E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın en büyük zaferi---

Buffett’ın en büyük zaferi

Buffett’ın en büyük zaferi
30 Mart 2021 - 17:53 borsagundem.com

Borsalarda büyüklüğüyle göz dolduran birçok büyük hisse olmasına rağmen Warren Buffett ismi ayrı bir öneme sahip. Buffett ise kendi deyimiyle en büyük zaferini kaliteli hissedar tabanına ulaşması olarak görüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Berkshire Hathaway’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olan efsane yatırımcı Warren Buffett, hissedarlarına yazdığı son yıllık mektubunda, 1983 yılında yazdığı yıllık mektupta belirtilen hedeflere ulaşıldığını belirtti. O zamanlar, Buffett, zenginliklerini uzun vadede Berkshire'a emanet etmeyi seçen bireyler olarak tanımladığı "sadece yüksek kaliteli hissedarlar elde etmek" istediğini yazmıştı.

40 yıl sonrasında ise, Berkshire'ın 1 milyondan fazla hissedarı bulunuyor. Buffett, bu topluluğu "el üstünde tuttuğunu" ve onlarla özel bir yakınlık hissettiğini söylüyor. Berkshire'ın neden başka hissedarlar edinmekle ilgilenmediğini açıklayan Buffett, kendi ifadeleriyle bu yıl halihazırda istediğini yatırımcı tabanına sahip olduğunu ve belirli bir denge halindeki yatırımcılarını yenileriyle daha da geliştirmeyi düşünmediğini belirtiyor.

Ancak George Washington Üniversitesi Finans Profesörü Lawrence A. Cunningham’a göre Buffett için bu zafer kolay gerçekleşmedi. Zira Buffett'ın da dediği üzere Berkshire hissedarları arasında bol miktarda farklı türden yatırımcı bulunuyo. Bu yatırımcılar arasında hisse senedine sahip olan ancak uzun vadeli olması gerekmeyen kişi ve kurumlar da yer almakta. Buffett, uzun vadeli yatırımcılarını tercih ederken, bu diğer grup hissedar içinse “beraber çalışmaktan mutlu" olduğunu ve fırsatçı tutumlarıyla "bir kavgası olmadığını" söylüyor.

Yüksek kaliteli hissedarların diğer uç noktasında ise endeks fonları bulunuyor. Buffett, bu tip yatırımlar hakkında ne agnostik bir tutum içerisinde ne de misafirperver davranıyor. Bu bakış açısı Cunningham’a göre oldukça mantıklı. Berkshire'ı kendi seçimleriyle satın almayan, ancak bunu yapmak zorunda olan endeks fonları Berkshire için de büyük bir anlam ifade etmiyor. Zira Berkshire hisseleri söz konusu fonların takip ettikleri endeksin içeriğinde ve bu nedenle Berkshire'ın söz konusu fonları cezbetmek için bir neden yok. Buffett’ın da dediği üzere endeks fonları “otomatik pilotta” hareket ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endeks fonları şirket yapısına ve işlevine bakmaksızın odaklandıkları endekslerindeki şirketleri içeriğinde bulunduran fonları işaret ediyor.

Buffett'ın hissedar tabanı finans profesörünün de benimsediği hissedar demografisi ile ilgili akademik literatürü haritalandırmaktadır. Hissedar Kalitesi Girişimi olarak adlandırılan bu çalışma, yatırım modeli, zaman dilimi ve yatırım odağına göre binlerce kamu şirketinin hissedar tabanını profillendirmek için kullanılıyor. Zira kaliteli hissedarlar hem uzun vadeli yatırımlara konsantre olurken endeks bazlı ve geçici yatırımlar aynı derecede faydalı bir modeli temsil etmiyorlar.

Berkshire’ın liginde olan ve yaklaşık 40 şirketten oluşan elit bir yatırımcı ordusu, hisse senedi toplayan kurumsal yatırımcılar arasında kaliteli hissedarları çekmeye çalışıyor. Ancak Berkshire, Buffett'ın sahip olmadığı Berkshire hisselerinin tahmini olarak %40'ını temsil eden bir kısmını kaliteli bireysel yatırımcılara ayırarak bu alanda en büyük orana sahip görünüyor.

Şirketler başarı için uzun vadeli yatırımcılar edinmeli

Kaliteli hissedarların yüksek yoğunluğuna sahip olmak, Berkshire'ın on yıllar süren başarısına katkıda bulunuyor. Zira yatırım şirketi diğer düzinelerce büyük şirketin performansına sahip olabiliyor. Kaliteli yatırımcı tabanı yönetimin uzun vadeli görüşlerini destekliyor ve büyük şirketleri karakterize eden ayırt edici itibara, şirket kültürüne ve bu tür yatırım şirketleri için önemli olan savunmaya katkı sağlıyor. Uzun vadeli bir kültür, satın almalardan operasyonlara kadar her alanda şirkete etki ediyor.

Cunningham’a göre hissedarlar zor bir dönemden etkileniyorsa, şirket yöneticilerinin hissedar tabanını da önemsemesi gerekiyor. Zira kısa vadeli yatırımcıların baskın olduğu bir şirkette, yöneticiler çok yıllık performans yerine üç aylık hedeflere odaklanmaya yöneleceklerdir. Endeksler tarafından kontrol edilen şirketler, yatırım modellerine uymasalar bile formüle edilmiş yönetişim uygulamalarına yöneleceklerdir.

Buffett, 1983'te hedefine nasıl ulaşacağını açıklarken, “İşletmelerimizle ve sahip olduğumuz anlayışla bir çelişki olmaksızın sürekli iletişim kurmaya devam etmek ve ardından rotamızın kendi kendine oluşmasına izin vermek” ifadelerine yer veriyor. Efsane yatırım uzmanı özellikle de her yıl takip edilen mektubu ve yıllık hissedar toplantıları yoluyla kaliteli hissedarları şirketine çekmenin iyi bir yolunu buldu.

Mektupları üzerinden Buffett savunma ve yetkinlik gibi işletme ve yatırım konularının temellerini yatırımcılara öğretti. Yatırım efsanesi aynı zamanda kaliteli yatırımcı grubuna hitap eden ortaklık ve kalıcılık kavramlarını da her fırsatta vurguladı.

Warren Buffett tüm yatırım dünyasının gözünde ayırt edici derecede değerli bir hissedar tabanına sahip iş dünyasının en ünlü liderleri arasında bulunuyor. Önümüzdeki süreçte bu statüye ulaşmak isteyen şirket yöneticilerinin de kaliteli hissedar yetiştirmek için çaba göstermesi gerekiyor olabilir.

Tahvil faizleri yükseldi Wall Street düştü

 

Yüksek volatilitede nasıl yatırım yapılmalı?

 

Gündelik yatırımcılar güçlenen borsaları sevmedi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)