E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDiyanet'ten yeni Bitcoin açıklaması---

Diyanet'ten yeni Bitcoin açıklaması

Diyanet'ten yeni Bitcoin açıklaması
01 Ocak 2018 - 11:47 borsagundem.com

Diyanet İşleri Başkanlığı, Bitcoin ile ilgili son 1.5 ayda ikinci açıklamasını yayınladı. Daha önce Bitcoin'e 'caiz değil' diyen Diyanet, yeni açıklamasında da benzer görüşleri savundu.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, 'Dini sorular' bölümüne gelen bir soruya verdiği fetvada özünde belirsizlik taşıyan, kamuoyunda 'Saadet Zinciri' olarak bilenen uygulamalar gibi, belli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kritopta paraların kullanımına onay vermedi. Kurul açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

DİJİTAL KRİPTO PARALARIN KULLANIMI CAİZ DEĞİL

"Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir. Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, bir aldatma) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre, özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda 'Saadet zinciri' olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri02 Ocak 2018 09:32

    İçtiğimiz içkiler de haram, ama içkiden alınan vergilerle ödenen diyanette çalışanların maaşları helal mı? Çok komiksiniz.

  • Zırto Ül Alem01 Ocak 2018 23:56

    Şimdi caiz dimiş yav...Satalım bari ...Kazandığımız parayı diyanete bağışlarız onlarda mercedes falan alırlar..

  • haramül diyanet01 Ocak 2018 23:50

    diyanetin kendisi HARAM

  • cevdet menteş01 Ocak 2018 23:24

    diyanet önce kendi işine odaklansın borsa bitcoin vb onun işlerini kapsamaz.

  • Eyy diyanet01 Ocak 2018 23:20

    Kuran kurslarinda tecavuz edilen cocuklara yapilanlar caiz mi? Dini duygulari somurerek insanlari kandirmak caiz mi? Camilerde siyasi propaganda yapmak caiz mi? " Allahin sifatlarini tasiyan siyasetci " demek caiz mi? Bunlar dururken bitcoin fetvasi cikarmak caiz mi? En onemlisi yuce islam dini hakkinda aciklama yapmak icin siyasetin agzina bakmak ve cogu zaman gercekleri dogrulari soyleyememek caiz mi?

  • Kürşat01 Ocak 2018 22:17

    Garibanı aylık 1600 tl'ye mahkum edip,bu parayla bir ay geçinmek zorunda bırakmak caiz mi? Gariban sürünürken, onlara bunu reva görenlerin sefa sürmesi caiz mi eyy diyanet

  • Kürşat01 Ocak 2018 20:53

    Sevgili diyanet, alınan bu kadar rüşvet,yapılan bu kadar yolsuzluk ve haksızlık caiz mi değil mi onuda açıklayıver bakalım.

  • Salih Zeki01 Ocak 2018 19:17

    Diyanet haklı. Diğer paraların arkasında bir devlet yani bir değer var. Bitcoin de ise spekülatif bir özellik ve arkası boş olma özelliği var. Diyanet kendisine sorulan bir soru üzerine bu açıklamayı yapmış ,iyi de yapmış. Unutmayalım İslamın belli bir ekonomik görüşü ve ekonomik enstrümanlara yaklaşımında helal ve haram kavramları var. Tabii isteyen inanır ve uyar isteyen uymaz. Sonuçta öldükten sonra cehennem ve cennete gitme isteği insana bağlı. ister Allah'ın koyduğu kurallara uyar Cennete, ister isyan eder ve kural tanımazlık yapar Cehenneme gider. Zaten insan ne yaparsa kendine yapar diye boşuna söylenmemiş.

  • Okie Dokie01 Ocak 2018 14:58

    İnadına bitcoin aldım, inadına paramı faize yatırdım. Çatla patla :D

  • Hasan emmi01 Ocak 2018 14:05

    Diyanet düşünerek doğruyu söylüyor. Bazı aklı yarımlar da diyanete kafa tutuyor. İşine gelmeyince diyanet haksız demek yok öyle.

  • bu dünyadan biri02 Ocak 2018 10:46

    aklı tam biri olarak bizi aydınlatmaya devam et ulu kişi.:)

  • ...01 Ocak 2018 13:25

    ozaman usd ve avroda kulanmayalım. altında kullanmayalım. bazı kesimler sanal olarak elinde bulşunmayan bu kaynaklarla aldatma ve yanıltma yaparak haksı senginleşiyor. malum reel altın ve usd e avru yok. herşey digital ... yani aynısı olmuyomu ?

  • salim01 Ocak 2018 13:05

    Diyanet ekonomiden ne anlar ki,görüş bildiriyor,,,bu işi ekonomi profösörlerine sormak lazım.

  • Emekli bilmiş01 Ocak 2018 12:46

    Diyanet hayatın her hali ile ilgilidir. ..

  • hasan01 Ocak 2018 12:43

    diyanet, siyasi fetvayı bırak lütfen. geleceğin parası digital para. sonra o fetvanı yutacaksın.

  • Emekli01 Ocak 2018 12:01

    Diyanet para piyasalarıyla uğraşacağına,kendi işinle uğraş