E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP asgari ücretin artırılması için teklif verdi---

CHP asgari ücretin artırılması için teklif verdi

CHP asgari ücretin artırılması için teklif verdi
01 Aralık 2018 - 13:37 borsagundem.com

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücretin gelecek yıl 2 bin 200 liraya çıkarılması, asgari ücretteki vergi yükünün kaldırılması için kanun teklifi verdi

CHP, asgari ücretin gelecek yıl 2 bin 200 liraya çıkarılması, asgari ücretteki vergi yükünün kaldırılması için kanun teklifi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Asgari Ücret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde değişiklikleri öngörüyor.

Teklife göre, günlük brüt asgari ücret 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 2 bin 200 lira olarak uygulanacak. 

Asgari ücret en geç 6 ayda bir belirlenecek. TÜİK tarafından işçinin ve ailesinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek geçim ücreti ve bu ücretteki aylık değişimleri gösteren bir “Ücretliler Geçim Endeksi” hazırlanacak. Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde; ücretliler geçinme endeksindeki artış oranlarını ve geçim şartlarını dikkate alacak.

İşçilere günlük normal çalışması karşılığında belirlenmiş asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek. İş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamayacak. 

İşverenler, Mesleki Eğitim Kanunu haricinde her ne ad adı altında olursa olsun, kursiyer, çırak veya stajyer adı altında çalıştırılan işçilere de asgari ücret ödeyecek. İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamayacak.

EKSİK ÖDEMEYE 500 LİRA CEZA

Asgari ücreti, işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye, ödenmeyen her işçi ve her ay için 500 TL idari para cezası verilecek.

Asgari ücretten, gelir vergisin kaldırılmayacak. Yıllık asgari ücret tutarı kadar gelir, gelir vergisinden muaf tutulduğundan vergi iadesi olarak tanımlanan “asgari geçim indirimi” kaldırılmış sayılacak. 

"KAÇINILMAZ ZORUNLULUK"

Teklifin gerekçesinde, vatandaşların adil ve elverişli koşullarda, insanca yaşama olanağı sağlayacak bir ücret karşılığında çalışmasının, anayasal bir zorunluluk olduğu kadar sosyal devletin de gereği olduğu belirtildi.

Çalışan kişinin, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesini sağlayacak düzeyde ücret alması ve asgari ücretin bu ilke doğrultusunda belirlenmesinin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğu kaydedildi.

"ANAYASAYA AYKIRI"

Türkiye'de asgari ücret ile çalışan sayısının yüksek olduğunun vurgulandığı gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Yaklaşık 8 milyon çalışanın geçimini sağlayan asgari ücretin belirlenmesi süreci ne yazık ki uluslararası sözleşmelere ve anayasada tanımlanan çalışma hakkına aykırı olduğu gibi hakkaniyetli ve adaletli de değildir.
Mevcut asgari ücret ne yazık ki bir geçim ücreti olmaktan çıkmıştır. Uluslararası alanda işçinin ve ailesinin geçimini sağlamaya yönelik olarak belirlenen asgari ücret ülkemizde geçimlik ücret olmaktan çıkmıştır. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece asgari gıda ihtiyacını bile karşılamaktan uzaklaşmıştır. Bu çerçevede bu ücretin en azından geçimlik ücret seviyesine çıkarılması gerekmektedir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Banakomaonako01 Aralık 2018 23:20

    FIS CEKILECEK AMPUL SONECEK BU IS BITECEK

  • GKN01 Aralık 2018 22:51

    Asgari üçretle çalışıp Akp ye tapanlar var bundan sonra ah alır bundan öncede onu alıyordu bizden 😊

  • köfteci01 Aralık 2018 20:55

    emekliler chp sayesinde her bayram para  alıyor

  • ABDULLAH01 Aralık 2018 19:37

    AKLI SIRA  ŞARK CAMBAZLIĞI YAPIYOR AMA KİM İNANIR  BİR KERE GÜVEN BİTMİŞ...SEÇİMLERE YATIRIM... AMA MİLLET KANMAZ

  • H.bekir01 Aralık 2018 18:16

    Yerel seçimler DE yine AKP götürür şikayet edenler bile oylarını verirler tartışma ya gerek YOK %50 uyanmadan olmaz

  • erol g.01 Aralık 2018 18:08

    Düşük Gelirlilerin gelirlerinin büyük bölümü yüksek kiralara gidiyor BELEDİYE SEÇİMLERİ YAKLAŞTI EVİ OLMAYANLAR KENDİLERİNE BELEDİYENİN SOSYAL KONUTUNU DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERECEĞİNİ BİLDİRMEYEN/AÇIKLAMAYAN BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA SEÇİMLERDE OY VERMEMELİDİR

  • kazım01 Aralık 2018 16:47

    erdoğan izin vermez

  • hüsnü01 Aralık 2018 15:51

    bunlara oy verenlere haktır asgari ücret düşürülmeli.

  • mecnun01 Aralık 2018 15:50

    tabihi akp red verecek mhp red verecek. asgari ücretliyse gene onlara oy verecek

  • Adil01 Aralık 2018 14:56

    Asgari ücret şu kadar olursa benim ücretim onun bilmem ne katı olmalı diyen beyaz yakalılar lobisi yüzünden asgari ücrette aşırı bir artış olamıyor. Herkes o üretim sürecine emek veriyor, biri olmadan diğerinin çalışmaları da faydasız. Beyaz yakalı olup da bu düzene karşı çıkanlardanım.

  • Cengiz01 Aralık 2018 14:52

    Sayın CHP'li  2200 TL asgari ücreti teklif eden vekil o maaşı alıp Kira da oturan çocukları okuyan 4 nüfuslu bir aileyi idare etsin o zaman biz de o maaşı kabul edelim. Tabi bu maaşa 20 TL zam da gelse kabul edecek adam çok ne de olsa hepimiz koyunuz meee meee geziyoruz. Artık protein için sağdan soldan toprak bulursak karınca, solucan, böcek toplar hintliler gibi fakir çinliler gibi yağda kızartır tabi onuda bulabilirsek lokantaların atık yağlarını da alırız ne de olsa Türk'üz biz bize bişey olmaz. Hiç düşünmüyorlar bu ülke de sağlık neden bu kadar kötü durumda insanlar doğru dürüst beslenemezse ne olur. Ancak tv de yemek programları seyrettirip hipnozla doyururlar bizi bizde yemek yedik zanneder aç bilaç gezeriz. Bu zamlardan sonra Güvercinler, Karga ve martılar bu ülkeden bir an önce kaçsın yakında açlıktan onlara da saldırmaya başlarsak şaşırmam....

  • Ömer 01 Aralık 2018 18:13

    Şaşıyorum size hem akp ye oy veriyorsunuz hemde muhalefete tepki gosteriyorsunuz keske AZIZ NESIN ÜSTADI araymasaydinuz bize

  • Mahmut Ergin01 Aralık 2018 14:46

    CHP asgari ücretin artırılması ile beraber Milletvekili maaşlarının düşürülmesi ve milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı konumunda olanların hem maaş hem de emekli maaşı almalarının hukuken kaldırılması yolunda da teklif vermesini beklerdim.  Bu ülkede Milletin vekilliğini yapacak kişilerin özel eğitimlerden geçen idealist kişiler olmasını beklerdim. Aydın beyinler olmalı cebini doldurmayı düşünmeyen ülkenin ve milletin geleceğini kendi geleceğinden önde düşünen bir yönetim şekli olmasını beklerdim. Vahşi Kapitalizm belası bu ülkeyi ele geçirdi artık tamamen tüketen bir toplum olduk. Hatta tükettiğimiz az geldi diğer ülkelerden de 10 milyonlarca vatandaş ithal edip az tüketiyoruz sizde gelin iyice tüketelim dediler. Devletin malı deniz yemeyen domuz dediler yediler yediler hala bitiremediler. Bu işlerin bu doyumsuzluğun sonu nerelere varacak. 

  • Yusuf Yıldız01 Aralık 2018 14:37

    Bir medya mensubu RT.Erdoğana iktidara gelmeden önce asgari ücretle ilgili videosunu hatırlatamaz mı? Tabiki hatırlatamaz işinden olur..

  • erol g.01 Aralık 2018 14:34

    Belediyelerin sosyal konutlar yaparak bir kira tutarında komisyon almadan düşük gelirlilere kiralanması için sayın CHP'Lİ vekillerimiz kanun teklifi vermelidir BU TEKLİFİ YAPANLAR HANGİ PARTİDEN OLURSA OLSUN DÜŞÜK GELİRLİLERDEN SAYGI GÖRÜRLER

  • Alpi01 Aralık 2018 14:29

    CHP'de şaşırmış asgari ücret bu ülkenin şartlarında 3500 TL net olmalı artık. Her şeye zam maaşa zam yok. Büyük mükelleflere işverenlere destek ol işçiyi köle gibi çalıştır. Bizim millet de sesini çıkarmıyor neden işinden olursa aldığı üç kuruş maaştan da olacak çünkü. Bak Fransa'ya adamlar akaryakıta zam geldi diye ortalığı yıktı hükümete geri adım attırdı. Bizde yok millet acından ölmüş üstekinin derdi değil. Bundan sonra ülke milletin değil yönetenlerin. Ne de olsa Anonim Şirket gibi yönetiliyoruz. Elinde ülke hissesi olan yönetim sözü olan var mı? Milletin sözü dinleniyor mu? Borsadan hisse alır gibi alır satarsınız ama söz hakkınız olmaz. Ülkemizde ki sıkıntılardan beyin göçü hat safhada ülkenin geleceğinden ben umutluyum gene silkelenir düzeliriz elbet diyorum, ama toplumun çoğu fırsatını bulsa kaçacak. Bu ülkede toplum ilkesiz hale gelmiş, ahlak bitmiş, yalan dolan çoğalmış, adalete güven (bitmiş de)azalmış diyelim. Allah sonumuzu hayır etsin diyelim işimiz Allah'a kalmış artık.

  • Corci01 Aralık 2018 13:51

    Emekli ve asgari ücret tabanı 3 binden başlamalı

  • Hadi01 Aralık 2018 13:47

    Mho akp reddeder , ama gene iy onlara veeilir