E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev riskli yatırım fonu yüzde 53 küçüldü---

Dev riskli yatırım fonu yüzde 53 küçüldü

Dev riskli yatırım fonu yüzde 53 küçüldü
01 Şubat 2021 - 16:40 borsagundem.com

Dünyanın en büyük riskli yatırım fonlarından Melvin Capital Management GameStop krizinin ardından %53 oranında düşüş gösterdi. Fona destek olan milyarder yatırımcı Steven A. Cohen Twitter hesabını kapattı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ağırlıklı olarak açığa satış pozisyonunda olduğu hisseleri bireysel yatırımcıların atağıyla hızlı bir şekilde yükselen riskli yatırım fonu (hedge fonu) Melvin Capital Management Ocak ayında %53’lük kayıp verdi.

Wall Street'in başarılı fonlarından olan Melvin Capital ünlü riskli fon yatırımcısı Gabe Plotkin tarafından kuruldu. Plotkin bir dönem riskli fon yatırımlarının dev ismi Steven A. Cohen için çalışarak adını duyurmuştu. Wall Street Journal’ın haberine göre firma bu yıla 12,5 milyar dolarlık varlığın yönetiminde başladı. Ancak şu anda 8 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. Firmanın yönetimindeki rakamlar 2,75 milyar dolarlık acil durum fonlarını da içeriyor. Melvin’e 2,75 milyar dolarlık destek geçtiğimiz Pazartesi günü firmanın ortaklarından, riskli fon firması Citadel’den ve fonu desteklemeyi amaçlayan Cohen’in kendi varlık yönetimi firması olan Point72 Asset Management’tan geldi.

Anlaşma gereği söz konusu firmalar üç yıl boyunca Melvin’deki kontrol edilemeyen hisselerini aldılar. Şimdilik Citadel, şirket ortakları ve Point72 anlaşmadan zarar etmiş gibi gözüküyor.

Haberde bir müşteri Melvin’in portföyündeki riskin devasa miktarda azaltıldığı belirtiliyor. Riskli yatırım fonuna yakın isimler yatırımcı sermayesi ile firmanın kendi varlıklarının değerleri arasındaki oran Melvin’in kurulduğu 2014 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilediğine dikkat çekiyor. Bununla birlikte firmanın portföyündeki menkul kıymetlerden kolayca çıkma becerisinin de önemli ölçüde arttığı belirtiliyor.

İddialara göre 1 Şubat tarihi itibariyle fona yatırım yapmak için firmanın yeni ve var olan müşteriler kayıt yaptırıyor. Fona eklenecek yeni miktarsa henüz belli değil.

Son yıllarda Wall Street’in en büyük riskli yatırım fonlarından birisi olarak kendini kanıtlayan Melvin GameStop hissesindeki açığa satış pozisyonu nedeniyle son haftalarda ciddi bir zarar kaydetti. Ocak ayındaki piyasa düşüşünün etkilerini de hisseden firma GameStop kriziyle birlikte önemli bir düşüş gerçekleştirdi. Melvin’in açığa satış pozisyonunda olduğunu piyasa düzenlemeleri gereği halka açıkladığı şirketlerin hisseleri sert bir yükseliş gösterirken firmanın yatırım stratejisi de ciddi bir kayıp verdi.

Borsalardaki spekülatif çılgınlığın 3 nedeni

 

Melvin’in açığa satış pozisyonunda olduğu Bed, Bath & Beyond, GSX Techedu ve National Beverage hisseleri geçtiğimiz hafta sırasıyla %78,4, %62 ve %99 değer kazandı. Borsa uzmanları GameStop hissesi yükselmeye devam ettikçe bunun bulaşıcı etkileri olacağının altını çiziyor.

Şirket yöneticileri açığa satış pozisyonlarındaki değer artışlarının durdurulacağına olan güvenlerini kaybettiler ve büyük kayıplarla da olsa pozisyonlarını kapattılar. Bununla birlikte sosyal medya kaynaklı bireysel yatırımcıların riskli yatırım fonlarının açığa satış pozisyonunda olduğu şirketlere odaklanacağı yönündeki endişelerse sürüyor. Fonlar bu nedenle riskleri azaltmak için şirketlerdeki hisselerini azaltmaya başladılar ve bu durum şirketlere yatırım yapan diğer yatırımcılara da zarar verdi.

Sadece geçen hafta GameStop hisseleri 4 kattan fazla yükseldi. Morgan Stanley borsa müşterilerine geçtiğimiz hafta yayınladığı notta, “Acı verici performans rekor kırarak gerçekleşti” ifadelerine yer verdi.

Milyarder yatırımcı Twitter hesabını da kapattı

Steven Cohen tehdit aldığı gerekçesiyle Twitter hesabını da kapattığını açıkladı. Aynı zamanda ünlü bir beyzbol takımı olan New York Mets’in de sahibi olan Cohen konuyla alakalı MarketWatch’a yaptığı açıklamasında, “Mets taraftarlarıyla Twitter üzerinden mesajlaşmaktan gerçekten çok hoşlanıyordum. Ancak ne yazık ki bu hafta Mets’le ilişkisi olmayan gerçek dışı bilgiler ailemizin şahsi tehditler almasına neden oldu” diye konuştu.

Cohen, “Bu nedenle şimdilik biraz ara vereceğim. Önerilerinizi dinlemenin ve bunları uygulamaya olan bağlılığımızı sürdürmenin başka yolları da var” ifadelerine yer verdi.

Balon sinyalleri artarken yatırımcılar hamlelerini planlıyor

 

Ocak ayı performansı borsalar için ne anlama geliyor?

 

Reddit ekibi hisseleri yükseltmeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)