E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇimentocular İran'dan rahatsız---

Çimentocular İran'dan rahatsız

Çimentocular İran'dan rahatsız
06 Temmuz 2013 - 08:02 borsagundem.com

ÇCSİB, 2013 yılı ilk 6 ay ihracat verilerini ve sektörün hedef ve sorunlarını kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye’nin alanında tek ihracatçı birliği olan Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) yöneticileri, 2013 yılı ilk 6 ay ihracat verilerini ve sektörün hedef ve sorunlarını kamuoyu ile paylaştı. Düzenlenen basın toplantısına, Birlik Başkanı Ali Özinönü’nün yanı sıra başkan vekilleri Bahadır Kayan ve Cemil Tokel ile yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
Birlik Başkanı Ali Özinönü, İran’ın karaborsa döviz kuru ile Türkiye iç piyasasını rahatsız ettiğini, olaylar nedeniyle Suriye ve Mısır gibi pazarlarda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Özinönü, “Şimdi de Rusya liman otoriteleri Türk gemilerine güçlük çıkarıyor. Yükler boşaltılamıyor.” dedi. Ali Özinönü, sektörün İran’dan kaynaklanan sıkıntısını şöyle anlattı: “Uluslararası ölçekte sürmekte olan ekonomik kriz bir yana; Suriye, Mısır ve bazı bölge ülkelerinde yaşanan istikrarsızlıklar ihracatımızı doğrudan etkilemekte. Yükte ağır ve nakliyesi güç olan bu sektörler için en ideal pazar en yakın pazarlar. Önemli bir sorunu da İran ile yaşamaktayız. Son yıllarda çimento sektörüne büyük ölçekte yatırımlar yapan ve kendi gereksinimlerinin üzerinde üretim potansiyeline ulaşan İran, ihracatçısına sağladığı kur avantajı ile doğu bölgemizde bize ciddi rakip olmuş, ülkemizin bu bölgesi İran’ın pazarı haline gelmeye başlamıştır. İran’ın döviz kuru üzerindeki uluslararası rekabet kurallarına aykırı haksız uygulamalarının görülüp önlem alınması gerekmekte.” Hızla gelişmekte olan Irak pazarında da İran’ın aynı yöntemle ucuz ürünleriyle rekabet etmek durumunda kaldıklarını bildiren Özinönü, “Sektör olarak bu konuda yapacak bir şey yok. Hükümetimizin bu konuyu çözmesi gerekiyor.” dedi.
Özinönü’nün verdiği bilgiye göre Türk çimento sektörü üretimde Avrupa birincisi, ihracatta da pazardan aldığı yüzde 12,5 pay ile dünya birincisi. Türk seramik sektörü kalite ve verimlilik açısından İtalya ve İspanya ile birlikte ilk 3 içerisinde yer almakta. Ürünlerini 150 ülkeye ulaştıran cam sektörünün dünyadaki yeri de farklı sıralama ölçütüne göre, üçüncülük ile yedincilik arasında değişmekte. Birliğin 2023 ihracat hedefi 7,3 milyar dolar. Hedefi tutturabilmek için üç sektörün önümüzdeki 12 yılda ortalama yüzde 6-7 ihracat artışı sağlaması gerekiyor.
3. köprü ve yeni havalimanı gibi projelerin sektörün üretim ve iç pazar dengeleri adına önemli getirileri olacağını ifade eden Özinönü, “Üçüncü köprüde kullanılacak çimento, sektörümüzün kapasitesinin 60’ta biri kadar.” dedi. Özinönü’nün verdiği bilgiye göre, Türkiye, bu yılın ilk yarısında 436,7 milyon dolarlık çimento, 526,9 milyon dolarlık seramik ve 399,6 milyon dolarlık cam olmak üzere, diğer toprak ürünleriyle birlikte toplam 1 milyar 609,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)