E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolarda güçlenme devam ediyor ---

Dolarda güçlenme devam ediyor

Dolarda güçlenme devam ediyor
14 Şubat 2020 - 09:21 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende öne çıkan balıklarda Dolarda, küresel çapta değerlenme eğilimi devam ediyor

Yurt içinde bugün Aralık ayı cari denge verileri açıklanacak…

Küresel riskli varlıklarda göreli temkinli bir seyir var

Dolarda, küresel çapta değerlenme eğilimi devam ediyor

¬/$ paritesi 1,0835’le Nisan 2017’den bu yana en düşük düzeylerde

ABD, Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin ABD’li şirketlerle iş yapabilmesi için 45 gün daha süre tanıdı. Diğer taraftan ABD Adalet Bakanlığı, Huawei ve ABD’deki iki şirketi hakkında, ABD, AB ve
Birleşmiş Milletler’in yaptırımlarına rağmen, İran ve Kuzey Kore’de teknoloji projelerine dahil oldukları gerekçesiyle iki yeni suçlamada bulundu. Diğer taraftan ABD Başkanı Trump’ın, İran’a yönelik, Kongre onayı olmaksızın, bir askeri adım atmasını engelleyen yasa tasarısı, ABD Senatosu’nda 55’e karşı 45 oyla kabul edildi. Tasarının Temsilciler Meclisi’nde de kabul edilmesi ancak ardından Başkan Trump tarafından veto edilmesi bekleniyor.

Ülkede dün açıklanan Ocak ayı enflasyon verilerinde ise yıllık enflasyon yıllık bazda %2,5 düzeyinde gerçekleşirken, gıda ve enerji fiyatları hariç hesaplanan yıllık çekirdek enflasyon da %2,3 oldu.

Çin’de, virüsün tespiti için kullanılan metodolojinin değiştirilmesi kaynaklı 15 bin yeni vaka tespit edilmesinin ardından, ABD Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow’dan ülkenin açıklamalarındaki şeffaflığa yönelik eleştiri geldi. Ülkede virüs nedeniyle can kaybı ise, 1381’e yükseldi. Küresel piyasalarda virüse ilişkin gelişmelerin etkisiyle, dün ABD temel hisse senedi endeksleri, günlük bazda, %0,1 ilâ %0,5 aralığında düşüş gösterirken, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında da göreli temkinli bir seyir söz konusu. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %1,60 ile göreli düşük seyrini sürdürürken, dolar endeksi de 99,1 ile kademeli güçlenme eğilimini sürdürüyor.

Yurt içinde ise sanayi üretimi Aralık ayında, takvim etkisinden arındırılmış yıllık bazda %8,6 ile Şubat 2018’den bu yana en yüksek artışını kaydetti. Bu gerçekleşme ile yılın son çeyreğinde, sanayi üretimi yıllık %5,8 ile oldukça güçlü artış gerçekleştirmiş oldu. Veri, ekonominin yılın son çeyreğinde yıllık %5 civarında büyüme gösterebileceğine işaret ediyor. TCMB’nin 7 Şubat haftası verisine göre brüt rezervler 0,4 milyar $ artarak 102,8 milyar $’a yükselirken, net uluslararası rezervler 0,9 milyar
$ düşüşle 35,9 milyar $’a geriledi. Yerel varlıklardan ise toplam 632 milyon $ yabancı çıkışı oldu. Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,04 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün 6 baz puan artışla günü %11,07’den, 10 yıl tahvil getirileri 14 baz puan artışla %11,32’den tamamladı. 5 yıllık CDS’ler 272 baz puan seviyesinde.

Euro/$, 1,0835 ile Nisan 2017’den bu yana en düşük seviyede.

Dolarda devam eden güçlenme, zayıf gelen Euro Bölgesi verileri ve Almanya siyasetine ilişkin belirsizlikler pariteyi aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Sterlin ise, İngiltere’de Maliye
Bakanı’nın değiştirilmesiyle artan mali gevşeme beklentilerinden destek buldu 1,3045’lerde. USD/JPY 109,8’lerde. Çin yuanı ve diğer Asya para birimleri bugün hafif değer kaybıyla işlem görürken, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde karışık bir görünüm hakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)