E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıElmas piyasasında laboratuvar devrimi---

Elmas piyasasında laboratuvar devrimi

Elmas piyasasında laboratuvar devrimi
07 Mayıs 2024 - 13:58 borsagundem.com

Laboratuvar üretimi elmaslar mücevher sektöründe iyiden iyiye ağırlığını hissettiriyor. Pandora CEO’su Alexander Lacik’e göre laboratuvar elmaslarını en fazla gençler tercih ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hacmi bakımından dünyanın en büyük mücevher üreticisi olan Danimarka menşeili Pandora firması genç tüketicilerin laboratuvar üretimi elmasları daha çok tercih ettiğini açıkladı. Financial Times’ın haberine göre Pandora yetkilileri laboratuvar üretimi elmasların tercih edilmesi madenlerden çıkarılan elmasların satışlarında ciddi düşüşlere sebep oluyor.

FT haberine göre Pandora CEO’su Alexander Lacik laboratuvar üretimi elmasların madenden çıkarılan elmasın alternatifi haline geldiğini ve üçte biri fiyatına satıldığını söyledi.

Lacik, “İnsanlar elmasın elmas olduğunu fark ediyorlar. Bu farklı bir değer önerisi ve insanlar cüzdanlarıyla karar veriyorlar. Daha yaşlı müşteriler madenden çıkarılan elmaslara daha çok bağlı. Gençlerse laboratuvarda üretilenlere daha açık” ifadelerine yer verdi.

Pandora optik ve kimyasal özellikleri açısından madenden çıkarılan elmaslarla aynı özellikleri olan laboratuvar ürünü elmasları aktif bir biçimde kullanıyor. Danimarka firması 2021’de madenden çıkarılan elmasları kullanmayı bırakan ilk mücevher üreticisi olmuştu.

Mücevher üreticisi yılın ilk çeyreğinde laboratuvar ürünü elmas satışlarını neredeyse ikiye katladı ve gelirlerini %87 yükselterek 63 milyon krona (9 milyon dolar) çıkardı. Pandora geçen yıl 265 milyon kronluk laboratuvar üretimi elmas sattı ve 2026 yılına kadar 1 milyar krona ulaşma hedefi koydu.

Pandora özellikle ABD pazarında laboratuvar ürünü elmasları kullanıyor. Çeşitli takı ürünleriyle bilinen firma laboratuvar ürünü elmaslarla tam teşekküllü bir mücevher firma zincirine dönüşmeyi hedefliyor.

Lüks mücevher firmaları LVMH ve Kering gibi grupların hisse senetleri geçtiğimiz yılı durgun veya düşüş eğiliminde geçirdi. Pandora ise perşembe günü itibariyle açıkladığı bilançosunda 2024 satış beklentilerini yükselttiklerini açıkladı. Firmanın hisse senedi fiyatları son 12 ayda iki katın üzerinde yükseldi.

Lacik, “İsteğe bağlı harcamaların baskı altında olduğu bir durumda erişilebilir bir mücevher şirketi olarak kendimizi konumlandırmamızın uygun bir konumda olduğumuz anlamına geldiği açıktır. Küresel olarak mücevher pazarı durgunluğunu sürdürüyor. Bilanço bildiren birkaç şirketin tamamı bizden daha zorlu bir yolculuk geçiriyor” açıklamasında bulundu.

Elmaslar tarihsel olarak Pandora’nın işletmesinin küçük bir bölümünü temsil ediyordu. Firmanın 2021’de sattığı 85 milyon üründen sadece 50.000’i elmas içerikliydi. Maden üretimi elmaslardan çok daha düşük bir fiyata satılıyor olsa dahi laboratuvar üretimi elmasların fiyatı da hafife alınır cinsten değil. 0,15 karatlık bir elmas yüzük ABD’de 290 dolardan alıcı buluyor ve bu meblağ firmanın diğer ürünlerine göre oldukça pahalı.

Dünyanın en önde gelen elmas madencisi olan DeBeers geçen ay yaptığı açıklamada elmas üretimlerinin %23 düştüğünü, doğal ham elmas fiyatlarının ise son iki yılda dörtte birden fazla gerilediğini açıklamıştı.

Pandora CEO’su Lacik laboratuvar elmas üretimine ilişkin, “Bu kimsenin şüphe dahi edemeyeceği bir trend. ABD’de tüm taşların yarısına yakını artık laboratuvarlarda üretiliyor. Kaçınılmaz olarak gördüğümüz bu müşteri göçünün diğer kutbu konumundayız. Ancak elmas pazarına girmemiz uzun vadeli bir oyun” ifadelerine yer verdi.

Pandora’nın ilk çeyrekte gelirleri %12 yükselerek 6,8 milyar krona ulaştı. Firma 2024 temel satış büyümesi tahminini %6-9 aralığından %8-10 aralığına yükseltti.

FED’in faiz indirimi eylüle veya aralıkta

 

Altın fiyatlarında son durum

 

BP'nin kârında büyük düşüş

 

Bakır 10 bin doları aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )08 Mayıs 2024 09:00

    bu tarz işlerde sertifika isteyin. çakma ucuz imitasyon kopya vb almamak için seri sır anolu sorgulanabilir sertifika isteyin. yoksa biraz uvuz diye almayın çöp alırsınız. bu bir dolandırıcılık şekli malesef. dikkat