E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDış açıkta ılımlı seyir---

Dış açıkta ılımlı seyir

Dış açıkta ılımlı seyir
29 Kasım 2013 - 13:35 borsagundem.com

Aylık dış ticaret açığı Ekim’de, piyasa genel beklentisine ve Ağustos’tan itibaren hakim olan genel görünümüne paralel olarak gerçekleşti

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda dış ticaret açığı değerlendirmesine yer verildi:
"Altın hariç dış açık ılımlı seyrini koruyor
Aylık dış ticaret açığı Ekim’de, piyasa genel beklentisine ve Ağustos’tan itibaren hakim olan genel görünümüne paralel olarak, 7,4 milyar doların hafif altında gerçekleşti.
Aylık ithalatın 19,5 milyar dolar ile beklentimizin üzerine çıkmasında, altın ithalatında yeniden gözlenen hızlanmanın etkili olduğu görülüyor. Nitekim altın hariç 12 aylık dış açığın, Eylül sonundaki 87,9 milyar dolar düzeyinden Ekim sonunda 88 milyar dolara önemsiz bir artış gösterdiğini görüyoruz (Ekim 2011 sonunda kaydedilen 101,7 milyar dolarlık rekor düzeyden itibaren genel bir aşağı trend söz konusu).
İthalatın genel gelişimine bakıldığında, üçüncü çeyrekten itibaren yıllık bazda genel yavaşlama eğilimi hakim. Yatırım tarafında daha belirgin olmak üzere, tüketim ve üretim taraflarında da gözleniyor.
İhracatta dalgalı seyrin devam ettiği ve küresel talep koşullarındaki iyileşmenin sınırlı gerçekleştiği görülüyor. Öte yandan, AB bölgesinin ihracatımızdaki payı küçük adımlarla da olsa artmaya devam ederken, 2008 döneminden itibaren uygulanan ve 2012 yılında belirginleşen ihracatta bölgesel çeşitlendirme politikası çerçevesinde MENA bölgesine olan ihracatın toplam ihracatımızdaki
oranı ılımlı bir düşüş gösteriyor.
İhracatta olumlu bir gelişme olarak, İran’a uygulanan yaptırımların hafifletilmesiyle, önümüzdeki aylarda altın ihracatının katkısının artması beklenebilir.
Son dış ticaret verileri doğrultusunda, Ekim cari açığını 2,5 milyar dolar düzeyinde tahmin ediyoruz. Bu durumda, 12 aylık cari açık Eylül sonundaki 59,1 milyar dolardan Ekim sonunda 60,5 milyar dolar civarına hız kazanabilir. Ancak, iç talep ve kredi genişlemesinde zayıflama, tasarruf oranının artırılmasına yönelik alınan son önlemler doğrultusunda, 12 aylık açığın gelecek yılın ortasına kadar 55-60 milyar dolar civarında dalgalanabileceği beklentimizi koruyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)