E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇözüm Kıbrıs'ı bölge lideri yapar---

Çözüm Kıbrıs'ı bölge lideri yapar

Çözüm Kıbrıs'ı bölge lideri yapar
23 Mayıs 2014 - 05:25 borsagundem.com

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Türk ve Rum gazetelerine demeç verdi: Doğalgazla birlikte düşünüldüğünde bir çözüm olursa Kıbrıs bölge lideri olur

ABD Başkan Yardımcısı Biden ziyareti sırasında Kıbrıs Türk ve Rum medyasından seçtiği iki gazeteye özel demeç verdi. Biden, KKTC’den Kıbrıs, Güney Kıbrıs’tan da Politis gazetelerinin yayınladığı demecinde, doğalgazla birlikte düşünüldüğünde, bir çözümün gerçekleşmesi halinde Kıbrıs’ın bölgenin lideri olabileceğini savundu.   

Ömer Bilge'nin Hürriyet'teki haberine göre Kıbrıs’a ABD Başkan Yardımcısı seviyesinde 52 yıl aradan sonra ilk ziyareti gerçekleştiren Joe Biden dün KKTC’ye geçerek bir saatten uzun süre Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü. Biden, tarihi Kıbrıs ziyaretinde Rumları hayal kırıklığına uğratarak beklentilerin aksine kapalı Maraş konusundan bahsetmedi, yerine AB ve Ukrayna’ya gidecek Doğu Akdeniz doğalgazına odaklandı. Türk tarafı, Kıbrıs’ta bir an önce çözüm çağrısı yapan Biden’e doğalgazın ortak değerlendirmesi yönünde öneriler sundu. ABD Başkan Yardımcısı’nın önceki gün başlayan ziyareti nedeniyle hem Güney Kıbrıs hem de KKTC’de hayat felce uğradı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ziyarette yollar kapatıldı. 
4 zırhlı araç ve kalabalık bir koruma ekibiyle KKTC’ye geçen Biden’in geçeceği güzergâhta bayraklı eylem düzenlendi. Bir grup Kıbrıslı Türk, Rumların bayrak yasağı koyma girişimlerini protesto ederek, KKTC ve Türkiye bayraklarıyla ‘hoş geldin’ pankartı açtı. Biden ve ekibi, Derviş Eroğlu ve ekibi ile KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndaki şeref salonunda görüştü. 

MARAŞ GÜNDEMDE YOK

Görüşme sırasında yüksek binalarda keskin nişancılar nöbet bekledi. Biden, bir saatten uzun süren görüşmenin ardından açıklama yapmadı, ancak ardından basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, görüşmenin çok samimi bir ortamda geçtiğini söyledi. ABD’nin Kıbrıs’ta bir an önce çözüm bulunması yönündeki çabalarına tam destek verdiklerini söyleyen Eroğlu, “Umarız kısa sürede çözüm olur ve Biden bir anlaşma için Ada’ya tekrar gelir. Rumların çok istediği Maraş konusunu bahsetmedi. Rumlardan da talep getirmedi. Tamamen Kıbrıs sorununun çözümüne odaklandık. Ada’nın çevresindeki doğalgaz kaynaklarından Türklerin de hakkı olduğu konusunda hemfikiriz. Doğalgazın değerlendirilmesi için karşılıklı fikirlerimizi paylaştık. Ukrayna krizi de görüşmemizde gündeme geldi” dedi. 

ABD Başkan Yardımcısı, KKTC’ye geçmeden önce Rum tarafında da bir dizi temasta bulundu. Biden Lefkoşa Rum kesiminde önce Kıbrıs’taki dini liderlerle buluştu. KKTC Müftüsü Talip Atalay ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hriostomos’la görüşen Biden, dini liderlerden çözüm ve barışa katkı sağlayacakları sözü aldı. ABD Başkan Yardımcısı, akşam ise Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiadis’i BM denetimindeki ara bölgede yemekte biraraya getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)