E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDavutoğlu'nun sistem eleştirisine Bahçeli'den yanıt---

Davutoğlu'nun sistem eleştirisine Bahçeli'den yanıt

Davutoğlu'nun sistem eleştirisine Bahçeli'den yanıt
02 Temmuz 2019 - 11:26 borsagundem.com

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne muhalefet kanadından yöneltilen eleştirilere tepki gösterdi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında konuştu.

Bahçeli, sözlerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştirenlere tepki göstererek başladı. 

"Yönetim sistemleri ayet hükmü değildir. İhtiyaç hasıl olduğunda değişecektir. Sistem mimarisinin bileşenleri arasında denge ve uyum gözetilmeden, milli iradenin onayı alınmadan alınacak her adım boşlukta kalacaktır. Hiçbir yönetim sistemi sabahtan akşama kurumsallaşmaz. Emek, sabır gösterilmeden devlet ve toplum hayatının yeni baştan düzenlenmesi hemen olacak iş değildir" diyen Bahçeli, şöyle devam etti: 

Türkiye 96 yıllık maziye sahiptir. 1923-1946 yılları arasında tek parti dönemi imparatorluk dönemi mirası ilk dönemdir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden tesis edilen siyaset, böylelikle Cumhuriyet döneminin ikinci evresi olan çok partili sisteme geçiş sağlanmıştır. Ancak yönetim sistemindeki aksaklık, kayma ve kopuşlar devlet çarkının paslanmasına neden olmuştur. Darbeler, kutuplaşmalar, ekonomik krizler, istikrarsızlıklar siyasi sorumluluk taşıyan bizleri yeni arayışa itmiştir.

Cumhuriyet'in kuruluşundan 93 yıl sonra Türkiye FETÖ işgal teşebbüsüne direkt muhatap olmuştur. 251 vatan evladı şehit düşmüştür. Kaleyi içten yıkmak isteyen, iç savaş ortamı isteyen, demokrasiyi imhayı kurgulayan Pensilvanyalı teröristler millete ve devlete kast etmek için devreye girmiştir. Tutsak almak istediler direndik. İşgali denediler analarından doğduklarına pişman ettik. Bağımsızlık onurumuzu ayağa düşürmeyiz. Bu şartlar altında milli birlik ve bekamız yaygın bir musibete ve tehdide maruz kalmıştır.

"ÜÇÜNCÜ EVREYE GEÇİLMİŞTİR"

- Parlamenter sistemle daha fazla mesafe alamayacağımız 15 Temmuz'da belli olmuştu. Devletin etkin ve verimli çalışması lazımdı. 3 erk arasındaki demokratik ayrımın belirginleşmesi büyük zorunluluktu. İç ve dış sorunlarımız tırmanıyordu. Devlet yönetimindeki fiili düğümün çözülmesi gerekiyordu. Sonuç itibariyle Türk milleti 16 Nisan 2017 halkoylamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne evet demiştir. Türkiye Cumhuriyeti 9 Temmuz 2018'de üçüncü evreye geçmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi keyfi olarak kurulmadı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin devamıdır. Siyasi istikrarın teminatıdır. Yeni sistemle barajın yüzde 50 + 1'e çıkması müstesna biz uzlaşmayı sağlamıştır.

"SİSTEM TARTIŞMASINI AÇMANIN YARARI YOKTUR"

- Türkiye aradığı parlak yönetim sistemini bulmuş ve benimsemiştir. Değişen rejim değildir. Sistem değişikliğini 'rejim elden gitti' diyerek karalamaya niyetlenen bozgunculardır. Kuşkusuz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilke ve esaslarıyla oturması, güçlenmesi zaman alacaktır. Dünya üzerinde hiçbir hükümet sistemi kısa sürede fayda ve sonuçları verememiştir. Bu da son derece normaldir. Beklenen ve ölçümü yapılan bir durumdur. Geçiş sürecinde uyum sorunlarının aşılması kaçınılmazdır. Sistem tartışmasını yeni baştan açmanın ne ülkeye, ne millete, ne demokrasiye hiçbir yararı olmayacaktır.

- Yarım aydınlar, malum köşe yazarları yeni sistemi hedef tahtası haline getirmiştir. Bunlar ne istiyorlar, neyi amaçlıyorlar? Koalisyon dönemine geri mi dönülsün? Bu şaşkın ve şuursuzlar nereye ulaşmayı düşünüyorlar. Karar alma mekanizmalarının çökmesini mi arzuluyorlar?

"CHP'DEN HİÇBİR HALT OLMAYACAKTIR"

CHP Genel Başkanı, tarafsızlık referandumuna hazırız diyor. Türkiye durup durup referandum mu yapacak? Daha neyin referandumundan bahsediliyor? Kılıçdaroğlu içine düştüğü tehlikeli savrulmayı düşünsün. Aklı varsa kendine saklasın. HDP ile aynı tarafta olandan bizim duyacağımız hiçbir şey yoktur. FETÖ'ye itiraz edemeyen, S400 konusunda Türkiye'yi savunamayan, belaya kucak açan CHP Genel Başkanı'nın referandum önerisi, tükenmişlik sendromudur. CHP önce suyu bulandırmakta, bundan rahatsız olduğunu açıklamaktadır. Bu siyaset tarzı çürüktür. CHP'den hiçbir halt olmayacaktır. CHP, kriz demektir, kaos demektir, kargaşa demektir. Durmayıp papatya falı açsınlar ne yapsalar boştur, ne etseler nafiledir. 

Türkiye'nin geleceği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'dir.

(Davutoğlu'na) Ülkemizin başına ne çoraplar ördüğü malumdur. Sistem eleştirileri trajikomiktir. Ülkemizi dipsiz kuyulara sürükleyip stratejik derinlikte boğulmasını sağlayanların şimdiki açıklamaları 'yeni bir hal' özlemiyle açıklanamaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aliş03 Temmuz 2019 06:58

    devam et ilk seçimde % 3 sün unutma 

  • halk02 Temmuz 2019 20:14

    sayın bahceli senın  dönemınde  turkıye  cumhuriyetı ne  kac fabrika  kurulmuş oğrenınz ve  sadce   1939 1949  yuzlerce  fabrıka  kurulmuş içlerınde en   güzeli  karabuk  demır celık  senın  varmı  bi  esrın yaz da  bilelım  sayın  bahcelı saygılar 

  • alf02 Temmuz 2019 22:46

    onlar satmaktan yana.

  • astor02 Temmuz 2019 19:02

    sarayın veziri

  • Vatandaş 02 Temmuz 2019 18:52

    Bu ülkenin gelmiş geçmiş en kötü siyasetçisi sensin hiçbir şekilde sorumluluk almayarak yalnızca muhalefeti tercih eden en büyük yancısın .Dün söylediklerini bugün inkar eden en anlaşılmaz siyasetçisi sensin.

  • nedim02 Temmuz 2019 20:33

    Senin Bahçeli yi eleştirmek için 100 fırın ekmek yiyip gece gündüz  okuman lazım!  Böyle değerlerin değil yanında ayakta bile duramazsın

  • ersan02 Temmuz 2019 18:25

    bütün bunlar olurken sen neredeidin.

  • mehmet yılmaz02 Temmuz 2019 14:52

    matilt manukyanın çocukları MÜLTECİLERDEN VE MÜSLÜMANLARDAN her daim chpliler gibi rahatsızdır.

  • Ziya02 Temmuz 2019 14:04

    Bu yiğit insan da olmasa meydan iyice çakallara kalacak.  

  • Nihat02 Temmuz 2019 13:58

    Biz bu sisteme EVET dedik ve de bekçisiyiz ermeni kırmalarına fırsat vermeyeceğiz.

  • pazarci02 Temmuz 2019 12:43

    Degerli insansin vessalam,anlayana .....

  • Resat02 Temmuz 2019 12:20

    Davutoğlu hakkindaki yorumuna katiliyorum. 5 milyon suriyeli Davutoğlu nun eseri.

  • Talha 02 Temmuz 2019 17:45

    Yıllar sonra görürsün o suriyeliler bu ülkeye neler yapar. Gün gelir en basta onlar bu ulkenin sirtindan vurur. Bunun ornegi tarihimizde cok. Elbette bize sığınanlara yardim elimizi uzatacağız. Ama ülkenin dört bir köşesine bu kadar dağılmasına müsaade edilmemeliydi.

  • mustafa torun02 Temmuz 2019 14:16

    Sayın davutoğlu bu konuda ortaklarım var,hepsini bana yüklemeyin demişti.

  • Nihat02 Temmuz 2019 13:57

    5 milyon suriyeli ne yaptı sana adam?  Ne yapacaklardı?  Sınırı kapatıp katliam mı seyredecektik?   Göz göre göre katliama göz yumarsan aynı şekilde bu cinayetlere ortak olmuşsun demektir.  Allah a şükür  Türk Milleti böyle yoz ve alçak bir toplum değil tam tersi  yiğit, asil ve kahraman bir millettir!  Sen de yapacağın 1 tl. ya da 10 tl. verebilirsen ne güzel yok vermiyorsan çeneni kapa.

  • Vatandaş 02 Temmuz 2019 12:01

    Sayın devlet bey son yüzyılda bu ülkenin yetişdiği en büyük siyaset adamıdır gerçek ülkücü camiasının desteği tam ve eksiksizdir

  • no202 Temmuz 2019 12:58

    valla benim gördüğüm en büyük ülkücü sizsiniz