E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDepremzede otellerine KDV düzenlemesi---

Depremzede otellerine KDV düzenlemesi

Depremzede otellerine KDV düzenlemesi
14 Şubat 2023 - 13:40 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, depremzedelere verilecek bedelsiz barınma hizmetleri için konaklama vergisi ve KDV kesintisi yapılmayacağını açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, depremzedelere verilecek bedelsiz barınma hizmetlerinin vergisel sonuçları konusunda tereddüt oluşturulan hususlara açıklık getirmek üzere sirküler yayımladı. Kanuna göre, mükelleflerin sattıkları her türlü mal ve hizmet için fatura düzenlemek zorunda olduğu hatırlatılan sirkülerde, normalde işletme sahipleri ile yakınlarına, personeline veya üçüncü kişilere bedelsiz verilen konaklama hizmetleri için emsal bedel üzerinden konaklama vergisi ve katma değer vergisi tahsil edilmesi gerektiği belirtildi.

Ancak, mevzuat böyle olmakla birlikte depremzedeleri misafir eden tesisler için kolaylık sağlandı. Haber Türk'te yer alan habere göre sirkülerde, il AFAD müdürlükleri koordinasyonunda ilgili konaklama tesislerince depremzedelere verilecek bedelsiz barınma hizmetlerinin afetin getirdiği olağanüstü şartlardan dolayı bir zorunluluk gereği bedelsiz verileceği anlaşıldığından, bu hizmetlerde emsal bedelin sıfır olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Buna göre, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremden etkilenen kişilere verilecek bedelsiz barınma hizmetleri için düzenlenecek faturaların açıklama kısmına “6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremden etkilenen 10 ildeki vatandaşlara verilen bedelsiz barınma hizmetleri” ibaresi yazılacak. Barınma hizmet bedeli de “sıfır” olarak gösterilecek.

Bu hizmetler için konaklama vergisi ve katma değer vergisi hesaplanmayacak. Depremzedelere barınma hizmeti veren işletmelerce yapılan harcamalar gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınacak.

Bakan Akar'dan "terhis ve celp erteleme" açıklaması

 

EYT ne oldu, ertelendi mi, ne zaman çıkacak?

 

10 ilde konteyner kent seferberliği!

 

Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul'da deprem olasılığı arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş14 Şubat 2023 14:32

    Yaklaşan istanbul depremi konusunda tüm uzmanlar açıklama uyarı üzerine uyarı yaparken tüm finans merkezlerinin ve kamu merkezlerinin İstanbula'a taşınmaya çalışılması hangi akla hizmetdir. Bu yönetim ne yapmaya çalışıyor. AKP_MHP neyin peşinde. Çok sorulması gereken var. Muhalefet ne işe yarar çok merak ediyorum. İş işten geçtikten sonramı önlem alınacak . Muhalefet neden bu kadar pasif ve ülke gerçeklerinden uzak. Hadi bu iktidardan umudu kesitik peki ya bu muhalefete ne demeli.