E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'de ÜFE yine düştü---

Çin'de ÜFE yine düştü

Çin'de ÜFE yine düştü
09 Ocak 2015 - 06:44 borsagundem.com

Çin’de üretici fiyatları, Aralık ayında iki yılın en sert düşüşünü göstererek rekor uzun süreli gerileme dönemini genişletti

Çin’de üretici fiyatları, Aralık ayında iki yılın en sert düşüşünü göstererek rekor uzun süreli gerileme dönemini genişletti. Üretici fiyatlarındaki düşüş, ek parasal genişleme gidilmesi olasılığının arttığına işaret ediyor.

Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre üretici fiyatları endeksi, bir yıl önceye göre yüzde 3.3 düşüş kaydetti. Bloomberg News anketine katılan analistlerin medyan tahmini yüzde 3.1 gerileme olacağı yönündeydi. Söz konusu düşüş, analistlerin medyan tahminine paralel olarak yüzde 1.5 yükselen tüketici fiyatlarına henüz tam anlamıyla yansımadı.

Petrol ve metal fiyatlarındaki düşüş, üretici fiyatlarındaki gerilemeyi 34 ay ile rekor uzun süreye genişleterek Çin’in ihracat fiyatlarının düşmesi ile birlikte dünya genelinde deflasyonal baskıları arttırdı. Ekonomistler Çin Merkez Bankası’nın (PBOC), Kasım ayındaki faiz indirimin ardından bankalar için zorunlu karşılıkların düşük olması ile birlikte ek indirimlere gideceği tahmininde bulunuyor.

Hong Kong’daki Macquarie Securities Ltd. Çin ekonomisi yöneticisi Larry Hu, “Petrol fiyatındaki düşüş bir etken ancak üretici fiyatları endeksindeki gerilemede daha önemli olan faktör küresel ekonomideki zayıflık. Avrupa ve Japonya’ya bakın. Dünya, ticaret ve diğer enflasyon iletim metotları ile dezenflasyonal baskı ile karşı karşıya” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)