E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKudüs'te kanlı açılış---

Kudüs'te kanlı açılış

Kudüs'te kanlı açılış
14 Mayıs 2018 - 11:38 borsagundem.com

ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması ve Nakba'nın (Büyük Felaket) 70. yılı nedeniyle Gazze'deki gösterilerde, İsrail askerleri tarafından 55 Filistinli öldürüldü

Gazze’de ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması ve Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto için gerçekleştirilen “milyonluk yürüyüşü”, Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü faaliyetleri çerçevesinde devam ediyor. Sınırda yaklaşık 35.000 kişinin protesto gösterisine katıldığı açıklanırken, İsrail askerinin havadan ve karadan göstericilere ateş açtığı kaydedildi. İsrail askerinin ateş açması sonucu Gazze'de 55 kişinin hayatını kaybetti. 2 bin 700'den fazla Filistinli yaralandı.

Gazze sınırında orantısız güç kullanımı tavan yaparken, ABD ile İsrail, ABD’nin Kudüs’e taşıdığı büyükelçilik binasının açılışını büyük bir törenle gerçekleştirdi. Törende, Trump’ın önceden kaydedilmiş bir videosu yayınlandı. Videoda Trump, ABD’nin bölgedeki barışı sağlama amacına sonuna kadar bağlı kalacağını açıkladı. Trump’ın damadı ve Ortadoğu’dan sorumlu kıdemli danışmanı Jared Kushner ise, bu gelişmenin önemli olduğunu iddia etti. Kushner, “ABD Başkanı buraya taşınacağımızı söyleyince buraya taşındık ve sözümüzü tuttuk. Bugün, bütün Dünya’ya ABD’nin sözünde durduğunu gösterdik” dedi.

AVRUPA ÜLKELERİ GİTMEDİ

Özellikle Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmı karara tepki göstererek Kudüs'e merasim için temsilci göndermezken, toplamda 32 ülkenin törene katılacağı ifade edildi.

İsrail merkezli Haaretz'in verdiği listeye göre Kudüs'e temsilci gönderen 32 ülke şunlar: Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

REUTERS YAZDI: 'DÜNYA KAMUOYU DESTEKLEMİYOR'

Reuters haber ajansı konu ile ilgili şu ifadeler kullandı: İsrail ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması nedeniyle bugün kutlamalar düzenlerken, bu adımın dünya kamuoyu tarafından desteklenmediği, çoğu yabancı ülke büyükelçisinin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun vereceği davete katılmamasından belli oluyor.

ABD Başkanı Donald Trump Aralık ayında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve bu kararıyla Washington'un onlarca yıldır İsrail'e verdiği siyasi taahhütlerini de gerçekleştirmiş olacağını açıklamıştı.İsrail ve Filistin arasındaki görüşmeleri 2014 yılından beri dondurulmuş durumda.

Trump yönetimi, taşınma törenini İsrail’in 70’nci kuruluş yıldönümüne denk getirdi.

Yeni büyükelçilik binası açılana kadar tabelaları değiştirilen ABD Başkonsolosluğu, büyükelçilik olarak hizmet verecek.

Taşınma kararının mimarlarından olan ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Filistinlilerin tepki göstermesini eleştirerek, ABD’nin barış karşıtı hareket edeceğine dair bir neden olmadığını savundu ve “Filistinlilere yardım etmek için buradayız” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, büyük kutlamaların hazırlandığını açıklarken, Filistinliler ise büyük gösterilere hazırlanıyor. Filistin Kurtuluş Örgütü, büyükelçiliğin taşınmasını ‘Tüm Araplara karşı bir prokovasyon’ olarak niteledi.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

Müslümanların ilk kıblesi ve Hazreti Muhammed’in miraç yolculuğuna çıktığı yer olan Mescid-i Aksa ile Hıristiyan ve Yahudilerin en kutsal mekânlarına ev sahipliği yapan Kudüs, 1917’de Osmanlı egemenliğinden çıktı.

Doğu Kudüs’ü 1967’de işgal eden İsrail, yarım asırdır burayı Yahudileştirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Batı Şeria’da yaşayan 3 milyona yakın Filistinli, İsrail’in etraflarına ördüğü duvardan dolayı Kudüs’e giremiyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşayan 2 milyon Filistinlinin de Kudüs’e girişi yasak.

Doğu Kudüs’te yaşayan 300 binin biraz üzerindeki Filistinli, İsrail makamlarının verdiği “Kudüs Kimlik Kartı” ile şehirde sürekli ikamet etme iznine sahip bulunuyor. İsrail vatandaşı sayılmıyorlar, devlet hizmeti alamıyorlar.

Öte yandan ev yıkımlarından tutuklamalara pek çok zorlukla karşı karşıyalar. İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem’in yayımladığı verilere göre, İsrail 1967’den bu yana 14 bin Filistinlinin ikamet iznini iptal ederek Doğu Kudüs dışına sürdü.

Doğu Kudüs’teki nüfus yapısını Yahudiler lehine değiştirmeye çalışan İsrail yönetimi, uluslararası hukuka aykırı olarak burada 10 Yahudi yerleşim birimi inşa etti. Bu yasadışı yerleşim birimlerinde 200 binin üzerinde kişi yaşıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie15 Mayıs 2018 12:47

    Trump reyize Nobel barış ödülü verilmeli bence.

  • KILIÇ15 Mayıs 2018 08:31

    ABD VE İSRALE LANET OLSUN.

  • Katıl Amerika 15 Mayıs 2018 08:24

    KAHROLSUN AMERİKA VE ONUN UŞAĞI ISRAİL

  • tam trajedi14 Mayıs 2018 22:50

    sabit kafa direnci ile fizik kurallarını zorluyorlar yahu israil ne yaptıysa sizde aynısını yapın biraz kafanız çalışsa idi 3-5 yahudi diye malınızı mülkünüzü satmazdınız !!! BİZDE DE VAR AYNI ZİHNİYET İLERİ ZEKALILAR YABANCILARA SATILAN FABRİKA , GAYRİMENKULLER İÇİN '' ADAM SIRTINA ALIP GÖTÜRECEK Mİ '' DİYOR KEŞKE FABRİKAYI GÖTÜRSE EVİ GÖTÜRSE SENİN FABRİKANLA SENİ KÖLE GİBİ KULLANIYOR !!! Yabancıya satış devam etsin biz filistinden beter olacağız !!! rusya krize girdi nataşalar buraya geldi bavulu bedava doldurdu gitti eee o zaman iyi idi haaa yarın bakalım siz ne yapacaksınız ???İLERİ ZEKALI KAPİTALİST MÜSLÜMANLAR SİZİ !!!

  • mehmet yılmaz14 Mayıs 2018 22:27

    amerikan ve israil siyonistlerinin mallarını MÜSLÜMANLAR tüketmemeli.bu soykırımcı soysuzların parası kadar hiçbirşey canını acıtmaz.

  • Okie Dokie14 Mayıs 2018 19:58

    Trump reyiz bizim Suriyeliler'le de bir ilgilense keşke.

  • Abuzittin14 Mayıs 2018 19:57

    Bunları süper güç yapan bizleriz markalarını kullanmaya devam edin bize geri dönecektir.Nerde senin adaletin demokrasin amerika sıkışınca üste çıkmak için demokrasi diyonuz.

  • Birlik. Ümmet..14 Mayıs 2018 18:49

    Tüm müslümanlar. endonezyalısı. malezyalısı. bürleşik arap emirleri suudisi, iranıi ırakı, türkü. azerizi.. lazı.. kürdü çerkezi.. ALNI SECDEYE GELEN HER MÜSLÜMAN TÜM DÜNYADA BİRLİK OLMALI. MÜSLÜMAN PARÇALI ŞEKİLDE BU SİYONİST KURŞUNLARA YENİLMEMELİ. İPHONE ALMAYIN. FACEBOOK YERİNE MÜSLÜMAN SOSYAL MEDYA ÇIKARIN.. DÜNYADA BU ABD-İSRAİL TERÖRÜNE BİRŞEYLER YAPILMALI.

  • Olmayacak dua14 Mayıs 2018 23:36

    Peyganber hakka yürüyünce birbirine giren ehli sünnet mi yapacak hem aynı milletten hem aynı dinden hem akraba araplar birbirne posta koyarken !!! Birlik ve beraberlik mi ???

  • hasan14 Mayıs 2018 18:40

    almayın israil abd ürünü ey müslüman. ne olacak sonumuz.

  • Cakir14 Mayıs 2018 17:31

    Yaptığım yoruma olumsuz oy verenler mahşer gününde saklanacak ağaç bulamayacaksiniz cehennem odunları barbarlar pislikler sizin yatacak yeriniz olmayacak toprak kabul etmeyecek zebunlar

  • Misafir 14 Mayıs 2018 18:51

    İsrail uçakları Suriye yo vuruyor ken tepki yoktu

  • Keklik14 Mayıs 2018 15:55

    Ramazan oncesi boyle bir gerilim niye cikariliyor

  • Selahattin abi14 Mayıs 2018 15:53

    Bitmeyecek bu din savaşları.Yapılanlar şerefsizliğin resmidir.Şerefsiz ABD şerefsiz İsrail..Bir gün gelecek bilim bütün karanlıkları aydınlatacak.

  • Cakir14 Mayıs 2018 14:13

    Katil İsrail ABD teröristler pislik Siyonistler sapkınlar sapıklar barbarlar

  • Okie Dokie14 Mayıs 2018 13:30

    Seviyoruz seni Trump reyiz. Destek için bir iphone ve bir cola aldım.

  • Olmadı14 Mayıs 2018 19:55

    Oki cılkını çıkarttınız, yakışmadı

  • Hayret 😢14 Mayıs 2018 17:42

    Insanlar katlediliyor sen (okie) gırgırdasın .Senin vijdan ve insanlık duygun kalmamış galiba.

  • ;14 Mayıs 2018 17:15

    yahudi köpeği olduğun belliydi