E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDraghi'nin açıklamaları piyasalara negatif yansıdı---

Draghi'nin açıklamaları piyasalara negatif yansıdı

Draghi'nin açıklamaları piyasalara  negatif yansıdı
08 Mart 2019 - 09:29 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası’nın büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı revize etmesi sonrası global büyüme endişeleriyle yurtdışı borsalarda güçlü satışlar yaşandı.

"BIST:

BIST-100 Endeksi güne hafif pozitif başlarken gün içinde genel olarak alıcılı seyretse de gün sonuna doğru yurtdışı borsalardaki güçlü satışlara paralel sert satışlarla karşılaşarak günü %1,13 düşüşle 102.283’den kapattı.

Avrupa Merkez Bankası’nın büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı revize etmesi sonrası global büyüme endişeleriyle yurtdışı borsalarda güçlü satışlar yaşandı. Draghi açıklamaları sonrası Euro/Usd paritesinde de sert satışlar yaşanırken, DXY endeksindeki güçlenmeyle TL dolar karşısında değer kayıplarını devam ettirdi. AMB 2 yıl süreli ve 3. kez TLTRO yapacağını açıklaması başlangıçta piyasalar tarafından hafif pozitif algılansa da makro ekonomik verilerin aşağı revize edilmesi global büyüme endişelerini tetikleyerek global risk iştahında düşüşe neden oldu.

Türkiye ihracatının büyük kısmını AB’ye yaptığı için AB büyüme tahminlerinin aşağı revize edilmesi dolaylı olarak Türkiye ekonomisine de negatif yansıyabileceği için BIST’te de satışları tetikledi. Ayrıca ABD’den Türkiye’nin S-400 al mına ilişkin gelen açıklamalar da TL varlıklara ilişkin risk iştahını düşürüyor. CDS’ler 325 seviyesine yükselirken, mevcut fiyatlama TL varlıklara ilişkin kısa vadeli risk algısında artışa işaret ediyor. Bu nedenle global risk iştahındaki düşüşün de etkisiyle kısa vadede BIST’te tepki yükseliş denemeleri oluşsa da satış baskısının devam etmesi ve TL varlıkların da bir miktar negatif ayrışması beklenir.

Endeks bir aydır yaklaşık 4.000 puanlık bir bantta sıkışırken, kısa vadede endeksin sıkışma bandının dip seviyeleri olan 100.300-100.700 aralığına doğru yönelme olasılığının yükseldiğini düşünüyoruz.

Bugün yurtdışında ABD açıklanacak tarım dışı istihdam, saatlik ücretler ile konut ve inşaat başlangıçları verileri takip edilecek. Özellikle istihdam olmak üzere beklentilerden yüksek gelecek veriler büyüme endişelerini hafifleterek borsalarda tepki alımlarını beraberinde getirebilir. Aksine zayıf verilerin büyüme endişeleriyle global risk iştahını daha düşürmesi ve borsalardaki satışların güçlenmesi beklenir. Dünkü satışlar sonrası korku ve endişe endeksi olan VIX 17 seviyesini test etti. Endeksin 20 ve üzerine yönelmesi kısa vadede borsalardaki satışların derinleşeceğine işaret edeceği için yakından takip edilmelidir. Yurtdışı borsalardaki satışlar Çin dış ticaret verilerinin beklenti altında gelmesi sonrası Asya piyasalarıyla güçlü şekilde devam ediyor. BIST’in de güne negatif eğilimle başlaması ve gün içinde tepki alımları oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılmaya devam etmesini bekliyoruz.

Para ve döviz piyasaları:

Serbest piyasada dün 5,4260-5,4530 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki kapanışa göre %0,43 oranında değer kazanarak günü 5,4395 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,16 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün
%15,43-%15,53 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 3 baz puan artışla gün içinde gördüğü en düşük seviye olan
%15,43’ten günü tamamladı.

Yurt içi gündem:

Hazine’nin Şubat nakit dengesi mali performansta kötüleşmenin sürdüğüne işaret etti: Hazine’nin nakit pozisyonu Şubat’ta 25,9 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık da 11,1 milyar TL oldu. Geçen yılın aynı ayında bu rakamlar 11,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL’lik açıklara işaret etmişti. 15,7 milyar TL’lik (kurumlar) vergisi tahsilatının Mart ayına sarkmış olması, sonuçları olumsuz etkilediyse de, bu rakam dahil edilse bile, nakit açığı 10 milyar TL’ye ulaşacaktı. Bununla beraber, geçen sene de 15,2 milyar TL’’lik vergi tahsilatı bir sonraki aya sarkmıştı, dolayısıyla geçen yıla göre birebir karşılaştırma imkanına sahibiz. Bu rakamlardan, kurumlar vergisi tahsilatının nominal bazda %3 arttığını, ancak reel bazda %14 gerilediğini de anlıyoruz ki, bu da ekonomik aktivite konusunda iyi sinyaller vermiyor.

Sektör haberleri:

Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeye göre kamu kurumlarının kamu bankalarındaki mevduatına karşılık olarak alacakları faiz getirisi için üst sınır düzenlemesi getirildi. Düzenlemeye göre istisna kapsamındaki bazı kurumlar hariç olmak üzere kamu kurumlarının mevduat, ters repo ve katılma hesabı işlemleri için gecelik, 7 gün, 29 gün, 59 gün, 89 gün, 134 gün, 179 gün, 269 gün, 270 gün ve üzeri vadelerde faiz limitleri belirlendi. Tavan oran için TCMB tarafından en son açıklanan bankalarca TL üzerinden açılan vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları baz alınacaktır (Hafif pozitif). "

Şeker Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)