E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarDünya ekonomisinin yumuşak karnı---

Dünya ekonomisinin yumuşak karnı

Dünya ekonomisinin yumuşak karnı
03 Temmuz 2013 - 00:45 borsagundem.com

Küresel ekonomide yeni oluşan yapı, hassasiyetleri gidermediği gibi, dört temel risk unsuru dikkat çekiyor.

Dünya ekonomisi resesyondan çıkış sancılarını yaşıyor. Avrupa tarafında son dönem veriler iyi gelse de hala belirsizliklerin oluşu erken zafer kutlamalarının önüne geçiyor.
ABD tarafında ise ekonominin iyileştiği sinyalleri ile FED’in tahvil alımlarını azaltacağı beklentileri piyasaları belli bir dengede tutuyor. Gelişen ülkeler eskisi kadar yatırımcıya büyük vaatlerde bulunamasa da hisse senedi piyasalarında gelinen seviyeler cazip olarak algılanıyor.
Diğer Asya’ya dönüldüğünde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin büyüme konusunda sıkıntı yaşarken Japonya’da hükümetin agresif para politikası sevilsin mi yoksa yerilsin mi hala karar verilmeye çalışılıyor.
Dünya genelinde kaba hatları ile böyle bir resim ortaya çıkarken küresel ekonomi için hayatı 4 nokta yumuşak karın olarak risk yaratıyor. 
Küresel ekonominin hassas olduğu noktaların başında kriz dönemine göre düşen kredi talebi olarak gösteriliyor. Azalan talep ve düşen karlar mali sıkıntılara zemin hazırlıyor.
İkinci nokta ise para politikalarında sınırlı hareket alanı kalmış olması. Tarihi düşük seviyelerdeki faiz ile merkezlerin ellerinde çok fazla kurşun kalmadığının bilinmesi küresel ekonomi için riskleri arttıran bir başka unsur olarak gösteriliyor.
Kriz sonrası dönemde artan borç seviyeleri ve yeni mali kurallar ile maliye politikalarının sınırlandırılması hassasiyeti arttıran bir başka unsur olarak dile getiriliyor.
Küresel ekonominin yumuşak karnı olarak gösterilen son unsur ise ekonomik entegrasyonun artması ve bulaşıcılık etkisi.  
Sayılan ilk üç faktör zayıflığı net şekilde gözler önüne sererken, küresel bir panikte güvenlik açığı oluşturuyor.  İlginç olan ise bu etkenlerin ortadan yok olmamasının kısa vadede beklenmemesi. 2000’lerde yapılan aşırı kaldıraçlı işlemlerin sonrasında oluşan kriz beraberinde Merkez’lerin faizleri dibe çekmesine neden olurken,  borçların artması ve büyüme endişeleri beraberinde gelen riskler oldu. Her ne kadar şimdilik büyük resesyon süreci geride kalmış gibi görünse de, küresel ekonominin yeni yapısı tek, bir ülkede sıkıntı çıkması halinde yeniden küresel kriz haline gelmesine olanak sağlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)