E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDerviş büyüme rakamları için ne dedi?---

Derviş büyüme rakamları için ne dedi?

Derviş büyüme rakamları için ne dedi?
15 Aralık 2013 - 08:26 borsagundem.com

Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş büyüme rakamlarını değerlendi

Monako’da düzenlenen 6’ıncı Dünya Siyaset Konferansı’nda soruları cevaplayan Derviş, 3’üncü çeyrekteki büyümenin oldukça sevindirici olduğunu ancak, Türkiye’nin geleceği açısından yüzde 5-6’lık bir büyüme gerektiğini söyledi.

Derviş, Türkiye’nin 3’üncü çeyrekteki yüzde 4.4’lük büyümesini “beklenenden fazla ve hızlı” olarak tanımlayarak son çeyrekte de yüzde 3-4 arası bir büyüme beklediğini dile getirdi.
Büyümeyle beraber cari açığın da arttığını vurgulayan Derviş, büyümenin hızlandığı yıllarda cari açığın yükseldiğini, cari açığın düştüğü yıllarda da büyümenin azaldığını, bunun Türkiye için önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, “Türkiye olarak hedefimiz yüzde 6’nın üstünde bir büyüme, yüzde 6’nın altında bir cari açık olmalı” ifadesinin kullandı.

Tasarruf etmek için güven ortamı...

Derviş, cari açıkla büyüme arasındaki doğru orantının Türkiye için  “kırılganlık” oluşturduğuna dikkati çekerek, bu noktada katma değerin, Türk emeğinin payını arttıran sektör ve üretim politikalarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Türkiye’nin ihracaatta da katma değerinin düşük olduğunun altını çizen Derviş, bunun da yine ihracaattaki yerli malı üretiminin düşüklüğüyle ilgili olduğunu dile getirdi.
Ülke içindeki istikararın, ekonominin gidişatını etkilediğine vurgu yapan Derviş, insanların tasarruf etmesi için de güven ortamının önemli olduğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)