E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 10 TL'yi aştı---

Dolar 10 TL'yi aştı

Dolar 10 TL'yi aştı
13 Kasım 2021 - 09:02 borsagundem.com

Dolar yurtiçinde piyasa kapanışının ardından 10 lirayı gördü. ABD'de yükselen enflasyon ve Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisi TL üzerinde baskı yarattı. Dolar/TL son yükselişle beraber 2021 genelinde yüzde 36 yükseldi

Dolar sabaha karşı 9.98 lirayı görmüş, öğleden sonra ise kısa süreliğine 9.90 liranın altına gerilemişti. Ancak akşamüstü yeniden yönünü yukarı çevirdi ve 10 lirayı görerek rekor tazeledi.

Ekim ayında ABD'de aylık enflasyon yüzde 0.6'lık beklentiye karşın aylık yüzde 0.9 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise yüzde 5.8'lik beklentinin fazlasıyla üzerinde bir şekilde yüzde 6.2 geldi. Bu, son 31 yılın en yüksek yıllık enflasyonu oldu.

Enflasyonun beklentileri aşması Fed'in daha sıkı bir para politikasına beklenenden erken geçmesi ihtimalini artırdı. Bu da dolar/TL'de yeni rekorun gelmesini destekledi.

Dolar ekim ayında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 200 baz puanlık faiz indiriminden bu yana istikrarlı bir şekilde yükseliyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR

Merkez'in bu ay da faiz indirimine gideceğine yönelik beklenti, TL üzerindeki baskıyı artırıyor. TÜİK Ekim ayında yıllık enflasyonu yüzde 19.89 olarak açıkladı. Son faiz indirimiyle politika faiziyle enflasyon arasındaki fark yükselirken, 2021 sonuna kadar makasın daha da açılması bekleniyor.

Merkez'den kasım toplantısında da faiz indirimi bekleniyor. JPMorgan Ekim ayı enflasyon verisinin kendilerini kasım ayında TCMB'den 100 baz puan faiz indirimi beklentilerinden daha emin hale getirdiğini belirtti.

Haftaya yapılacak PPK toplantısında 100 baz puanlık bir indirim beklediklerini belirten Deutsche Bank ekonomistleri, 16 Aralık'ta 100 baz puanlık bir indirim daha yapılmasını beklediklerini açıkladı.

CUMHURBAŞKANINDAN FAİZ TALİMATI

Dolar 2020 yılını 7.37 liradan kapatmıştı. 19 Mart'ta 7.21 liraya kadar gerileyen dolar, 20 Mart'ta Merkez Bankası Başkanlığına Naci Ağbal yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasıyla yılın ilk sert yükselişine imza atmıştı. 31 Mart'a gelindiğinde dolar 8.31 liraya yükseldi. Kavcıoğlu'nun hızlı bir şekilde faiz indirimine gitmesi beklenirken ilk 5 PPK toplantısında faizi sabit bıraktı.

Ancak Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı canlı yayında Kavcıoğlu'na 'faiz indirim sinyali' verdi. Bunun üzerine daha önce faizin enflasyonun altında kalmayacağını açıklayan Kavcıoğlu, söylem değiştirerek manşet yerine daha düşük olan çekirdek enflasyonu öne çıkarmaya başladı.

Eylül ayında PPK'dan bunun sonucu olarak 100 baz puanlık indirim kararı çıktı. Politika faizi yüzde 19'dan yüzde 18'e indirildi. Karar öncesi 8.65 lira olan dolar hızlı bir şekilde 8.90 lirayı aştı. Ekim ayı PPK'sından piyasa 50-100 baz puan indirim bekliyordu. Ancak Merkez, politika faizini 200 baz puanlık indirimle yüzde 16'ya çekti.

Bu kararın ardından 9.21'den 9.51'e tırmanan dolar/TL bugün 10'u zorluyor.

BİR SIFIR EKLENDİ

Türk Lirası'nda 2005 yılına kadar milyonlar konuşuluyordu. Ancak 2005'te hükümet TL'den altı sıfır atılmasına karar vermişti. O dönemki ekonomi yönetimi bu kararın ardından 1 doların 1 TL'ye eşitleneceği günlerin yakın olduğunu belirtmişti. TL'deki düşüş ve artan enflasyonla bir anlamda 16 yılın ardından paraya bir adet sıfır eklenmiş oldu.

Zayıf TL, güçlü dolar, gram altında rekorlar

Dolar zirveden vazgeçmiyor

Dolar beklentisi 10 lira sınırında!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 13 Kasım 2021 22:48

    A haber seyredin ülke cennet enflasyon yok dolar yerlerde sürünüyor

  • BORSACI13 Kasım 2021 20:20

    asıl suçlu bizleriz her seçimde verdik oyumuz oda ölçüyor boyumuzu.

  • Erol g.13 Kasım 2021 14:00

    SABİT KUR SİATEMİNE GEÇİLMELİ AKSİ TAKTİRDE DÜŞÜK GELİRLİ EMEKLİLER/ÜCRETLİLER EV KİRALARINI DAHİ ÖDEYENEZ HALE GELECEKLER AİLE İÇİ GEÇİMSİZLİK/ŞİDDET VAKALARI ARTACAK TELEKOM DA SADECE LİMİT AŞIMSIZ SİSTEME GEÇMELİ PAKET DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLERE CEZA UYGULAMAMALI 1000 2000 dakikaları kullanamıyoruz düşük süre konuşma daha fazla İnternet seçenekleri olmalı

  • Türkoğlutúrk14 Kasım 2021 11:22

    Sabit kur sisteminin ne olduğunu yaşamış birisiyim, hatalı olan sistem değil ,bilgisizi koltuk sahibi yapan yüzde 51 ile seçim gecesi partiyi kapatan bu kemal dir.

  • G. Erol13 Kasım 2021 16:30

    Sorun kur sistemi değil, sorun başkanlık sistemi. Erdoğan'a verdik yetkiyi, gördük etkiyi. Yunan ekonomi bakanı olsa bu kadar kötü olmazdi

  • Mucise Reis ;)13 Kasım 2021 13:49

    Helal be.... Ne kasada para + , ne üreten fabrika, tarım ürünleri bile ithal... ne olacaktı ? . onca para betone yığıldı, birde 25 yıl taksitlerini ödeyecez vergi verip...İş sahası artar ise, vergi geliri artar ve kişi başı tahsil edilen vergi dolaylı vergi düşer... eee nasıl olacak bu ? ... Nasıl çalışmalar plan programlar var ? . yetkilileri takip ediyordum eskiden resmi açıklamaları ne diyecek edecek diye... hepsini bıraktım :D abuk subuk saçmalıyorlar artık... Bu problem çözülebilir çözüm bulunabilir.Sadece Tarım alındaki ithalatı kessedik, zaten cari fazla verirdik :D ne diye 10 tl yapıp arttırdılar usd yi ? her para birimi karşısında en ucuz ülke olduk. göçmenler bile ülkemizden kaçmaya başladı gene :D Tam bir iktisad cahillerinin yönetim sonucu bu. böyle  beceriksizlik, saçmalık, zırvalık vb. vb. 

  • Türkoğlutúrk14 Kasım 2021 11:23

    Yani 30 yıl önce İspanya'nın yaptığını yaptık.simdide 40 yıl öncesinin italyasini örnek aldik

  • bakalım13 Kasım 2021 13:19

    tarihi not alın  ve 15 tl ne zaman olur  20 tl ne zaman olur  bakalım

  • Erol g.13 Kasım 2021 10:51

    SON 3 YILDA PARAMIZ DÖVİZLERE KARŞİ YARI YARIYA DEĞER KAYBETTİ BUNDAN SONRA ENFLASYON SEPETİNE DOLAR EURO JAPON YENİ GİBİ DÖVİZLER DE DAHİL EDILMELİ

  • Türkoğlutúrk14 Kasım 2021 11:24

    Farketmez,Suriye dinarı ile Tanzanya parası karşısında bile değer kaybeden bir paramız varsa suçlu belli.

  • Volkan13 Kasım 2021 10:37

    Türkiye ekonomisi en zor ekonomilerden biri, ülkede bölgesel (yatay) ve  demografik (dikey) gelir, servet, eğitim ve kültür dağınıklığı var. Bir yere öncelik verince diğer yerler bozuluyor. Hatta buna çalkantılı ekonomi yönetimi deniyormuş, devlet sürekli çalkantı yaratıp insanları ve şirketleri hareket etmeye zorluyor. Mark Mobious ae dedi, Türkiye sarsılır ama devrilmez diye. İktidara yakın olanlar dalgalanmalarda sörf yapar, uzak olanlar dalgalarda boğulurlar. 10 TL yeterli dalgalanmayı şu aşamada sağlamaz bence, dolara sahip olanlar sıkı sıkıya yapışmış, fiyata şu an bakmıyorlar, halk olarak tüketimden kesip yurt dışına incik boncuk satarak bir süre idare edeceğiz gibi.  Bireylerden eğitimli ve kabiliyetli olanlar ise gerekirse yurt dışına gidip orada para kazanmaya çalışır. Sürekli alım gücünün ve tüketimin düşmesi yurt içine çalışan şirketleri bir süre zorlayabilir.