E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoğru yatırımın şifreleri---

Doğru yatırımın şifreleri

Doğru yatırımın şifreleri
10 Şubat 2021 - 18:05 borsagundem.com

Korona virüs sonrasında küresel çapta devlet harcamalarının artması enflasyonu küresel yatırımın gündemi haline getirdi. Yatırım uzmanları enflasyondan korunmak için doğru yatırımın şifrelerini paylaşıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni ABD yönetimi ekonomik toparlanmayı güçlendirmek için büyük çaplı ekonomik harcamalar yapmaya hazırlanıyor. ABD Merkez Bankası da enflasyon %2’nin biraz üstüne çıkana kadar faiz oranlarının düşük tutulmasında kararlı. Enflasyondaki tırmanış diğer bazı gelişmiş ekonomilerde de öngörülüyor.

Bazı ekonomistler enflasyon konusunda endişelerini dile getirseler de şimdilik öngörüler oldukça iyimser görünüyor.

Ekonomistlerin en fazla endişelendikleri nokta artan para arzıyla merkez bankalarının ekonomik toparlanmayı bölmeme kararlılıklarının birleşmesi ve pandemi sonrası harcama patlamasının ekonomi için sorun oluşturması. Tüm bu faktörlerle birlikte on yıllardır fiyat artışlarının düşük utulmasını sağlayan küreselleşme ve Çin’deki ucuz iş gücü gibi faktörler de giderek azalıyor.

30 yıl boyunca tahvil piyasasında çalışan, Kanada merkezli CI Financial Group’un Danışmanı Stephen Miller, “Bu kolayca bir enflasyon krizi üretebilecek bir karışım. Bir miktar endişeliyim” ifadelerini kullanıyor.

Karşıt düşünen kesimse yüksek oranlardaki işsizlik ve düşük sendikalaşma çağında işçilerin fiyatları yükseltmek için çok az pazarlık gücü olduğunu belirtiyor. Bu düşünceyi savunanlar 2008 Küresel Finans Krizi’nde uygulanan serbest para politikasının enflasyonun geri dönüşünü müjdeleyeceği yönündeki beklentilerin karşılıksız kaldığını hatırlatıyor.

Riskli yatırım kararları nasıl alınmalı?

Bloomberg’in haberinde ekonomin tamamına bakıldığında enflasyon çok kötü bir şey olmadığı belirtiliyor. Zira borçlarla çalkalanan dünyada bir miktar enflasyon gerçek yükün hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Ancak özellikle de 1980’lerde yüksek enflasyonun aşındırıcı etkisini hatırlayan bazı yatırımcılar için enflasyon tartışmasının ortaya çıktığını duymak bile sinirlerin gerilmesi için yeterli oluyor. Enflasyon, tasarruf ve yatırımların gerçek değerinden uzaklaştırıyor. Bu da aynı satın alma gücünü korumak için paranın daha yüksek getirileri yatırımlara yöneltilmesini gerektiriyor.

Altın tercihi

Enflasyon karşısında korunmak için ilk tercih altın gibi görünse de durum bu kadar kolay açıklanabilir değil.

Altın üzerine yapılan araştırmalar uzun vadede değerini güçlü bir şekilde koruduğunu kanıtlıyor. Araştırmalar 2.500 yıl öncesinde bir ons altınla Babil’de alınabilen somun ekmek sayısıyla modern zamanlarda alınabilen somun ekmek sayısının aynı olduğunu ortaya çıkardı. Ancak daha kısa vadede altın da tıpkı diğer ticari varlıklar gibi dalgalanmalar yaşıyor. Altın şu anda geçtiğimiz yılın en yüksek seviyesinin %10 aşağısında seyrediyor.

Finans danışmanları düşük oranlarda altının dengeli bir portföy için akıllıca bir parça olduğunu söylerken çok aşırıcı davranılmaması konusunda da uyarıyor. Hisse senetlerinden farklı bir şekilde altın yatırımları geri dönüş sağlamıyor. Altının fiziksel olarak satın alınması durumunda da dikkate alınması gereken bazı maliyetler söz konusu.

Varlık yönetimi firması Janney Montgomery Scott’ın Sürekli Gelir Birimi Baş Stratejisti Guy LeBas, “Tarihsel açıdan bakıldığında dahi tıpkı 1983’ten 1990’a kadar olan dönem gibi altın ve enflasyon arasındaki ilişki uzunca bir süre dengeli kalmıyor. Daha uzun vadede altının enflasyona karşı korumaya ilişkin yatkınlığı var. Ancak finansal sistemin başka bölümlerinde enflasyona karşı daha iyi koruma yöntemleri mevcut” ifadelerine yer verdi.

LeBas enflasyondan korunmak için endüstriyel metaller, enerji gibi emtia birimlerini ve temettü dağıtan büyüme hisselerini tavsiye ediyor.

Altının kilogramı 417 bin liraya geriledi

Nakit parayı çalıştırmak

Kişisel finans yönetiminin birincil kuralı hemen erişilebilir üç ila altı aylık (veya konumuzun ortalamadan daha savunmasız olduğunu düşünüyorsanız daha yüksek rakamlarda) bir acil durum fonunun oluşturulmasıdır. Buna bir kez sahip olunduğunda uzmanlar özellikle faiz oranlarının aşırı diplerde olması sebebiyle alternatif yatırım yöntemlerine bakılmasını tavsiye ediyor.

Singapur merkezli dijital servet yöntemi şirketi Syfe’nin Kurucusu Dhruv Arora, “Özellikle nüfusun büyük bir bölümünün güçlü bir tasarruf zihniyetine sahip olunduğu ve varlıkların portföylere dağıtılması yerine servetin büyük bir kısmının boşta tutulmasının tercih edildiği Asya ekonomilerinde banka mevduatları için büyük bir risk öngörüyoruz. Bugünün ortamında yatırım perakende yatırımcının yükselen enflasyon karşısında korunmak için bir gerekliliktir” açıklamasında bulundu.

Finansal danışmanlar önümüzdeki birkaç yıl içerisinde büyük bir satın alım gerçekleştirmeyi planlamak için para biriktirenlerin kesinlikle paranın da çalışacağı bir yatırımın yollarını aramasını öneriyor. Örnek vermek gerekirse İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerdeki bankalar mortgage denklikli hesaplar sunuyorlar. Bu hesaplardaki amaç krediye bağlı olan bu hesaptaki mevduat miktarının krediden düşülerek faizden kar etmeyi sağlamak.

Tüm bunlarla birlikte belirli bir süre için paranızı çekmemeyi gerektiren vadeli mevduat hesapları da anında erişim sağlanan hesaplara göre bir miktar daha yüksek faiz oranları sunabiliyor.

Merkez Bankası faizleri artırır mı?

Ekonomik Büyümeye Yatırım Yapmak

Normal şartlarda, konvansiyonel ekonomi teorisinde enflasyon büyüme oranını arttığı biliniyor. (Yüksek enflasyonun durgunlukla eşleştiği 1970'lerdeki stagflasyon durumu bu konuda bir istisna niteliği taşıyor.) Bu nedenle, ekonomik genişleme döneminden fayda sağlayacak yatırımların artırılması mantıklı olacaktır.

JPMorgan Portföy Yönetimi Çoklu Varlık Çözümleri Ekibi Portföy Yöneticisi Leon Goldfeld, "Ekonomik faaliyetlerden etkilenen varlıklar için bir destek söz konusu. Büyümeye yatırım yapmak isteyeceksiniz. Riski yönetmenin bir yolu olarak çeşitlendirme yapmak isteyeceksiniz” ifadelerine yer veriyor.

Ekonomik büyüme dönemlerinde daha fazla para kazanabilen ya da maliyet artışları öncesinde fiyatlarını yükseltme kapasitesine sahip şirketler enflasyon için iyi bir koruma olarak kabul ediliyor.

T. Rowe Price’ın Çoklu Varlık Çözümleri Asya Pasifik Başkanı Thomas Poullaouec tüketici fiyat enflasyonu sepetlerine dahil edilen malları üreten sektörlere yatırım yapmanın yararlı olacağını belirtiyor. Poullaouec, “Örnek vermek gerekirse doğal kaynaklarla ilgili varlıklar, ürünler yüksek emtia fiyatlarından yararlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

Metallerde dünya çapında arz açığı

Fiyat koruması

Yükselen fiyatlardan korunmak için bir diğer seçenek de enflasyona bağlı tahviller. Söz konusu tahvil oranları devlet borçlanma maliyetlerinin düşük tutulması amacıyla hükümetler tarafından oluşturulur.

Tahvillerin ödenmemiş anapara ve faiz oranları enflasyona göre ayarlanır. Bu da enflasyonun yükselmesi halinde varlıkların değer kazanacağı anlamına gelir.

Ancak eğer enflasyon düşük kalırsa ve düzenli tahvillerin getirileri artarsa bu yatırım kayıp verilmesine de neden olabilir. Ayrıca söz konusu tahviller enflasyonda yükseliş beklentisinin artmasıyla daha pahalı hale gelir.

ABD'de enflasyon arttı

Gayrimenkul Seçenekleri

Yükselen fiyatlara karşı geleneksel bir koruma olarak fiziksel varlıklar yönelmek de enflasyon karşısında korunma yöntemlerinden bir tanesi. Yatırım danışmanlığı şirketi Quay Global Investors’ın Protföy Yöneticisi Chris Bedingfield, “Avrupa’da aristokratlar uzun süre boyunca arazi alıp değerinin yükselmesini izlemekle tanındılar. Zira değerin tutulması sağlanıyor” açıklamasında bulundu.

Bedingfield enflasyonun yakın zamanda geri döneceğini öngören isimlerden birisi değil. Ancak varlıklarının değerini tutmak isteyen yatırımcılar için konut da olsa ticari de olsa kentlerdeki bağlantı noktalarında veya popüler banliyölere yakın yerlerde gayrimenkul alınmasını öneriyor. Ancak yatırım uzmanı sektörü çevreleyen dolandırıcılıklardan sakınılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Bedingfield, “E-ticaret patlamasının olduğu bir gerçek ama birçok insan gereğinden fazla ödeme yapıyor” dedi.

Musk'ın Bitcoin alımı herkese yaradı

Kripto alternatifi mantıklı mı?

Bitcoin’i savunan kesim Bitcoin varlıklarındaki sınırlılık nedeniyle kripto para birimini bir enflasyon koruması olarak lanse ediyor. Bitcoin’in 21 milyon coin arz kapasitesi bulunuyor. Buna karşın Bitcoin’e şüpheci bakanlarsa bir varlığın aynı zamanda içeriğinde değer ve ihtiyaç olması gerektiğini sadece limitli arzın yeterli bir geçek bir koruma olamayacağını savunuyor.

Bu tartışma devam ederken finans sektörü uzmanlarının tavsiyesi ise oldukça açık: Çok dikkatli olun. İngiltere’nin finansal düzenleme kurumu kripto para birimlerine yatırım yapan tüketicilerin tüm paralarını kaybetmeye hazır olması gerektiği konusunda uyarı yapıyor.

Tüm bu önerilere bakıldığında ise klasik bir tavsiyenin doğruluğunu koruduğu bir kez daha görülüyor. Londra merkezli bağımsız finansal planlama firması The Private Office’in Danışmanı Alex Shields, “İşin sırrı çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak. Enflasyondan korunmak için kesinlikle tek bir alana yatırım yapmazdım” açıklamasında bulunuyor.

Sürü psikolojisi küçük yatırımcıyı nasıl etkiliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçkar KAPLANI10 Şubat 2021 19:05

    Kripto paralar konusunda aman dikkat diyorum. Elon MUCK denilen adam zamanında bedavaya yakın fiyata aldığı coinleri elinden çıkarmak için reklam yapıyor. Yoksa bir kıymete yatırım yapacak bu tip adamlar reklam yapmaz, sessiz sessiz alır satarken ise reklamını yapar. En büyük sipekülatorler bunlardır.