E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDeprem bildiriminde yeni kriter---

Deprem bildiriminde yeni kriter

Deprem bildiriminde yeni kriter
28 Kasım 2020 - 09:45 borsagundem.com

Seferihisar-Sisam depreminin büyüklüğüyle ilgili Kandilli Rasathanesi ile AFAD verileri arasındaki çelişki ve tartışmaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son noktayı koyduğu ortaya çıktı

Seferihisar-Sisam depreminin büyüklüğüyle ilgili Kandilli Rasathanesi ile AFAD verileri arasındaki çelişkinin Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde görüşüldüğü ve tartışmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nokta koyduğu ortaya çıktı. Erdoğan’ın “İki kurum da büyüklüğü verecek” dediği belirtildi. 

Hürriyet’ten Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre, Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, şunları söyledi:

'Ateşten Top'

“Mw (moment büyüklüğü) olarak biz açıkladık, Ms (Yüzey dalgası büyüklüğü), ML de vardı bizim web sayfamızda. Şu anda AFAD’ın web sitesine bakılınca da Mw 6.6 yazıyor. 6,6-6,9 kısmına gelirsek... AFAD Başkanım topu bana atıyor, böyle ateşten top. Espri yapayım biraz. Bu sorunun yanıtını ben veremem, ‘Neden?’ diye soruyorsunuz, cevap bu, bende değil.

'Kanuna göre yasal olarak kayıtlara geçecek olan AFAD’ınki'

Ama güvenilirlik konusunda yani hangi kurumunki doğru? Yasal olarak kayıtlara geçecek AFAD’ınki, çünkü kanunda öyle diyor. Farklılık nereden kaynaklanıyor? Aslında aynı istasyonları kullansak dahi kullandığımız algoritmalardan fark ediyor. Biz kabuk yapısında belli kabuller yapıyoruz, AFAD da yapıyor ama aynı kabulleri yapmıyoruz. Bize göre bizim yaptığımız kabuller daha doğru, eminim ki onlar da aynısını düşünüyorlar kendi modelleri için. Dolayısıyla böyle bir farklılık çıkıyor.

'İki büyüklük de ortada dolaşıyor, bu konuda hiçbir sorun yok'

Defalarca farklı büyüklükler verdik. En son Afet Acil Durum Toplantısı’nda İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu Beyefendi dedi ki: 'Biz Bakanlar Kurulu’nda konuştuk, hatta Cumhurbaşkanımızın da bu yönde tavsiyeleri var; ‘Kandilli saygın bir kurum, uzun yıllardır bu işi yapıyor, AFAD da, tabii ki de Kandilli de büyüklüğünü verecek. İki büyüklük de ortada dolaşıyor, bu konuda hiçbir sorun yok’ dedi. Sağ olsun, biraz da bizi rahatlattı, önümüzü de açmış oldu. Dolayısıyla çok daha rahatladık şimdi, deprem büyüklüklerini verebiliyoruz.”

Konu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde de taşınınca tartışmaya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın nokta koyduğu ortaya çıktı. Erdoğan’ın “Kandilli saygın bir kurum, uzun yıllardır bu işi yapıyor, AFAD da, tabii ki de Kandilli de büyüklüğünü verecek. İki büyüklük de ortada dolaşıyor, bu konuda hiçbir sorun yok” dediğini belirtildi.

İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısı 117'ye yükseldi

 

AFAD İzmir depremi verilerini açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dr. Ersin29 Kasım 2020 08:17

    Böyle islam anlayisina iste böyle islamofobi olur. Islamofobinin yayginlasmasi normal.

  • Çarunâçar28 Kasım 2020 22:52

    Kim ne yaparsa yapsın ne pilan kurarsa kursun, gelecek yakındır ve gelecek Müslümanlarındır, müslümanlık garîp ( muhteşem mükemmel inanılmaz derecede garîp.....) geldi GARİP GİDECEK,!

  • Asi28 Kasım 2020 15:50

    Suudlar mesela Turk mallarina boykot uyguluyor, bunun icin bisey diyon mu yok, gikin cikmiyor korkuyorsun cunku

  • Aga28 Kasım 2020 15:48

    Diger din ve inanislara dusmanlik normalde islama gelince mi kotu ee hem bundan sana ne, onlar zaten yanacak degil mi islama gore

  • Yavuz28 Kasım 2020 15:10

    Ülkede olup biren adaletsizlikler eşitsizlikler nefret üreymeler ve daha bir çok gercekliklere bakınca ve bunların gelişimi kimlerin sorumluluğunda veya güdümünde gelişiyor diye bakınca hersey çok yapmacık geliyor insana, din veya millilik veya yerlilik kavramlaru üzerine geliştirilen politik hersey sadece “politikaya sanat gibi ele alma “ olayı diye düşünüyor insan.

  • Cihan28 Kasım 2020 15:04

    Sürrkli islam muhabetleri ile politik pozisyon geliştirme çabasında olanlar, sürekli filistin muhabeti ile politik pozisyon geliştirenler öncelikle islamla endekslenen politikalarla kendi ülkelerinde yapıldığına veya neler yaptıklarına baksın. Ülkelerinde ne gibi ekonomik sosyal adalet veta adaletsizlikler, ne gibi toplumsal haklar kaksızlıklar al ıl başını gidiyor. Ne gibi toplumsal nefretler körüklenmesi almış başını gidiyor ona baksın önce. Hersey çok yapmacık!

  • Ali28 Kasım 2020 12:46

    İslam düşmanları artık İslam ın içine girdi işid el kaide vs. Destekcileride İslamı kötü göstermek isteyen Abd İsrail gibi ülkeler. Üzücü olan sadist hoşgörüsüz bu kafanın gençler arasında destek bulması çok şükür azlar. İslam Galip gelecek İnşallah hoşgörü ve güleryüzle.

  • Gerçekden kaçılmaz28 Kasım 2020 11:17

    Enfal Suresi 73. Ayet de şöyle buyuruyor yüce Allah,kafirler de birbirinin dostları ve yardımcılarıdır,eğer sizde öyle yapmaz ve yardımlaşmazsanız ( emir olunduğunuz gibi yapmaz ve yardımlaşmazsanız) yer yüzüne fitne ( islam zaafiyeti) büyük bir fesad yani küfür hakim olur,evet şimdi hepimiz düşünelim islam ülkelerinin gidip israil ile normalleşme yapması,müslüman ülkelerin biribirine ambargo uygulaması,bütün bunlar fitnenin fesadın başlangıcı değilde nedir? Biz kendi içimizde birlik olamıyorsak yabancının bize destek olmasını beklemek gerçekten traji komiktir,bu sebep ile önce kendimize bakmamız lazım,görünen o ki Allahın emrinden sapmışız,umuyorum selamete erişiriz aksi halde başımıza gelecek olan kaçınılmazdır.