E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Dünya hukuk tarihine girecek mükemmel karar"---

"Dünya hukuk tarihine girecek mükemmel karar"

Dünya hukuk tarihine girecek mükemmel karar
22 Nisan 2016 - 04:11 borsagundem.com

Yargıtay kararı 9 yıllık tezgahı çökertti. Ergenekon davası sanıkları Yargıtay'ın kararını değerlendirdi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararının usul ve esastan bozulduğunu açıkladı. Yargıtay, “Ergenekon Terör Örgütü’nün (ETÖ), kim tarafından ne zaman kurulduğunun, suçlarının, hiyerarşik yapısının ortaya konulmaması, liderinin belli olmaması” gerekçeleriyle mahkemenin ETÖ kabulünde isabet bulunmadığına” karar verdi. Oya Armutçu'nun Hürriyet'teki haberinde, Ergenekon davasının sanıkları Yargıtay kararını değerlendirdi. İşte o haberden bazı bölümler:

Mükemmel karar

DAVANIN sanıklarından Yalçın Küçük, Yargıtay’ın bozma kararıyla davanın çöktüğünü belirterek Hürriyet’e, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin zulmü Yargıtay’dan dönmüştür. Bu karar Türk hukuku açısından sevindiricidir” dedi. Yargıtay’dan ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de, Ergenekon davasının, büyük Türk milletini okyanus ötesinden bölme tertibinin bir ürünü olduğunu belirterek, “Nasıl Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Güneydoğu’da, vatanımızın o parçasında, Sur’da, Cizre’de, Silopi’de PKK’yı hendeklere gömüyor, Yargıtay da hukuksuzluğu, haksızlığı, Türkiye’yi bölmeye yönelik tertibi hendeklere gömmüştür. Mükemmel bir karardır. Dünya hukuk tarihine geçecek, derslerle dolu bir karardır. Türkiye’nin ufku, önü açılmaktadır. Türkiye’ye kurulan tertipler, bölücü girişimler yerle bir olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Eşimi geri getirmez

ERGENEKON soruşturması kapsamında tutuklanan ve tutuklu bulunduğu Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde kansere yakalanarak bir yıl sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır kararı şöyle yorumladı: “Zaten Ergenekon davası diye bir şey var mıydı, yok muydu? Kararın bozulması gayet doğal değil mi? Karar bozuldu da mağdurları ne yapacaklar? Ölenler geri gelecek mi? Adli Tıp Kurumu kalkıp Kuddusi Okkır’ın ölümünde devletin hiçbir kusuru yoktur diyemez. Yargıtay’ın bozma kararı eşimi geri getirmez. Devlet kendini kusurlu bile görmüyor. Tayyip Bey ‘aldatıldık’ diyor. Tayyip Bey’in aldatılması sonucu eşim hayatını kaybetti. Bu o kadar basit bir olay değil. Engin Alan’ın itibarı sarsıldı diye tazminat ödendi. Hakkıdır. Kuddusi Okkır’ın hiç mi itibarı yoktu? Bırakın itibarı, hayatını kaybetti. Yargıtay’da, Danıştay’da, Anayasa Mahkemesi’nde üç tane bekleyen davam var. İki yıldır bekliyor. Neden sonuç alamıyorum?”

CİNAYETİ İŞLEYEN 13. AĞIR CEZA YARGILANSIN

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Hürriyet’e kararı şöyle değerlendirdi: “Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Türk yargı tarihine geçecek örnek bir kararla, özel olarak kurulmuş ve yetkilendirilmiş İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerçekleştirdiği bütün işlemleri ve kararları yerle bir etmiştir. Elbette bu karar, bu süreçte hayatını kaybedenleri geri getirmez. Acıları azaltacak tek husus, bu hukuk cinayetlerini bilerek ve talimatla işleyenlerinin yargı karşısına çıkartılarak adil bir şekilde yargılanmasıdır.”

Başbuğ, sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğine vurgu yaparken, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Ergenekon kararlarını usul ve esastan bozduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetiyle ilgili suç duyurusunda bulunmadı. Suç duyurusu konusundaki değerlendirmeyi mahkemeye bıraktı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılamada, Ergenekon hâkim ve savcıları hakkında suç duyurusunda bulunup bulunmamayı değerlendirecek.

13. AĞIR CEZA’DA KİMLER VARDI

ERGENEKON davasını karara bağlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, başkan Hasan Hüseyin Özese ile üye hâkimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk’tan oluşuyordu. Davayı kabul eden ve 20 Ekim 2008’deki ilk duruşmasını yapan heyete ise Köksal Şengün başkanlık ediyordu. Şengün başka bir dava nedeniyle görevden alınınca, 25 Temmuz 2011’den itibaren yerine mahkemenin en kıdemli üyesi Hasan Hüseyin Özese başkanlık görevini üstlendi. Naip hâkim olarak görev yapan Hüsnü Çalmuk ise Hasan Hüseyin Özese’nin yerine üye hâkim olarak görevlendirildi.

Ergenekon davasının ilk iddianamesini Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hazırladı. İddianamenin hazırlanması ve duruşmalara başlanmasının ardından da soruşturmalar devam etti. Zekeriya Öz tüm soruşturma boyunca davanın ön plandaki ismiydi. Davanın başlamasıyla Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın duruşma savcısı olarak görevlerine devam etti. Ercan Şafak, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder ve Cihan Kansız da soruşturmalarda görevlendirildi. Duruşmalar devam ederken Cumhuriyet Savcısı Murat Dalkuş da duruşma savcısı olarak görevlendirildi. Ergenekon davasının 2271 sayfalık mütalaasında Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’la birlikte Munat Dalkuş’un da imzası vardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)