E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDedeağaç, ABD'nin silah merkezi oldu---

Dedeağaç, ABD'nin silah merkezi oldu

Dedeağaç, ABD'nin silah merkezi oldu
22 Ağustos 2022 - 10:53 borsagundem.com

Yunanistan'ın birkaç yıl öncesine kadar neredeyse hiç kullanılmayan Dedeağaç Limanı, Doğu Avrupa'da askeri varlığını artıran ABD için önemli bir merkez oldu.

Birkaç yıl öncesine kadar neredeyse hiç kullanılmayan Dedeağaç Limanı' nın, ABD'nin Doğu Avrupa'daki varlığını güçlendirme adımlarıyla birlikte "merkezi bir rol" üstlendiğine dikkat çekildi.

ABD bölgeye bir süredir geniş çaplı askeri sevkiyat yaparken Pentagon, bunun sebebi olarak Rusya'yı işaret ediyor. Ancak hem Moskova hem de Ankara, Dedeağaç'a silah yığılmasına tepki gösteriyor.

"Bu, Ukrayna'daki savaşın Avrupa'daki ekonomik ve diplomatik ilişkileri nasıl yeniden şekillendirdiğini gösteriyor" ifadesini kullanan New York Times (NYT), Dedeağaç Limanı'nı mercek altına aldı.

Haberde Türkiye ve Yunanistan'ın NATO üyesi olmalarına rağmen hem Kıbrıs hem de Ege'deki bazı adalar yüzünden uzun süredir aralarında husumet bulunduğu belirtildi. Ankara'nın, Atina ve Washington arasındaki ilişkilerin derinleşmesini "potansiyel bir tehdit olarak gördüğü" savunuldu.

Ankara ve Moskova'daki üst düzey yetkililerin, 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından ABD'nin Yunanistan'daki askeri operasyonlarını artırmasını "milli güvenliğe tehdit" olarak nitelendirdiği hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da haziranda yaptığı açıklamada ABD'nin bölgedeki karakollarına işaret ederek "Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Kusura bakmasınlar biz bunları yemeyiz" demişti.

Harita


Bulgaristan'ın eski Moskova büyükelçisi olan ve şu anda stratejik danışmanlık yapan İliyan Vasilev, "Karadeniz benzeri görülmemiş bir şekilde dünya gündemine geri döndü. Karadeniz'deki güvenlik, Rusya'yı nasıl kontrol altına alacağınız ve bunu nasıl idare edeceğiniz meselesinin merkezinde yer alıyor" dedi.

NYT, Yunanistan ve Rusya'nın Ortodoksluktan ötürü tarihi, ekonomik ve kültürel bağlar paylaştığını ancak Ukrayna'daki savaşın bu ilişkiyi zorladığını yazdı.

Habere göre bazı Yunanlar, Ukraynalıları 20. yüzyılda Osmanlı Devleti topraklarından kaçan Yunan ailelere benzetiyor.

Dedeağaç'ta yaşayan Dimosthenis Karavoltsos, "Mültecilerin acısını biliyoruz. Hangi tarafı tutmamız gerektiğine dair kafamda hiçbir soru işareti yoktu" diye konuştu.

Yunanistan ayrıca istilanın ardından Kiev'e yardım gönderen ilk ülkelerden biri. Kremlin bunun ardından Yunanistan'ı düşman ülkeler listesine ekledi.

"Genişletilmiş askeri erişim izni"

NYT, "Türkiye korkusu ve Ukrayna'yla dayanışma, Atina'yı Washington'a yaklaştırdı ve ABD'ye çeşitli yerlerde genişletilmiş askeri erişim izni verildi" ifadesini kullandı.

ABD'nin Dedeağaç üzerinden taşıdığı askeri teçhizat miktarı geçen yıl, 2020'ye göre 14 kat artarak 3 bin 100 "parçaya" ulaştı.

Pentagon, "parça" terimini tanktan mühimmata her türlü teçhizat için kullanıyor. 2022'de bu sayıya şimdiden ulaşıldı.

ABD'li yetkililer, teçhizatın Ukrayna değil Doğu ve Kuzey Avrupa'da konuşlanmış Amerikan askerleri için olduğunu savunuyor.

Halk memnun

Bu artan faaliyetler, yaklaşık 10 yıl boyunca neredeyse hiç kullanılmayan küçük Dedeağaç Limanı için olumlu adımlar olarak görülüyor. Halk ve hükümet, ABD'lilerin bölgede ekonomiyi canlandırmasını ve güvenliği sağlamasını umuyor.

Birkaç ayda bir ABD savaş gemileri tank ve kamyon indirmek için limana yanaştığında bölgede yumurta ve sigara kıtlığı baş gösteriyor.

Bölge yetkilileri de askeri gelişmelerin diğer sektörlerdeki yatırımcıları çekmesini, Dedeğaç'ın Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna için bir ticaret merkezi olmasını umut ediyor.

Dedeağaç'ta kafesi olan 53 yaşındaki Yiannis Kapelas, "Biz küçük bir ülkeyiz. Bizi koruyacak büyük bir ülkenin olması iyi bir şey" dedi.

Pentagon ise daha fazla yük taşıyabilmek için limanda inşaata başladı.

ABD ordusunun limandaki lojistik faaliyetlerini yöneten Andre Cameron, "Limanı dinamik bir askeri harekat merkezine dönüştürüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Liman özelleştiriliyor

Stratejik öneme sahip liman ayrıca özelleştiriliyor. Limanın yüzde 67'lik hissesine talip olanlar arasında Washington'ın desteklediği iki şirket var. Diğer iki şirketinse Rusya'yla bağları mevcut.

Bu şirketlerden biri, Yunan asıllı Rus iş insanı İvan Savvidis'e ait. Daha önce Rusya Parlamentosu'nda görev yapan Savvadis'in internet sitesinde Putin'le bir fotoğraf yer alıyor.

Limana talip olan Yunan holdingi Copelouzos Group, Rus enerji şirketi Gazprom'un ülkedeki ortağı.

2004 ila 2007'de ABD'nin Yunanistan Büyükelçiliği görevini yürüten Charles P. Ries, şirketin kurucusu Dmitrios Copelouzos hakkında "Başka bir adla Gazprom mu?" ifadesini kullanmıştı.

Dedeağaç'ın kontrolü için yarışan ABD'li şirketlerden biriyse BlackSummit Financial Group. Sahibi John Charalambakis limana ilgisinin 2018'de, dönemin ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt'la görüşmesiyle başladığını söyledi. Buna göre Pyatt, Charalambakis'e ABD şirketlerinin bölgede nüfuz için Rusya ve Çin'le rekabet etmesi gerektiğini söyledi.

Limanla ilgilenen diğer ABD şirketi Quintana Infrastructure & Development ise yorum yapmadı.

ABD’den kıtalararası balistik füze denemesi

 

ABD'den İran'a nükleer müzakereler konusunda uyarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )22 Ağustos 2022 18:28

    ABD duran üsler yapıyor. Amacı, Rusya zaten tokatı yedi. Rusya ya karşı avrupa devletleri silahlanları müttefiklik arttı. ukrayna - rusya savaşı sürüyor. Rusya ekonomisi zararda, askeri güçleri zararda. Avrupa rusyadan kortku abd silahları alıyor, avrupa ambargolarla yaşantı yapıyor. Burada askeri harcamaları ABD kısmalı idi. ABD deniz gücünü, seyyar araçlarını devriye ağırlığını  vb. avrupanın arksına kurduğu duran üsler ile dengeliyor. Böylece büyün ağır gemiler, devriye atan uçaklar, acil durumda müdahale araçları vb hepsi Çin karşısında kullanılmak üzere otaraflardaki noktalara devriye gönderiliyor. ABD kalıcı üsler ile buradaki araçlarını ABD yerinbe Avrupada bu tarz yerlere bırakıyor. Böylece Çin karşısında üstünlükler için gücünü okyanuslarda ve oralardaki müttefikliklerle güçlendirecek. Seyyar güçleri akdeniz ve karadenizden çine karşı gönderiyor.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ22 Ağustos 2022 17:59

    Tezgah yıllar önce hazırlandı.önce yunanistan ı ekonomik krize soktular sonrada savaşmadan topraklarını işgal ettiler.haydi yunanistan erkek sen abd çıkart topraklarından resmen köleleri oldular.

  • xyz22 Ağustos 2022 17:42

    Esas sorun ABD'nin Dedeağaç'a asker ve silah yığmasına tepki vermememiz. Bu yapılan LOZAN anlaşmasına ters. Ama sorun milli menfaat diyenler şimdiye kadar neye tepki verdi? Hep hamaset ile nutuk atılıyor. Adamlar burnumuzun dibinde.

  • Pala22 Ağustos 2022 15:46

    İşin komiği incirlikteki abd askeri sayısı dedeagactan çok:)

  • baran22 Ağustos 2022 17:00

    İşin gücün soytarılık farkında mısın?   Yunanistan adeta işgal edilmiş bu karakter de ağzına doladığı İncirlikten çıkamıyor. 

  • Sorun değil 22 Ağustos 2022 15:01

    Boğazları Rusları Türkiyeyi İstanbulu Adaları Egeyi Akdenizi kontrol etmek gerektiğinde işgal etmek  için güzel yer seçmişler. Önemli olan başkasının ne yaptığı değil senin ne yaptığın. Sen kendi kendini içeriden yıkmak için elinden geleni yapıyorsan başkasına gerek yok. Sen içeride tüm toplum olarak demir gibi sağlam durursan devleti basını satın alınmış hainlerden arındırırsan toplumu bölmez birleştirirsen dışarıdan gelmiş düşmanı kılıç kalkanla da yenersin. 

  • azmi22 Ağustos 2022 13:32

    Abd düşman müttefiktir. Rusya bahanesiyle yunanistana yaptığı yığınak ile bize saldırmayacağını kim bilebilir ? Irak işgalini unutmadık ,bahane gizli silahlanma , gerçek dolardan euroya geçiş niyetiydi !! Suriyenin kuzey doğusunda terör devleti kurmayacağını kim söyleyebilir !! Her türlü melanet beklenir. Zaten abdnin güdümünde olan bir çok ülke var. Güçlü olmazsan dinletirler

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ22 Ağustos 2022 16:04

    Ne müttefiği baş düşmanımız binlerce şehitimizi ve ülkemizde tüm pislikleri yapan bunlardır.