E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek volatilitede nasıl yatırım yapılmalı?---

Yüksek volatilitede nasıl yatırım yapılmalı?

Yüksek volatilitede nasıl yatırım yapılmalı?
30 Mart 2021 - 13:11 borsagundem.com

Borsalarda yükselen değerlemeler ve finans piyasalarındaki volatilite likiditeyi rekor seviyelere yükseltti. Ancak faiz oranları rekor seviyelerde düşükken nakit yatırımlarının getirisi oldukça düşük

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal piyasalarda yüksek volatilite ve aşırı yüksek değerlemelerle birlikte likidite rekor seviyelere yükseldi. Şubat ayının sonunda İtalya’da mevduat hesaplarında yer alan toplam miktar 1,746 milyar dolara çıktı. Bu rakam ise bir önceki yıla kıyasla %10 yükselişe işaret etti. Belirsizlik dönemlerinde likidite güven verebilir ancak AllianceBernstein Holding stratejistleri kısa vadeli güvencenin bir bedeli olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Faiz oranları tarihin en düşük seviyelerindeyken ve birçok gelişmiş ülkede eksi faiz uygulamaları sürerken, likiditenin sağladığı getiri sıfıra yakın. Ancak AllianceBernstein stratejistleri, uzun vadeli hedefler açıkça belirlendiğinde yatırımcıların nakitlerini güvenle değerlendirebileceğini söylüyor.

Yüksek değerlemeler her zaman felaket anlamına gelmez

Birçok yatırımcı için, finans piyasalarında görülen yüksek değerlemeler, kenarda duran birikimlerin yatırıma yönelmesi için bir engel teşkil ediyor. Özellikle de ABD borsalarında rekor yükselişler görülüyor. Ancak stratejistlerin analizlerine göre, hisse yatırımları zaman içinde güçlü getiriler sağlıyor.

Özellikle de piyasalarda değerlemeler oldukça yüksek göründüğü dönemlerde. 1950 yılından itibaren, piyasaların zirveye ulaştığı her dönemde ABD hisselerine eşit miktarda yapılan yatırımlar, yıllık ortalama %9,6 getiri sağladı. Ancak borsalar dip noktasında olduğunda yatırım yapılmış olsaydı bu oran yalnızca %1,9 fazla olacaktı.

Doğru yatırımları bulmak için üç soru

Yatırımcılar ihtiyaçlarına, risk iştahlarına ve kişisel fikirlerine uygun seçenekleri değerlendirmeli. borsagundem.com'un derlemesine göre, doğru yatırım seçeneklerini belirleyebilmek için öncelikle yatırımın kısa ya da uzun vadeli olacağına karar verilmeli.

İkinci soru ise yatırımların kolay erişilebilir olmasına ihtiyaç olup olmadığı olmalı. Üçüncü soru ise yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği varlıklara mı yoksa, tercih edilmeyen ve daha sağlıklı değerlemelere sahip varlıklara mı yönelinmesi gerektiği olmalı.

Güvenli yatırım ve risk arasında seçim

Örneğin büyüme hisselerine yönelik yatırımlar, 2020 yılında özellikle popüler oldu ve başarı gösterdi. Ancak piyasaların bu alanı, en sert değerleme endişelerinin ortaya çıktığı alan. Aslına bakılacak olursa yüksek getirili, sabit getirili seçenekler daha düşük riskli yatırım fırsatı yaratıyor. Aynı zamanda tahvil piyasasının genelinden de daha yüksek getiri şansı sunuyor.

Diğer yandan değerinin altında fiyatlarla işlem gören değer hisseleri, ekonomik toparlanma hızlandığı takdirde gözle görülür bir başarı yakalayabilir. ABD dışındaki hisseler ve küçük sermayeli hisseler de, bu koşullar altında ABD hisselerine kıyasla daha çekici değerlemeler sunuyor.

Piyasaların zamanlamasını bilmek imkansız

AllianceBernstein stratejistleri, zaman içinde birçok varlık sınıfının nakit yatırımlarından daha iyi performans göstereceğini düşünüyor. Aynı zamanda piyasaların zamanlamasını bilmek de mümkün olmadığı için, nakitte kalmaktansa yatırımları elinde tutmak yatırımcılara daha yüksek fayda sağlayabilir. Bu görüş ise en dalgalı piyasalarda bile geçerliliğini koruyor.

ABD tahvilinde tırmanış yakın takipte

 

Dolar küresel çapta güçleniyor

 

Altın baskıdan kurtulamıyor: Tahvil ve dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mg30 Mart 2021 13:21

    Pudra şekeri en iyi yatırımaracı gibi duruyor. Utanmasalar onu da halka açarlar. Böyle başa böyle traş!!!