E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDavutoğlu'ndan başkanlık referandumu itirafı---

Davutoğlu'ndan başkanlık referandumu itirafı

Davutoğlu'ndan başkanlık referandumu itirafı
18 Aralık 2019 - 23:23 borsagundem.com

Türkiye'yi parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçiren, 16 Nisan 2017'de yapılan referandumla ilgili dönemin iktidar partisi yöneticisi ve günümüzün muhalefet partisi lideri Ahmet Davutoğlu'ndan çarpıcı bir itiraf geldi

AKP'den ayrılarak Gelecek Partisi'ni kuran eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Taksim Toplantıları adı altında yapılan toplantıda konuştu. Davutoğlu, "Türkiye'de siyasi parti oluşumunda tek bir kimliğe bürünen yapıların başarılı olma imkanı yoktur" dedi. Davutoğlu "Biz yerlilikten millilikten her gün kendi kendine propaganda yapan bir ülke halini alacaksa, bu intihar girişimidir. Bu yolla kurtulan tek bir ülke de yoktur" ifadelerini kullandı.

Başkanlık referandumu itirafı

Davutoğlu, 2017 yılında Türkiye’nin geleceğini değiştireceğini iddia ettiği cumhurbaşkanılığı yönetim sistemi için, “Anayasal sistemimiz baştan aşağıya yenilenmek zorunda” dedi.

Davutoğlu, 2016 yılında Başbakanlık görevindeyken başkanlık sistemine ilişkin yaptığı açıklamada, "Başkanlık sistemini benimseyen bir anaysa için her türlü adımı atacağız" ifadelerini kullanmıştı.

“Bu konuları paylaşacak bir televizyon çıkmadı"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu şu ifadeleri kullandı;

* 2017 referandumunu haklı olarak eleştirenler var ‘madem o zaman karşıydınız neden bunu açıklamadınız’ diye. O zaman bu itirazların hepsini Sayın Cumhurbaşkanına o zaman Sayın Başbakana yazılı olarak da sözlü olarak da verdim.

* O günlerde, bunu da ilk defa burada söylüyorum; o günlerde bizi televizyona çıkarıp da bu konuları paylaşacak tek bir televizyon programı çıkmadı.

Davutoğlu, Türkiye'deki adalet sisteminin sarsıldığını ve ülkede büyük bir ekonomik kriz olduğunu belirterek, "Adalet güç biriktirme alanı olarak görülüyor. Ancak adalet gücü denetim altına alma mekanizmasıdır. Şeffaflık, siyasi etik çatısı altında toplanmamız lazım. Türkiye'de bir ekonomik kriz var. Krizi görmeyen krizi göremez" diye konuştu.

Şehir Üniversitesi tartışması

Davutoğlu, Türkiye'deki siyasi yapının bir dönem kendilerini hedef aldığını belirterek, İstanbul Şehir Üniversitesi'ne Halk Bankası tarafından başlatılan icra işlemi konusuna değindi, "Bu kelimeyi ağzıma dahi almak istemiyorum ama sayın cumhurbaşkanı bize "dolandırıcı" diye hitap etti. Ancak bunun gereğini hemen yapmalıyız. Ben başbakan iken Şehir Üniversitesi, Halkbank'tan kredi almadı. O dönemde Binali Yıldırım başbakandı" ifadelerini kulandı.

Davutoğlu, Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına da değinerek, "Türkiye'de bir ekonomik kriz var. Krizi görmeyen krizi çözemez. Devlet Bahçeli "Problem var diyenleri dış mihrakların piyonu" ilan etti. Şehir Üniversitesi'nde yapılanlarda da bu bağlantı söz konusu. Çünkü bu kurum düşünce özgürlüğü ortamına alternatif teşkil ediyordu." dedi.

"Türkiye ya otokrasiye yönelecek, ya da özgürlükçü demokrasiye"

Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan konular şu şekilde yer aldı:

"Dünya sistemik bir deprem geçiriyor. Dünya düzeninde Soğuk Savaş sonrası uluslararası bir düzen koyucu kurum kurulmadı. Tarih çok hızlı akıyor. Şili, Norveç, Yeni Zelanda gibi ülkelerde yaşamıyorsanız, tarihin hızlı aktığı bir coğrafyada yaşıyorsanız, dogmalarla hareket edemezsiniz, değişmelisiniz."

"Dünya 1989'dan sonra 4 büyük deprem yaşadı. 1991'de Sovyetler Birliği dağıldı. Türkiye jeopolitik bir şekilde sarsıldı. 11 Eylül'de güvenlik depremi yaşadık. Karabağ, Bosna-Hersek, Kosova, Abhazya sorunu çözülmeden ABD Afganistan'a ve Irak'a girdi."

"2008'de ekonomik krizle yaşandı ve Arap Baharı ile yapısal bir deprem yaşandı. Libya'dan Yemen'e birçok ülkede kendi topraklarını kontrol edemeyen yapılar ortaya çıktı."

"Bu olaylardan sonra bölgesel düzenler sarsıldı. Körfez İşbirliği Konseyi arasında sorunlar ortaya çıktı. Arap Ligi bir anlam taşımıyor. BM'nin temel yapısı sarsıldı. 775 milyar dolarlık bir ekonomi daralması yaşadı dünya."

"Türkiye'yi iki şey bekliyor. Dünyadaki otokratik eğilimlere yönelecek ya da özgürlükçü yeni bir demokrasi anlayışını destekleyenler olacak. Bizim Türkiye teklifimiz nedir? Kimlik siyasetinden uzak, temel demokratik değerlere sahip çıkan, geçmişte yapılan yanlışları bir kenara bırakıp. Bu sebeple ismimiz Gelecek Partisi."

'Bulunduğumuz mahalleden çıkmalıyız'

"Psikolojik bir yenilenmeye ihtiyacımız var. Bulunduğumuz mahalleden çıkmalıyız. Türkiye'de siyasi parti oluşumunda tek bir kimliğe bürünen yapılar varsa başarılı olmasına imkan yok. Türkiye'de her toplum kesiminden Rum, Ermeni, Süryani, Alevi toplumunun önemli kanaat önderleri ilk defa bir siyasi partide bir araya geldi."

"Türkiye'de bir ekonomik kriz var. Krizi görmeyen krizi çözemez. Devlet Bahçeli "Problem var diyenleri dış mihrakların piyonu" ilan etti. Şehir Üniversitesi'nde yapılanlarda da bu bağlantı söz konusu. Çünkü düşünce özgürlüğü ortamına alternatif teşkil ediyordu."

'Şeffaflık ve siyasi etik çatısı altında toplanmamız lazım'

"Türkiye'de adalete güven sarsıldı. Adalet güç biriktirme alanı olarak görüldü. Adalet gücü denetim altına alma mekanizmasıdır. Şeffaflık, siyasi etik çatısı altında toplanmamız lazım. Bunlar evrensel değerler. Şeffaflık olmadan bir ülkede demokrasi yerleşmiyor."

"Sayın Cumhurbaşkanı bizi "dolandırıcı" diye hitap etti. Ancak bunun gereğini hemen yapmalıyız. Ben Başbakan iken Şehir Üniversitesi Halk Bank'tan kredi almadı. O dönemde Binali Yıldırım başbakandı."

“Türk Anayasası, Anayasamız baştan aşağıya yenilenmek zorunda. 2017 Referandumuyla haklı olarak eleştirenler var; ‘madem bu kadar itiraz ediyorsunuz o zaman neden itiraz etmediniz’ diye. O zaman bu itirazların hepsini, Sayın Cumhurbaşkanı’na, o zaman Sayın Başbakan’a yazılı olarak da verdim sözlü olarak da verdim. Meclis’te de arkadaşlara söyledim. Kamuoyu ile de paylaşmak istedim. Bu da ilk defa buradan söyleyeceğim bir şey, o günlerde bizi televizyonlara çıkartıp bu konuları paylaşabileceğim tek bir cesur televizyon kanalı çıkmadı. Çünkü 15 Temmuz’un kasırga gibi esen havası vardı. "

"Öyle bir anayasa yapalım ki önümüzdeki 100 yıl kimse değiştirme gereksinimi duymasın. Devlet yeniden kurumsallaşmalıdır. Biz kendi kurumsallaşmamızı tamamlamalıyız."

"Yerlilik, millilik propagandası intihardır"

"Biz yerlilikten millilikten her gün kendi kendine propaganda yapan bir ülke halini alacaksa, bu intihar girişimidir. Bu yolla kurtulan tek bir ülke de yoktur.

"Korumacılık, durgunluk, para arzı 36 trilyona çıktı. Türkiye içe kapanırsa bir tercihtir. Bu yolla dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girilemez. Teknoloji ve ar-ge şart. Ve Türkiye'yi bütün pazarlara açmalıyız. 2009'da bu sayede ekonomik krizi teğet geçtik. Biz Türkiye'yi dünyaya açarak büyüyebiliriz."

Şehir Üniversitesi'nin olduğu arazi Hazine'ye devredildi

Davutoğlu, kurduğu Gelecek Partisi'ni tanıttı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (40)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hahah20 Aralık 2019 00:04

    kendi oy verdikleri adamları şimdi ihanet ve vatan düşmanı yapıyolar... Bülent arınç bukadar eleştirilmedi ki geçmişinde el ele kolkola hatta damadıda harkım karşısına çıkmışken.. ahbet davutoğlu sadece akepe den ayrıldı diye düşman oldu

  • Türkiye Türkiye 19 Aralık 2019 22:17

    La bi git sen degilmisin göç yasasını imzalayan sen o emri kimden aldin hele bi açıkla da biz de bilek.Kimin usagisin sen

  • Volkan19 Aralık 2019 17:26

    TOKI konutlarında oturan bir lider çıkmadıkça millet peşinden gitmez, aslı varken kopyalarına da meyil göstermez.

  • dinciler emperyal emellere uşaklık eder19 Aralık 2019 14:21

    ey davitoğlu diğer dinciler gibi abd nin emperyal emellerine uşaklık yapmaktan başka bir iş yapmadınız .. bu ülke TÜRKTÜR !!! TÜRK KALACAKTIR!!! BU ÜLKE ATATÜRK'ÜN KURDUĞU ÜLKEDİR!!! eninde sonunda kim galip gelecek ANLAYACAKSINIZ !!! 

  • AHMET ÖZBİR19 Aralık 2019 18:07

    DİNSİZ olmaktan Allaha sığınırım. Türk müslümandır, Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetidir, öyle işkembeden atıp "dinciler, minciler" ne demek ahlaksız. Biz dinimiz, vatanımız için ölüme seve seve koşanlardanız.

  • Ersan 19 Aralık 2019 13:47

    Altlarına koltuk verilen en büyük muhalifler Süleyman soylu, Numan Kurtuluş, Tuğrul Türkeş ve dahası altlarına koltuk çekilince üstlerinin tahtını korumak için canla başla çarpınıyır. Aktlarında koltuk alınanlar ise yeni muhalefet edebiyatlar yapıyor. Doğrular doğru zamanda yapılınca anlamlı. Geçin bu muhabetleri şimdi

  • Ethem 19 Aralık 2019 13:43

    Geçin bunları, altlarıdan koltuk çekilmese her türlü monarşik yapının yanında olmaya devam ederlerdi

  • M. S. 19 Aralık 2019 11:43

    Sana değer verdiğim için kendimden utanıyorum. Sen ve senin gibiler, zavvallı bir maşasınız.

  • .19 Aralık 2019 11:26

    İnsanlar ekonomık açıdan rahatlamak istiyor. iş istiyor. aş istiyor. bunları yapamayanlar oy kaybedecek. ki yapamıyorda millet okul okuyamıyor ünivesite mezunu 50 bin tl borçla karşı karşıya kalıyor. yani bu südende kimse oy vermez. o bakımdan değişim ve değişik partilere kaçmalar çoğaldı. midalı dolan partide kisme durmaz. ne çigçi memnun, ne işçi, ne köylü, ne memur, ne işsiz, ne fakir. değişim anahtarını kullanan şanslı. diğerleri partide hesap  verecek daha millete. 

  • seçmen19 Aralık 2019 11:21

    Geç de olsa gerçekleri görmek ve konuşmak elbette değerlidir. Keşke erdoğan'ın etrafındakiler de başlarını kumdan çıkartabilseler ve gerçekleri görebilseler... ancak ne yazık ki verilen yanlış  kararların faturasını milletçe ödüyoruz..  ülkemizin kronik hastalıklarından biri liderine körü körüne bağlılıktır, bir tür aşkla bağlılık, hal böyle olunca liderinin yaptığı hataları ve yanlışları görmezden gelme ve kondurmama refleksi oluşuyor. Bu durum  biat toplumunun  tipik özelliğidir.

  • fafa19 Aralık 2019 11:08

    Sıradan bir vatandaş olarak bu sistem yanlış diye çırpınırken,sizler en güzel sistem diyordunuz.Doldurdunuz 600 milletvekilini meclise ,ne gelen var ne giden,her gün yaklaşık 100 milletvekiliyle işi götürüyorsunuz.Beştepeye mini bir devlet kurdunuz,ne istiyorlarsa o oluyor.Seksen milyonluk bir ülkeyi Beştepedeki küçük bir seçilmiş grup idare ediyor,ne derlerse o oluyor,meclise soran bile yok.Kanal İstanbul yapılacak deniliyor, meclise soran var mı,zaten halkı adam yerine koyan yok,tartışmaya bile izin verilmiyor.

  • Selahattin Ölmez19 Aralık 2019 10:54

    daha önce başkanlık sistemine karşı çıkmıyor idin de şimdimi aklın başına geldi.abilerin bunu emrettiler sana.istanbul şehir üniversitesinde bedelsiz tekel in 2,5 trilyonluk arazisini üniversitenin üzerine geçirt sonra halk bank tan 417 milyon TL kredi çek öde sonra sen başta olmak üzere partiden senin gibi ihraç edilen ak partililer ile üniversiteye beş kuruş vermeden ortak ol ve aynı tayfa ile parti kur. rus ucağını düşürt bizi rusya ile savaş durumuna getir.rusya dan milyonlarca mülteciyi getiren sen değilmisin Türkiye ye daha sayayımmı.basın bunları ve rte bunları söylemektedir.buna ve alibabacan abdullah gül mehmet şimsek oy verelerin beklediği Türkiye istemiyorum.

  • ahaha19 Aralık 2019 11:24

    akpe den ayrılan ya bölücü oluyor, ya terör yad avatan düşmaı. ya fetocu, yada kuyu kazıcı, yada başka bişe sanki Türkiye Cumhuriyetini akepe kurdu ahahah olm mille tyemiyor. taktik değiştirin. feto ağzı ile yapılan bu taktikler, dış güç masalları millet ymeiyor 2020 yılına giriyoruz. başötrüsü bitti, cami bitti, kraun okumalar, şimdi millietçilik mevzuları.. ee bunlarda bitti millet iş ister, eğitim ister, ekmek ister, yemek ister, güzel yaşamak siter. millet bunları istiyor. senin mallarını isteyende, dinleyende yok. millet derdine .çözum bekliyor artık

  • Ziya19 Aralık 2019 10:34

    Gaydırıguppak Cemile  bile senin yanında halt etmiş!    Çok iyi hatırlıyorum  Pkk eşkiyaları  camileri silah deposu haline getirmiş halk camiye gidemez olmuş;  bu hala pkk ya çiçek böcek muhabbeti yapmakta idi.  Özellikle İngiltere ziyaretinden sonra bunun huyu suyu iyice değişti.  Şimdi bu arkadaşı fetocu falan diye suçlayamayız!  Ancak üst akılla derin bağlantıları olduğu kesin.  

  • fafa19 Aralık 2019 11:13

     Sayın Cumhurbaşkanımız istemezse,bu ülkenin üstünden kuş bile uçamaz.

  • : ))19 Aralık 2019 10:33

    Birbirlerine düştüler.. Dışarıdan izliyoruz.. Libyayı da dışarıdan izliyoruz : )) Kendi yaptıklarının hesabını millet duyacak... Aklı başınd aolan, düşüne bilenler zaten yaşananlar karşısında akepeden ayrılmaya başladı. Akılsıalarda vaatlerin bol olduğunu dahada anlayınca fakirlik ve açlıkdan zaten başka partiye gidecekler. Anapıda hatılıyorum ben...

  • Eskici19 Aralık 2019 10:05

    Ahmet efendi Turk milleti asla ve asla Adam satani yaninda yer almaz bak būlent beye dumenini bozmadi ..

  • alper19 Aralık 2019 09:51

    daha şimdiden YALPALAMAYA başladı   TÜRK İNSANININ VEFA ÖRNEĞİ..ÖNCE akademisyen...sonra danışman..sonra dış işleri bakanı  sonra  başbakan...sonra yemek ..yediğin çanağa..............KUSURA BAKMAYIN AMA TÜRK İNSANI  BU KADARA APTAL YERİNE KOYMAYIN...SANA   OY....VE.........

  • Halil19 Aralık 2019 09:30

    Bi parti kurdu ya KOLTUK sahibi oldu ya konuşur artık. İster doğru olsun ister yanlış, ister Türkiye lehine isterse aleyhine..... Ama şunların cevabını ver. ABD seni niye destekliyor? Yabancı ajanlarla neyin altına imza attın? Fetö darbe ye giriştiğinde neden ağzını açıp tek kelime etmedin?

  • alp19 Aralık 2019 09:13

    konyalıyım senden utanç duyuyorum yüzde0,5 oy alacağını biliyorsun.  ama hesaplar başka  sen bir piyonsun...önce danışmandın...sonra dış işleri bakanı  sonra...başbakan yaptılar seni  ..ama adam  yapamamışlarki,,,vefa bunun neresinde sen parti lideri olsan ne olur..satarsın..herkezi..dostunu..akrabanı...ülkeni çünkü.....

  • Pardus19 Aralık 2019 09:06

    Özgür basını siz bitirdiniz

  • Birde19 Aralık 2019 08:08

    Çalınan ve mühürsüz oylarıda itiraf et istersen Mizanda böyle konuşamayacaksın.

  • Atilla19 Aralık 2019 10:09

    Suriye Bataklığına bizi sokan sensin.. Derin dış politika aklınla ülke bu halde ..sen bakkal dahi yönetemezsin ahmo

  • Muhammed19 Aralık 2019 06:35

    Fox tv seni seve seve kabul ederdi.

  • Ryu ken 19 Aralık 2019 06:19

    Başkanlık sistemini destekleyordunuz şimdi çıkmışınız yok efendim ben karşı çıkmıştım şöyle dedim.. Aynı feto olayları gibi... işler kötüleşince, durumlar farklılaşınca, dün övgü düzenlerin açıklamalarına dikkat edin hep biz biliyorduk, biz şöyle adımlar attık, oyunları başlarına yıktık vs. vs....Madem başkanlık sistemi kötü o zaman rest çekseydin, madem yönetimdeyken çok yanlışlar gördün çıkıp millete açıklasaydın.Çıkacak tv kanalı bulamamış masalına kimse inanmaz bunu geçin.. Makam mevki rahatlık hoş geldi, bazı şeylerde ben de gözümü kapadım deyin dürüstçe. Günah çıkarmanın bu saatten sonra faydası yok. Kimse ciddiye almaz seni.

  • noter19 Aralık 2019 05:35

    Noter gibi çalışın koltugundan kovup kalk git açıklama yapma şimdi yap bu perhiz ne lahana turşusu...kukla idiniz...

  • Tam komedi 19 Aralık 2019 02:58

    Davutoğlu, Babacan , Gül ve akp de görev yaparken olan bitene ses çıkarmayalar bugün mağdur edebiyatı yapmaları bu milleti her türlü kandırırız düşüncesinden başka bir şey değil !

  • Gazi19 Aralık 2019 02:10

    Ömrümce vefa duygusu içerisinde oldum. Helal kazanıp, helal yedim. Reis gibi duruşu olan var mı? Hep menfaat ve çıkar uğruna Adem oğlundan beri hayat akıp geçiyor. Reis gibi olan lider var mı? Samimiyetinize soruyorum.

  • Türkoğlutürk 19 Aralık 2019 13:03

    Ama harama oy verdin, utanmadan. Sıfırlama ların ne olduğu you to be de. Açta seyret.

  • Malak19 Aralık 2019 09:05

    Yok. Bu güne kadarki açik ara en zengin siyasetci.resmi rakamlara göre olanı bu

  • Ahmet ALTMIŞDOKUZ19 Aralık 2019 00:35

    Nede olsa eski dava arkadaş ları belli. Hepsi aynı

  • Vatandaş19 Aralık 2019 00:28

    Ya Davutoğlu biz anladık senin derdin kazanmak değil. Muhalefet yapıyoruz diye tüm ülke düşmanları ile işbirliği yapan CHP ye değnek olmak. Allah aşkına MHP yi böldüler. Akpartiyi bölmeye çalışıyorlar. HDP ile alenen işbirliği yapıyorlar. Sadece sunu soruyorum. 9 seçim kaybetmiş kasetle gelmiş Kılıçtaroğluna neden boyun büküp bende parti kuracam diyen biri çıkmıyor..Çünkü onu oraya getiren üst akıl CHP nin bülünmesine izin vermediği gibi HDP ile birlikte işbirliği yapmasını sağlıyor. Elbette her parti her vatandaşın oyuna talip olur.Ancak parti y9neticilerinin söylemleri ve eylemleri teröre destek oluyorsa onlara da her parti yönetisinin tepkisini alenen göstermesi gerekir

  • Eskici19 Aralık 2019 00:02

    Reisin golgesinde vekil basbakan oldunuz simdi atip tutuyorsunuz ... ates etme maykil arabada cocuk var ;)))))

  • Ve19 Aralık 2019 00:01

    Fotoğrafına dahi bu ülkede katlanamayanlar var

  • tank19 Aralık 2019 00:00

    son kısmına katıldım korumacılık intihardır 2001 krizi 1979 krizi her imf ye gitmemiz bir anlamda korumacılıgın bir sonucu 1977 ihracat/gsyh oranimiz %4 orta gelirli ulkelerin ortalamasi %16 her zaman borclarimizdan dolayi batma tehlikemizi arttriyordu.tartisilmamasi gereken bir tercih.dusunulmemesi bile gerekir

  • AHMET ÖZBİR18 Aralık 2019 23:54

    YAZIK kendini bu kadar sıfırlayan Türk siyasî hayatında ikinci bir şahıs yoktur. REİS yanına aldı danışman yaptı, dışişleri bakanı yaptı, yetmedi başbakan yaptı. Şimdi ne yapıyor STOPÇU CHP/HDP/İP'le plan peşinde koşuyor.

  • Türkoğlutürk 19 Aralık 2019 10:32

    Osloda kim kimle ne pazarlığı yapmıştı. Söylesene. Birde şu gar bombalamayı var.

  • Fırtına19 Aralık 2019 02:07

    Ahmet efendi reyizini davutoğluda mı kandırmış ? Senin reyizin görev verdikleri çoğu böyle .

  • RİZE li mulivbjk19 Aralık 2019 00:14

    ahmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet.merinosum benim.....bankamatikcimisin , kimse kimseye bedavadan bu kadar yalakalık yapmaz....haydi millet bahçelerine lay lala lala...

  • ahmet otuzbir19 Aralık 2019 00:06

    bence var. senin kabilenin reisi