E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük çöküşün büyük sırrı ortaya çıktı---

Büyük çöküşün büyük sırrı ortaya çıktı

Büyük çöküşün büyük sırrı ortaya çıktı
30 Ağustos 2013 - 20:28 borsagundem.com

New York Borsası’nın işlemlere kapatılmasının sır perdesi aralandı. İşte milyarlarca dolarlık zararın nedeni…

Geçen hafta, teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü New York borsası NASDAQ’ın üç saat işlemlere kapatılmasının, borsanın dijital altyapısında tespit edilen bir böcek yüzünden olduğu açıklandı.
NASDAQ yönetimi dün konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “NASDAQ OMX, 22 Ağustos’ta yaşanan olaylar nedeniyle derin hayalkırıklığı içindedir ve bu, üyelerimiz, şirketler ve yatırımcılar için kabul edilemez bir durumdur. Amacımız, tüm faaliyetlerimizin yüzde 100 performansa erişmesini sağlamaktır” denildi.
Borsa yönetiminin verdiği bilgiye göre, geçen hafta perşembe günü yaşanan olaylar, NASDAQ’ın rakibi New York Borsası’nın (NYSE) elektronik ticaret platformu Arca’nın NASDAQ’ın platformu Menkul Kıymetler Bilgi İşlemcisi’ne (SIP) aşırı yüklenmesiyle başladı. O gün Arca SIP’e en az 20 kere giriş çıkış yaptı. Ve saniyede 10 bin mesaj işleme kabiliyetine sahip sisteme kapasitesinin iki katından fazla mesaj yükledi. Bu durumda SIP’in mesaj yavaşlatıp sistemi yedeklemesi gerekirken, yazılımında gizlenmiş bir hata nedeniyle ise SIP yedekleme yapamadı. Yazılıma girmiş bir “böceğin” neden olduğu anlaşılan hata nedeniyle sistem çöktü.
NASDAQ mühendisleri 30 dakika içinde sistemi tamir ettiler. Testlerin ardından da 3 saat sonra borsayı tekrar işleme açtılar. Ancak kapalı kalınan süre boyunca borsada milyarlarca dolarlık işlem kaybı yaşandı.
NASDAQ yönetimi, şimdi sisteminde gerçekleştireceği değişiklikler için federal düzenleyicilerden izin bekliyor. NYSE Yönetimi ise olayla ilgili basına açıklama yapmayı reddediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yazılımcı31 Ağustos 2013 00:39

    "bug" ingilizce "böcek" demektir. Ancak yazılımlardaki mantıksal hatalar için kullanılan yagın bir terimdir. Ortada böcek veya virus filan aslında yok. Yazılımcının veya tasarımcının eksik analizi var. Diyelim bir liste programı için maksimum 20,000 lik adres kullanırken 20,001 adet kayıt ortaya çıkar ise program ya hata verir ya da hata filan vermez işine kafasına göre devam eder. Sonrasında oradaki hata diğer programlar aracılığı ile zincirleme reaksiyona dönüşür. BIST de bir keresinde saat hatası olmuştu işlemler iptal oldu, ayrıca açılışda çok fazla emir girildiği için haziran ayında teknik arıza olmuştu v.s. Malesef bunlar hep olur. Bizde yavaş yavaş öğreniyoruz. Dünya Finans merkezi olacak isek saniyede 1 milyon işlem yapacak şekilde prograları yazıp sonrasında makinaları zamanla kapasitesi artırılabilir. Yazılımı dönüştürmek her zaman daha pahalı ve zordur. Ayrıca testler daha ciddiyet ile yapılmalıdır, yük testleri de yapılsa iyi olur.

  • xxx30 Ağustos 2013 23:08

    teknolji,blgi,birikim getirecek diye bist'e ortak ediliyor bu nasdaq

  • bravo30 Ağustos 2013 21:46

    bu omx şirketini isveçte ziyaret etmiştim zamanında adamlar apartman katındaki ofislerinden nasdaqı alacak şirkete dönüştüler hatta o zaman londrada da borsa işine gireceklerini söylüyorlardı naptılar bilmiyorum bir de abd de imb den ayrılan biri fizikçi iki mühendisle abd de görüşmüştüm onlarda algortimik trading diye bir şey geliştirmişler sistemi bana gösterdiler grafik matrix bir ekranda bir kutuyu işaretliyorsun system optimum fiyatlarla al sat otomatik trade yapıyordu onlar da başarılı oldu helal olsun