E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyüme için olumlu sinyal---

Büyüme için olumlu sinyal

Büyüme için olumlu sinyal
08 Nisan 2014 - 14:27 borsagundem.com

Sanayi üretimi ilk çeyrek sonucu açıklandı

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda sanayi üretimi değerlendirilirken, üretim rakamlarının büyümeyi desteklediği vurgusu yapıldı. Raporda şu görüşlere yer verildi:

"Sanayi üretimi ilk çeyrek büyümesi için olumlu sinyaller veriyor   
Üretimdeki yıllık artış hızının yavaşlamakla birlikte gücünü koruduğunu görüyoruz. Düzeltilmemiş verilerde, Şubat'taki yıllık artış oranı %4,9 ile, Ocak'taki %7,1'in altında, ancak geçen yıl artan finansal oynaklığın reel ekonomik aktivite üzerinde beklenen olumsuz etkisi açısından iyimser bir görünüm sunuyor. Üretim modelimizin Mart ayına ait geçici sonuçları da, yıllık büyüme oranındaki yavaşlamanın ılımlı kalacağına işaret ediyor.
   
Böylece, sanayi üretimindeki ilk çeyrek büyüme oranı, geçen yılın ikinci yarısında gözlenen %4'ün üzerindeki performansa yakın bir momentuma işaret ediyor. Bu doğrultuda, ilk çeyrek GSYİH büyüme oranının ancak ılımlı bir yavaşlamaya işaret edebileceğini söyleyebiliriz. Bu noktada, dün TCMB Başkanı Başçı'nın da dile getirdiği üzere, %1,5-2 bandındaki büyüme tahminleri fazla ihtiyatlı bir hale geliyor. İlk çeyrek büyüme hızı ve finansal piyasalarda son dönemde yaşanan iyileşmenin kalıcılığına bağlı olarak, %2,6'lık büyüme tahminimizde de yukarı riskler oluşabilir.  
   
Yılın ilk ayında rekor seviyeye ulaşmış olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış üretim endeksinin Şubat ayında %0,1'lik sınırlı bir gerileme gösterdiğini izliyoruz. Gerilemede ağırlıklı olarak ara malı ve dayanıksız tüketim malları üretimi etkili olurken, dayanıklı tüketim ve sermaye malları üretimindeki artışlar dikkat çekiyor. Finansal piyasalardaki istikrar kazanma çabalarının hem tüketici talebine hem de yatırım eğilimine yansıdığı izlenimi veriyor. Mart verilerinde bu eğilimin korunması, tüm yılın büyüme görünümü açısından önemli olacak.   
   
Sektörel bazda ise, ekonominin diğer kesimlerine girdi sağlayan kimya üretiminin neredeyse aynı kalırken, ekonominin önemli itici güçlerinden olan inşaat sektörü ile ilişkili diğer metalik olmayan minerallerin artış eğilimini koruması, büyüme görünümdeki belirsizliklerin devam etmesine neden oluyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)