E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a: Komplekslerinizden arının!---

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a: Komplekslerinizden arının!

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a: Komplekslerinizden arının!
30 Mayıs 2020 - 12:54 borsagundem.com

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir" denildi

Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunmasına ilişkin Yunanistan makamlarından gelen tepkiye Dışişleri Bakanlığı aynı sertlikte bir açıklamayla karşılık verdi. "Tarihi komplekslerinizden arının" ifadeleri yer alan açıklamada Ayasofya'nın içerisinde Kur'an-ı Kerim okunmasından Yunanistan'ın rahatsız olmasına tepki gösterilerek başkent Atina'da cami bulunmadığı hatırlatıldı.

Resmi açıklamanın detayları ise şu şekilde:

"Ayasofya’da her Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra Yunanistan beyhude ve hiçbir sonucu olmayacak açıklamalar yapmaya devam etmektedir.

Avrupa’da minarelerden ezanların yükseldiği ve karşılıklı saygı ilkesinin öneminin anlaşıldığı bir dönemde, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir.

Kovid-19 salgınını bahane ederek Batı Trakya’da yüzyıllardır okunan ezanı susturmaya yeltenen çevrelerin çabaları hala hafızalarda tazedir.

Türkiye, Ayasofya’nın ne dünya çapındaki abidevi niteliğine, ne de 1972 UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırı hareket etmiştir. Türkiye’nin bir miras unsuru olan İstanbul Tarihi Alanları’na gösterdiği titizlik ve özen sayesinde bu eserler bugünün nesillerine ulaşmıştır.

Ayasofya, Türkiye’nin ve insanlığın önemli bir değeri olarak kalacak ve korunmaya devam edilecektir. Yunanistan’ı tarihsel komplekslerinden arınmaya davet ediyoruz."

Yunanistan Ayasofya'da Kur'an-ı Kerim okunmasını sindiremedi

Ayasofya'da Kur'an-ı Kerim'in okunacağının ilk açıklandığı andan itibaren Yunanistan medyasında çok büyük bir yankı uyandırmıştı. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Telios Petsas, Ayasofya'daki etkinliklere ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ankara'nın Ayasofya'da yapmaya hazırlandığı etkinlik rahatsız edici ve kınanmayı hak eden bir konu. Çünkü Ayasofya dünya kültür mirasına ait bir müze olarak kabul ediliyor ve şu anda başka amaçlarla kullanılıyor. Bir meydan okuma olan bu durumu takip ediyoruz. Ancak her zaman uluslararası hukuka dayanan iyi komşuluk ilişkilerini öne çıkaracağız"

Ayasofya'da Fetih Suresi okundu

 

Fetih kutlamalarında görsel şölen

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • PAPAZOGLU31 Mayıs 2020 21:11

    Yunanistan haklı

  • Kemal kimildar oglu31 Mayıs 2020 21:09

    Atinaya. Camiii. Dikmek farz. OLDU

  • vatandaş31 Mayıs 2020 20:08

    siz ayasofyayı bırakında şanlı FATİHİN  vasiyetini bir hatırlayın ne demiş İstanbula ihanet etip satana Allah huzur nasip etmesin ,İstanbul boğulup kayboluyor gelin önce onu boğulmaktan kurtaralım ,ondan sonra ayasofyada en önde namaz kılmak benden olsun şehir olmuş 25 milyon halen anadoluyu buraya yığmaya çalışıyoruz yarın köy kalmayacak ,köylü kalmayacak ,aç kalacağız aç gün kalkınmayı gelişmeyi hayata geçirme günüdür 

  • AHMET ÖZBİR31 Mayıs 2020 12:17

    YUNANLI'nın kuyruk acısı var, Ayasofya'da FETİH SÛRESİ'nin okunmasından rahatsız olması normal, asıl anormal olanı bizim içimizdeki BİZANS KALINTISI İslâm düşmanlarının RAHATSIZ OLMALARI! Devlet'im o hainlere kökleyici açıklamalar yapmaları bizi memnun eder.

  • tip31 Mayıs 2020 09:50

    Ey Yunanistan artık İstanbul Türkiye sınırları içinde. Atina'da değil. Ayasofya yakında cami olarak ibadete açılacak.

  • Mehmet31 Mayıs 2020 09:18

    Başka amaçlar mı? Vay zavallilar önce ülke yönetmeyi öğrenin. Gün gelecek Atina'ya cami inşa edeceğiz inş.

  • Kerim31 Mayıs 2020 09:07

    Ezelden berl Turk yurdu olan yerlere sahip cikalim cebelitariktan cin denizine kadar olan bolge ezelden ebede Turkun yurdudur sahip cikalim..Turk ogun calis guven

  • İstanbul31 Mayıs 2020 01:10

    İstanbul'a saygınız olsa içine etmezdiniz yamyam, barbar, talancı zihniyet. Allah sizden nefret ediyor. Allah'ın ahlaksız, bencil, menfaatçi, yalancı insanları sevmesine imkan yok. Osmanlı'nın hakim olduğu tüm coğrafya resmen iç savaşta. Avrupa'nın en geri kalmış, en yolsuz ülkeleri hep emevinin, Osmanlı'nın zaptettiği yerler. Keşke Selçuklu dagilmasa hakim kalsaydı. En azından ahlakı, mimarisi, sanatı, kültürü olan devşirme olmayan türk devleti idi.

  • Fb 30 Mayıs 2020 20:49

    Ülke bizim mülk bizim ezanda okuruz Fatiha’da namazda kılarız. Elhamdulillah. İlk fırsattada italyaya geçici süre emanet edilen 12 adaları geri almak nasip olur inşallah ülkemize.

  • H30 Mayıs 2020 21:13

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6) 

  • pazarci30 Mayıs 2020 17:55

    ALLAH,ISTANBUL,U MUSLUMAN OLMASINA SAGLIYANLARDAN RAZI OLSUN Fatih Sultan Mehmet,lerin ismleri yeter,amma Kilinclarini yivinden cikartmayin,bunu bazi cevreler/pisiriklar anlayamaz.

  • muck30 Mayıs 2020 15:03

    Belli ki ruhban okuluna karşılık elinde koz olarak tutuyor. Bunu anlamayacak ne var ? Aynı durumları AKEp Cehap içinde elinde koz tutmuyor mu ? aynı siyaseyin globai ülkeler arası olanı sadece. Biz kendi ülkemizi tutuyoruz.. ama aynı durumları iç işleri bakanlıdı dediğinde kendi partimisi. çünkü hukumet sistemi ocu - bucu olarak kurdu. herkesin bir safı olması gerektiğini sisteme uygulatıyor. o bakımdan bu açıklamaları çokda dikaktimi çekmiyor. umursama zoldum

  • mtu30 Mayıs 2020 14:47

    Saçma sapan hayaller beklenti olarak kalır. Bir kere şunu bir analiz edin beyinsizler her tarafı resim dolu isa meryem ana kanatlı figürler vs ne kadar doğru orada ibadet etmek hiçbir yer kalmasa haklısınız diyeceğim de en yakın sultanehmet camiyi doldurun önce reisin dediği gibi. Kaldı ki orası ibadete açılsın çöker akılsızlar hiç görmediniz mi katlardaki eğriliği kendini zor taşıyor yapı oraya camaati doldur bak bakalım çöküyor mu çökmüyor mu.

  • TARİHTEN BİR KAÇ UFAK NOT30 Mayıs 2020 13:42

    "En güç koşullarda bile Ortodoksluk'tan vazgeçmeyen Bizans halkı, Latinler'e borçlu kalmaktansa Osmanlılar tarafından yönetilmeyi tercih ediyorlardı. Nitekim Gennadius'un (Rum Ortadoks Patrikhanesi lideri) müttefikleri arasında en başta geleni Grandük Notoras Bizanslılar'ın duygularını "Şehirde Latin külahı görmektense Türk sarığını yeğlerim" diye en veciz biçimde ifade etmişti." (Kaynak:Erhan AFYONCU). Ataları kabul ettikleri Bizans ve tekfurları tarafından zulme uğrayan Bizans halkı İslam ile barışa ve adalete kavuşmuştur. Fetih sonrası ilk yapılan hamlelerden biride halkın mal ve can güvenliğinin korunması olmuştur. Nizamülmülk'ün Siyasetname'sinde yazdığı gibi, "Küfr ile belki amma zulm ile payidar kalmaz memleket"... Saygılar...

  • infiniti cvp.30 Mayıs 2020 20:13

    İyi olmamış dediniz, sebeplerini alabilir miyiz?

  • infiniti30 Mayıs 2020 17:44

    o notarasın akibeti pek iyi olmamış şehir alınınca  halil paşanı da öyle

  • Ali30 Mayıs 2020 15:24

    Teşşekkürler.... boşa sallamayan larda var sizin gibi