllık tahvil getirileri sırasıyla %1,54, %1,40 ve %1,14 ile rekor düşük seviyelere gerilerken, Almanya 10 yıllık getirisi de %0,52’den %0,45’e geriledi. ABD 10 yıllıkları ise sınırlı düşüş ile %1,85 seviyesinde.
 
ECB kararı sonrası TL cinsi aktiflere olan talep arttı. Gösterge ve 10 yıllık tahvil getirisi, 8’er baz puan düşerek sırasıyla %7,14 ve %7,01 seviyelerine kadar geriledi. Döviz sepeti de 2,55’den 2,48 seviyelerine kadar gevşedi. Benzer şekilde BIST-100 endeksi de 90.900’e yükselerek 92.300 olan tarihi zirvesine yaklaştı.
 
Borsalarda da yükselişler sürüyor. S&P 500 endeksi yükselişini 4. güne taşırken, günü %1,5 primle 2.063’den kapattı. Avrupa borsalarında DAX endeksi %1,3, İtalya ve İspanya borsaları ise sırasıyla %2,4 ve %1,7değer kazandılar.
 
Emtia piyasalarında Brent petrol sınırlı toparlanıyor; 49,2 $/varil seviyesinde. Suudi Arabistan kralının vefatının, OPEC kararlarında etkili olabileceği yorumları yapılıyor. Dün 5 ay sonra ilk defa günü 1.300 $/ons’un üzerinden kapayan altın ise bu sabah sınırlı gerilemeyle 1.297$/ons seviyesinde.
 
Çin’de imalat sanayi beklenti endeksi Ocak’ta 49,8 ile son iki ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmekle birlikte 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam etti. Çin’de zayıf seyreden iç talep nedeniyle, önümüzdeki aylarda büyümeyi desteklemek için ek önlemler açıklanması bekleniyor. Asya borsalarında ECB kararı sonrası alıcılı seyir görülüyor. Şangay endeksi %0,2, Nikkei-225 endeksi %1 primli. ''
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)