E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda devalüasyon dünyayı değiştirir---

Dolarda devalüasyon dünyayı değiştirir

Dolarda devalüasyon dünyayı değiştirir
30 Haziran 2020 - 14:23 borsagundem.com

Analistlerin FED’in parasal genişleme politikalarına yönelik eleştirileri bitmek bilmiyor. Eclectica Macro’nun Kurucusu Hugh Hendry ise doların tamamen farklı bir yol izlemesi gerektiğini öneriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs sürecinde görülmemiş piyasa genişlemesi politikalarıyla finans piyasalarını ve borsayı destekleyen ABD Merkez Bankası (FED) uyguladığı yöntem nedeniyle eleştirilerin odağı olmayı sürdürüyor.

Eclectica Macro riskli yatırım fonunun kurucusu Bağımsız Makro Analist Hugh Hendry FED’in hükümet tahvilleri gibi varlık alımlarıyla ekonomiye nakit enjekte ederek uyguladığı piyasa genişleme politikalarının işe yaramadığını belirtti. Hendry’nin önerisine göre ekonomik teşvik için tahvillerin hedef alınmasının yerine politika yapıcıların doların değerine bakması gerekiyor.

Tahvil satın almak bir çeşit dolandırıcılık

Makro analist CNBC’deki röportajında, “Parasal genişlemede kaçırdığımız bir şey var. Basitçe para yaymak ya da etkisiz olan merkez bankası rezervlerini genişletmek ve hepimiz gerçekten para basacaklarına dair ölümüne korkutmak bir çeşit dolandırıcılık” ifadelerinde bulundu.

Analist krizin altında yatan asıl sorunun küresel pazardaki dolar sıkıntısı olduğunu belirtti. Hendry, “Amerika onlarca yıldır dünyanın her tarafında parasal değer olarak bir küresel dolar standardını empoze etmeye karar verdi. Kral olmak farklı bir şeydir fakat kral gibi davranmak farklı bir şeydir. ABD bir kral gibi davranmak zorunda. Eğer dünyaya Dolar standardını empoze ediyorsanız beklemeniz ve yeterince likidite sağlamanız gerekir. Onların yanıldığı nokta da tam burası” dedi.

Hendry mart ayında artan korona virüs korkusu nedeniyle tüm dünyada gerçekleşen satışların kısmen yatırımcıların varlıklarını satıp dolar yaratarak borçlarını ödemek zorunluluğundan kaynaklandığını belirtiyor.

FED’in swap hatları kullanarak piyasayı desteklemesinin olumlu bir izlenim yarattığını belirten Hendry ekonominin desteklenmesi için alternatif bir bakış açısı öneriyor.

Devalüasyon önerisi

“Periyodik olarak gerçekleşen dramatik yükselişleri durdurmak için tahvilleri hedef almak yerine doların gerçek değerini hedef almak daha iyi olmaz mıydı?” sorusuyla gelen analist, doların yeni altın standardı haline geldiğinin altını çiziyor ve doların değerini düşürmenin parasal genişleme girişimlerinden daha iyi olabileceğini belirtiyor. Hendry bunun boğa piyasası için muazzam olacağının altını çiziyor.

Makro ekonomi analisti röportajına “Makro ekonomik açıdan dünyaya baktığımda bize söyledi doların daha alt bir değerde basılması gerektiği. Bana alırsa FED değil ABD Hazinesi ayağa kalkıp dolar endeksinde 70 ila 60 aralığını hedefliyoruz derse bu dünyayı değiştirir” ifadeleriyle son verdi.

Küresel rakipleri karşısında doların değerini belirleyen küresel dolar endeksi salı gününde 97,72 civarında seyrediyor.

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

 

Dolar yeni güne nasıl başladı?

 

Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • süleyman şah01 Temmuz 2020 20:09

    dolar'ın altından bağımsız hareket etmesi,dolar'ın değerini düşürmüş,altın'ın değerini artırmıştır...rezerv para olmasının nimetlerini yiyorlar,ama bunun da bi sonu vardır...günün birinde çin dolar'ı rezerv para olarak kabul etmediğini ilan eder,bunu diğer ülkeler de kabul ederse,abd bir yıl içinde ekonomik olarak büyük enflasyon hayat pahalılığı ile çöker gider...

  • EKRİST30 Haziran 2020 18:45

    beni hiç mi hiç ilgilendirmez.ister ise doları sıfırlayın.umurda bile değil.ben altın ve isviçre frankında yım.

  • GULBABA30 Haziran 2020 23:58

    KULAĞINIZI OTURMA ORGANINIZDA KULLANDIĞINIZ ÇOK BELLİ; DOLAR'IN %40 DÜŞÜRÜLECEĞİ VE DOLAYISIYLA ALTIN VE DİĞER ÇAPRAZ KURLARIN BUNA PARALEL DÜŞECEĞİNİ ANLATIYORLAR ANCAK ANLAYIŞINIZDA OTURMA ORGANINIZIN BİTİMİNDE OLDUĞUNDAN HİÇBİRŞEY ANLAMAMIŞSIN...SİZE BİRAZ CEVİZ BİRAZ DA ET YEMENİZİ TAVSİYE EDERİM ÇÜNKÜ KITLIĞINIZ PEK GECECEĞE BENZEMİYOR...