E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin ve ABD arasında Tayvan gerginliği artıyor---

Çin ve ABD arasında Tayvan gerginliği artıyor

Çin ve ABD arasında Tayvan gerginliği artıyor
26 Temmuz 2019 - 08:26 borsagundem.com

ABD, donanmaya bağlı bir savaş gemisinin Çin ve Tayvan arasındaki Tayvan Boğazı’na gönderildiğini açıkladı. Amerika’nın bu hamlesinin, Washington ve Pekin arasındaki gerginliği arttıracağı tahmin ediliyor

Amerika’nın bölgede serbest olarak devriye gerçekleştirdiği Güney Çin Denizi’nde, Çin de askeri varlığını arttırıyor. Ekonomi savaşı konusunda gerilen Amerika-Çin ilişkilerindeki hassas noktalardan biri de son zamanlarda Tayvan haline gelmeye başladı. Çin’den Çarşamba günü yapılan açıklamada, Amerika küresel istikrarı tehdit etmekle itham edildi ve Tayvan’a yaptığı silah satışları gündeme getirildi.

Çin ayrıca eğer Tayvan'ın bağımsızlığı konusunda bir girişim olursa bu noktada savaşa hazır olduğu uyarısında bulundu. Öte yandan Amerika’nın Tayvan Boğazı’na gönderdiği geminin Antietam adlı savaş gemisi olduğu belirtildi. Amerika Deniz Kuvvetleri 7. Filo Sözcüsü Komutan Clay Doss, “Geminin Tayvan Boğazı’na gitmesi Amerika’nın açık ve özgür bir Hint-Pasifik bölgesi taahhüdünün göstergesidir. Amerika deniz ve hava kuvvetleri uluslararası kanunların izin verdiği bölgelerde olmaya devam edecekler” dedi.

Her ne kadar savaş gemisinin bölgeye kaydırılması Amerika-Çin arasındaki tansiyonu arttıracak olsa da Amerika’nın Tayvan’la Çin arasındaki gerginlikte Tayvan’a olan desteğinin de göstergesi olarak değerlendiriliyor. Aslen Amerika’nın Tayvan'la resmi olarak bir bağı bulunmuyor ancak adanın korunması konusunda bazı yasalar mevcut. Buna karşın Çin, Tayvan üzerindeki baskılarını arttırıyor ve kendi egemenliğini kabul ettirmek konusunda adımlar atıyor.

Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında Çin Savunma Bakanı Tayvan’ın Çin’e yeniden barışçıl biçimde birleşmesine atıfta bulundu. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, “Eğer Tayvan’ı ülkeden ayırmayı denemeye cesaret edecek olan varsa, Çin ulusal egemenliğini, bölgesel birliğini korumak için savaşa girecektir” ifadelerini kullandı. Çin daha önce de tatbikatlar gerekçesiyle Tayvan'ın çevresine askeri uçaklar ve savaş gemileri yolladı ve Tayvan’ı izole etmeye çalıştı. (amerikaninsesi.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL TÜRK26 Temmuz 2019 09:39

    biz ne abd nin ne de ab nin kuklasıyız .istedikleri zaman kullan zor zamanlarda normal zamanlarda bize dirsek gerin.trump S 400 lerin verilmemesi konusunda obama yönetimi suçluyorlar.madem öyle sen 2016 yılından beri istidardasın ve hala da neden sen vermiyorsun demekki bunların hepsi büyük bir oyun ve oyalama.o yüznedn kimseye güvenmeden acilen tüm silahlarımızı yapmalıyız.rusya ya düşman diyorlar adam silahlarını bizimle paylaşmaktadır.

  • : )26 Temmuz 2019 09:03

    çin ile abd gerginliğinde türkiye yi natodan çıkartmak isteyenler çılgındır :D türkiye ye muhtaçlar.Türkiye rusyanın yanı başında en büyük güç...Rusya abd düşmanı süper güç an yakınındada Türkiye var... türkiye ye yaptırım demek, rusyaya gelişim yolu açmak demek...