E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolardaki zayıflama global ölçekte---

Dolardaki zayıflama global ölçekte

Dolardaki zayıflama global ölçekte
31 Aralık 2019 - 08:58 borsagundem.com

Yılın son işlem haftası global piyasalarda gözlenen satış baskısı ile takip edildi.

ABD’de majör hisse senedi endeksleri 3 haftanın en yüksek geri çekiliş hareketini gerçekleştirirken, tahvil piyasasında da oynaklığın arttığı görüldü. 10 yıllık kağıdın faizi gün içerisinde %1.87-%1.94 hareketini kısa sürede tamamlarken, günü %1.90 seviyesinin aşağısında kapattı. Asya’da yeni gün işlemleri %1.88 bölgesi sınırından geçmekte.

Eylül ayında yaşanan repo piyasası paniğinin ardından Fed’in attığı likidite ve bilanço genişletme adımları 2019’un panik içerisinde tamamlanmasının önüne geçti. Daha önce de yüksek sesle tartıştığımız üzere, limitlerde sınıra gelme durumu ve/veya gerçekten azalan talep baskısı sükunetin sağlanmasına yardımcı oldu. Pazartesi günü takip edilen ihalelerde gerek o/n, gerek PD işlemleri gerekse de 2020’ye sarkan 15 günlük operasyonlarda belirlenen üst limitlerin altında -son dönemde olduğu üzere- bir kez daha kalınırken, korkulan yılsonu sıkışıklığı da yaşanmamış oldu.

Amerikan dolarındaki global zayıflama eğilimi ise tüm hızıyla devam ediyor. Dolar endeksi (DXY) yıl içerisinde kapanış fiyatı bazlı takip edilen zirvesinden (30/9, 99.37) %2.69 gerilerken, eğilimin etkisi çapraz parite işlemlerinde de euro ve pound üzerinden gözlemlenmekte.

Çin’de açıklanan resmi PMI verileri Aralık ayında imalatta stabilizasyonun devam ettiğini (50.2, Kasım 50.2), hizmette ise zayıflama olduğunu (53.5, Kasım 54.4) gösteriyor. Amerikan borsalarında yaşanan satışın ardından Asya işlemleri de geri çekilme eğilimi içerisinde olurken, ABD endeks vadelileri yatay-pozitif.

2019’un son işlem gününe yıl genelinde gözlenen eğilimin aksine zayıf Amerikan doları teması ile giriyoruz. Tahvil faizleri cephesindeki sert-volatil hareketin ardından izlenen sakinleşmede şüphesiz en büyük rol merkez bankalarının. Yılın dikkat çeken GOÜ varlık grubu ise hisse ve paritedeki performansı ile Rusya oldu. Ruble Amerikan doları karşısında %12.46 değer kazanarak grup içerisinde ilk sırada olurken, RTSI$ endeksi de %45 primlenmeye ulaştı.

2020 yılının sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dileriz."

DENİZ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)