E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor---

Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor

 Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor
23 Haziran 2020 - 10:11 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta dolarda keskin bir düşüş beklediğini söyleyen Ekonomist Stephen Roach öngörülerinin arkasında duruyor. Roach'a göre dolar %35 düşüş gösterecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta doların keskin bir düşüş göstereceğini öngören Yale Üniversitesi Profesörü ve Morgan Stanley’nin Asya Birimi Eski Başkanı Stephen Roach açıklamalarıyla ses getirmişti. Ünlü ekonomist Market Watch’a verdiği röportajda dolardaki düşüş beklentilerine açıklık getirdi. Roach’a göre bu keskin düşüş uzak bir zamanı değil aksine çok yakın tarihte gerçekleşecek bir fenomeni işaret ediyor.

Stephen Roach haftalarca sürecek bir düşüşün doların küresel borsalardaki hegemonyasını bitireceğini ve bu durumun global finans piyasalarında önemli dalgalanmalara neden olacağını öngörüyor.

“Kovid döneminde her şey çok büyük bir hızla yaşanıyor” diyen Roach ABD ekonomisindeki işsizlik verilerinin 50 yılın en düşük seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Korona virüs nedeniyle mart ayında 49 milyon kişinin işini kaybettiğini gösteren veriler ekonomik göstergelerdeki olumsuzluğu işaret ediyor. Roach’a göre ABD Merkez Bankası’nın pandemi karşısında verdiği görülmemiş mali ve parasal desteklerse bilançolarını 4 trilyon dolardan 7,2 trilyon dolara kadar şişirmiş gözüküyor.

Ekonomist eleştirilere cevap verdi

Ünlü ekonomist bir önceki röportajında “Muazzam finansal teşvikler ulusal tasarruf oranlarına ve cari açığa büyük bir darbe vuracak” ifadelerinde bulunarak ABD’de ulusal tasarrufların azalmasını ve harcamaların artmasını %35’lik düşüş beklediğini belirtmişti. Roach bu uyarıları sonrasında okuyucular ve eleştirmenler tarafından yoğun ve duygusal tepkiler aldığını belirtiyor. Ünlü ekonomist ABD tarihinin oldukça hassas bir döneminden geçildiği için bu eleştirileri normal karşılıyor.

Roach röportajında ABD dolarının hegemonyasını bir kez daha sorguladı ve “Politik döngünün kritik bir noktasındayız ve doların değeri karşılıklıdır. Bu nedenle ABD ile diğer ülkeleri karşılaştırıyoruz ve analistlere karşılık veren çok güçlü görünümler söz konusu” ifadelerini kullandı.

Ekonomist yatırımcıların doların düşüşü karşısında korkması gerektiği ifadelerine korku kavramının açıklanması gerektiği şeklinde açıklık getirdi. Roach yatırımcılar için “Hazırlıksız ve korumasızlarsa ve hangi seçeneklerden yararlanacaklarını düşünmediyseler” korkunun haklı bir tabir olabileceğini belirtiyor. Ünlü ekonomist doların ilk kez güçlü bir düşüş yaşamadığını da ifadelerine ekliyor.

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

 

Borsaları çok büyük riskler bekliyor

 

Wall Street’te 'Anlaşma bitti' paniği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • asıl dip dalga gelmedi daha25 Haziran 2020 18:04

    bu krizi şimdi zamanında ırak a afganistana suriye savaş açan bush yönetimlerine değil trump a atarlar kurtulurlar.zaten batışları yakın.bu anlık bir şey değil neredeyse 30 yıllık hatta 100 yıllık sürecin sonu ne yaparsın.bazılarıda hangi akılla altın yerine dolar alıyor ona da şaşmak elde değil

  • türkoğlutürk24 Haziran 2020 09:54

    bunu bilmeyecek ne var o kadar çok bastılarki.

  • Recepali24 Haziran 2020 08:22

    Eee..her şeyin bir sonu vardır. Heleki dünyanın en zorba devleti için bile. Ektiğini biçme zamanı

  • Ali23 Haziran 2020 21:04

    Dünyayı abd şirketleri yönetiyor. Dolar 35 değil. Yüzde 70 artar

  • Yorum23 Haziran 2020 13:19

    Abd bitti Çin geliyor yuhan alın

  • Gençlerimiz için31 Temmuz 2020 09:12

    Biz de böylelikle çin gibi zamanla markalaşıp zenginleşebiliriz. Alttan alttan güçleniriz. Kavgaya dövüşe gerek yok.

  • Gençlerimiz için31 Temmuz 2020 09:11

    Yuan lira ile yarışıyor. Yuan hikaye. Abd ve Avrupa, ekonomik olarak Çini pasifize edecekler bakın görürsünüz. Politikayı ince ince satranç gibi oynuyorlar. Ne anasının gözüdür onlar. Rusya'yı da yıktılar zamanında. Çin'in teknolojisi ABD, Avrupa kökenli. Fabrikaları yavaş yavaş kendi ülkelerine yada belirledikleri yerlere taşıyacaklar. Türkiye Avrupa ve ABD ile kavga etmek, iddialaşmak yerine ticari anlaşma yapıp yatırım almalı. Fabrikalar , üretim için biz çok uygunuz. Muhaliflerin yerinde olsam Abd, Avrupa ile siyasi olarak bizi destekleyin, fabrikaları bize açın görüşmeleri yapardım

  • Olur23 Haziran 2020 14:16

    Olur