E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP o vekillerin üstünü çizdi---

CHP o vekillerin üstünü çizdi

CHP o vekillerin üstünü çizdi
08 Nisan 2015 - 07:26 borsagundem.com

CHP bazı milletvekilleri ile yola devam etmeme kararı aldı

CHP’nin milletvekili aday listesine göre 126 kişilik mevcut parlamento grubundan 67 isim çizik yedi. Kılıçdaroğlu, İzmir 2. bölgeden ön seçime girerek ilk sırayı aldığı için kontenjan uygulaması nedeniyle, listenin ikinci sırasında yer aldı. Kendi üstüne hangi ismi yerleştireceği merakla beklenen Kılıçdaroğlu, tercihini PM üyesi olan ve Madımak katliamında yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok’tan yana kullandı. Kılıçdaroğlu’nun seçim bölgesinde üçüncü sıraya eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, 4. sıraya Mustafa Balbay, beşinci sıraya ise merkez sağ kökenli aytun çıray geldi.

Vitrin 3 büyük şehir

Partinin vitrini ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’den listeye girdi. MYK üyelerinin tamamına yakını İstanbul’dan listeye girerken, Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke İzmir 1. bölge, genel başkan yardımcıları Tekin Bingöl Ankara 1. bölge, Haluk Koç ise Ankara 2. bölgeden aday gösterildi.  İstanbul 1. bölgede MYK üyelerinden Şafak Pavey 1. sıra, Gürsel Tekin 3. sıra, İstanbul 2. bölgede MYK üyelerinden Sezgin Tanrıkulu 3. sıra, Sencer Ayata 5. sıra, Enis Berberoğlu 7. sıra, İstanbul 3. bölgede ise Murat Özçelik 7. sıra, Mehmet Bekaroğlu 9. sıradan aday gösterildi.
MYK üyelerinden Faik Öztrak Tekirdağ 1. sıra, Bülent Tezcan Aydın 1. sıra, Veli Ağbaba Malatya 1. sıradan aday gösterildi. Ön seçime giren MYK üyesi Ercan Karakaş ise seçilmesi oldukça zor İstanbul 2. bölge 20. sıradan aday listesinde yer aldı. Grup başkanvekilleri Levent Gök Ankara 1. bölge, Akif Hamzaçebi İstanbul 1. bölge ve Engin Altay İstanbul 3. bölgeden listeye girdi. Eski Genel Başkan Deniz Baykal da Antalya ikinci sıradan aday gösterildi.

CHP’de 125 kişilik TBMM grubunun 59’u YSK’ya sunulan listelerde kendine yer buldu. 2011 seçimleriyle kıyaslandığında 45 milletvekili seçilebilir sıralarda yer aldı. 14 vekil ise listelerde bulunmasına karşın seçilme olasılıkları düşük yerlerden aday oldu. 66 isim ise vekil listesine giremedi. Bu isimler arasında son dönemde bazı medya kuruluşlarının odağındaki isim haline gelen Umut Oran, Alevilere yönelik sürpriz çıkışları ile dikkati çeken hüseyin aygün, 1982’den yana bir dönem hariç parlamentoda bulunan Kamer Genç, merkez sağ kökenli Aydın Ayaydın, Sinan Aygün, suikaste kurban giden gazeteci Uğur Mumcu’nun eşi güldal mumcu listede kendilerine yer bulamadı. Nusayri kimliğiyle tanınan Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, aday gösterilmeyince istifa etti. Eryılmaz, bağımsız vekil adayı olarak seçimlere katılma kararı aldı.

Uzman isimleri çizdi

Yeniden parlamentoya gelmesi beklenen isimler arasında aktif kimlikleri ile tanınan ve mağdur kesimlerin haklarını savunmalarıyla tanınan Musa Çam, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Özgür Özel, Aytuğ Atıcı, Nurettin Demir, Candan Yüceer, Engin Özkoç’un yer alması, parlamentoya yeni girecek vekiller için kriter olarak dikkati çekti.
Kılıçdaroğlu’nun listesine Yolsuzluk Komisyonu’ndaki performanslarıyla dikkati çeken Erdal Aksünger, 17-25 Aralık dosyasına ilişkin çalışmalarıyla dikkati çeken Ali Özgündüz, Plan Bütçe Komisyonu üyeleri Aşkın Türeli, Vahap Seçer ve Müslim Sarı, emekli diplomat Faruk Loğoğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Rıza Türmen ve Atilla Kart da kendilerine listede yer bulamadı.

15 yerde kadınlara ilk sıra

CHP’nin listesinde 15 seçim çevresinde ilk sıralara kadın adaylar yerleştirildi. Adana’da Elif Doğan Türkmen, afyonkarahisar’da Burcu Kayıkcı, Ankara 1. bölgede Gülsün Bilgehan, Ankara 2. bölgede Şenal Sarıhan, Bursa’da Lale Karabıyık, Denizli’de Melike Basmacı, Erzurum’da Gonca Aytaş, Eskişehir’de Gaye Usluer, İstanbul 1. bölgede Şafak Pavey, İstanbul 2. bölgede Selina Doğan Özuzun, İstanbul 3. bölgede Bihlun Tamaylıgil, İzmir 1. bölgede Selin Sayek Böke, İzmir 2. bölgede Zeynep Altıok, Kocaeli’de Fatma Kaplan Hürriyet ve Tunceli’de Saniye Barut liste başı oldu. Bu isimlerden Erzurum dışındakilerin TBMM’de olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu isimler dışında Ankara 1. bölge 4. sıra adayı aylin nazlıaka, Bursa 5. sıra adayı Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul 1. bölge 2. sıra adayı Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul 2. bölge 6. sıra adayı Gülay Yedekci Arslan, İstanbul 2. bölge 8. sıra adayı Didem Engin ve Tekirdağ 2. sıra adayı Candan Yüceer’in de parlamentoya girmesi bekleniyor. 2011 seçimlerinde paralemontaya 19 kadın milletvekili sokan CHP, 2011 seçim performasını gösterirse 20 kadın parlamentere sahip olacak. CHP kurmaylarıyla partinin oy oranının artacağına işaret ederek bu sayının 25’e yükselebileceğini belirtiyor.
Listede 30 yaş altındaki tek isim 29 yaşındaki Eren Erdem oldu. Erdem, İstanbul 3. bölge 6. sıradan aday oldu. 30-35 yaş aralığında seçilebilir sıralarda üç isim daha listede kendine yer buldu.Aday listelerindeki toplam kadın sayısı 103.

Eski isimler listede

CHP listesinde Mersin 2. sırada bulunan eski bakan Fikri Sağlar 16, Kars 1. sırada bulunan Zeki Nacitarhan seçimleri durumunda 20 yıl aradan sonra parlamentoya dönecek. CHP, Diyarbakır 1. sıraya ise eski milletvekili Muhsin Koçyiğit’i yerleştirdi. Koçyiğit, seçilirse 8 yıl aradan sonra parlamentoya dönecek. Hesap uzmanı olan Koçyiğit, bürokraside Kılıçdaroğlu ile birlikte çalışmıştı. Bilecik 1. sıradan aday gösterilen Yaşar Tüzün ve Çanakkale 3. sıradan aday gösterilen Ahmet Küçük, seçilmeleri durumunda 4 yıl aradan sonra parlamentoya dönecek.

Aile ve aşiret adayları

CHP; Bingöl’de etkili ailelerden Bazencir ailesinden Ahmet Bazencir’i ilk sıradan aday gösterdi. Kılıçdaroğlu, Van’da Burukan aşiretinden eski DYP Van Milletvekili Nadir Kartal liste başı oldu. Kartal, 20 yıl sonra parlamentoya dönecek. Elazığ’da ise eski TBMM Başkanvekili Ali Rıza Septioğlu’nun oğlu Feyzi Septioğlu liste başı oldu.

Ermeni ve Roman temsilci

İstanbul 2. bölge 1. sıradan aday gösterilen avukat Selina Doğan Özuzun, Ermeni cemaatini temsilen, İzmir 1. bölge 5. sıradan aday gösterilen Özcan Purçu ise Romanları temsilen listede yer aldı. Purçu, çocukluğunu naylon çadırda geçirmişti. Özuzun’un 1915 olaylarının 100. yılının yaşandığı 2015’te parlamentoda yer alacak olmasının simgesel bir nitelik taşıyacağı belirtiliyor. Özuzun, CHP’nin ilk Ermeni vekili olacak.

Alevi temsili ön seçimden

Kulislerde ön seçimden fazla Alevi aday çıkması nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun kontenjan hakkını bu yönde kullanmadığı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, listeyi yaparken bölge dengesi de gözetti. İstanbul 3. bölgede göçmenleri temsilen Bihlun Tamaylıgil 1. sıradan, Karadenizlileri temsilen engin altay 3. sıradan aday oldu. Mersin’de kontenjan tercihi bir yörük Türkmeni olan Mustafa Baysan’dan yana kullanıldı. İzmir 1. bölgede ise Alevi olmayan isimler denge unsuru olarak listeye konuldu.

Silivri’den 3 isim listede yer aldı

CHP’nin yeni yüzleri ise ön seçimden gelmiş oldu. Bu isimler arasında bir süre Silivri cezaevi’nde tutulan Ergenekon ve Balyoz mağdurları Dursun çiçek ve Tuncay Özkan da yer alıyor. İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın yeniden aday olmasıyla Silivri’den parlamentoya gelen isim sayısı CHP’de üçe çıkmış olacak. Yine Ergenekon mağdurlarından İlhan Cihaner de listede yer aldı. Cihaner, önceki dönem Denizli olan seçim çevresi yerine bu kez İstanbul’dan aday gösterildi.

İnce’yi korudu 3 vekil daha girdi

Kılıçdaroğlu, Eylül 2014’te olağanüstü kurultayda kendisine rakip olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’yi Yalova birinci sıradan aday gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun bu tavrı, jest olarak nitelendirildi. Kurutay’da İnce’nin anahtar listesinde yer alan Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Niğde Milletvekili Doğan Şafak ve Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü de ön seçimden gelerek yeniden parlamentoya girecek sıralardan aday listesine girdi. Böylece, İnce’nin listesinde yer alan 4 isim yeniden parlamentoya girme şansı yakaladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)