E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın 151 milyar dolarlık teknoloji kumarı---

Buffett’ın 151 milyar dolarlık teknoloji kumarı

Buffett’ın 151 milyar dolarlık teknoloji kumarı
16 Haziran 2023 - 17:22 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın portföyündeki tek bir hissede 151 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Yatırımda çeşitlendirme ilkelerine tamamen aykırı olan bu karar söz konusu şirketin isminden kaynaklanıyor: Apple

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji devi Apple’ın en ateşli destekçilerinden biri olan efsanevi yatırımcı Warren Buffett şirketin son derece tutkulu müşteri tabanına olan hayranlığını her fırsatta dile getiriyor. iPhone kullanıcıları markaya o kadar yüksek bir sadakat gösteriyor ki telefonlarından kalıcı olarak vazgeçmeleri için 10 bin dolar teklif edilse, Buffett’a göre müşterilerin büyük çoğunluğu bu teklifi reddeder.

Berkshire Hathaway’in başındaki efsane yatırımcı Apple’ın toplamda 151 milyar dolar değerinde 915 milyon adet hisse senedine sahip. CNBC araştırmasına göre Berkshire portföyündeki 344 milyar dolar değerindeki hisselerin %44’ünü Apple hisseleri oluşturuyor. Buffett’ın Apple’a bu denli ağırlık vermesinin iyi de bir sebebi var.

92 yaşındaki yatırım efsanesi konuyla ilgili verdiği bir röportajda iPhone kullanıcıları ile otomobil sahipleri arasındaki farka dikkat çekti:

“Eğer bir Apple sahibiyseniz ve birisi size 10 bin dolar teklif etse, karşılığında istediği tek şey iPhone’unuzu sizden almak ve asla bir başkasından satın almamanız olsa bu teklifi kabul etmezsiniz.”

Buffett benzeri bir hikayede farklı bir ürünü ele alarak Apple ürünlerinin farkını ortaya koyuyor:

“Eğer bir Ford otomobil sahibiyseniz ve birisi size 10 bin dolar teklif etse 10 bin doları alır ve gider bir Chevy satın alırsınız.”

Buffett’ın Apple’a bakış açısı bir teknoloji şirketinin ötesine geçiyor. Efsane yatırımcı Apple’ı tüketici odaklı bir işletme olarak görüyor. Milyarderin 2016 yılında Apple hisselerini satın alma konusundaki ilk isteği Berkshire’a ait bir şirket olan Omaha Dairy Queen’e yaptığı ziyaretler sırasında torunlarının iPhone’larına olan hayranlığını gözlemlemesinden kaynaklanmış.

Buffett Apple’ın başarısını Steve Jobs’ın öncülüğünü ettiği çığır açan ürünlere ve CEO Tim Cook’un başarılı yönetimine borçlu olduğunu belirtiyor. Buffett, “Tim Cook bu şirketi olağanüstü bir şekilde yönetti” ifadelerine yer veriyor.

Efsane yatırımcı sahibi olduğu şirketler arasında önde gelen demir yolu şirketi Burlington Northern Santa Fe ve kamu hizmetleri şirketi Berkshire Hathaway Enery’nin muazzam değerine atıfta bulunarak Apple ve kendi girişimleri arasındaki paralelliğe dikkat çekti. Buffett’ın gözünde bu girişimler teknoloji devinin ölçeğini ve potansiyelini gösteren Apple ile karşılaştırılabilir bir öneme sahip.

Bazı eleştirmenler Berkshire Hathaway portföyünün neden bu denli önemli bir kısmının tek bir hisse olan Apple’da yoğunlaştığını sorguluyor. Ancak Buffett Apple’ın bir işletme olarak benzersiz bir doğaya sahip olduğunu belirterek bu eleştirileri direkt reddediyor.

“Bu tür bir işletme oluşturamayız” diyen Buffett bu sebeple Berkshire Hathaway’in Apple’da kademeli olarak büyüyen bir pozisyon oluşturduğuna dikkat çekiyor. Buffett’ın Apple konusundaki takdiri reddedilemez bir noktada. Buffett Apple yatırımını, “Bu harika bir işletme bu yüzden de çoğunu satın alıyoruz” ifadeleriyle açıklıyor.

Buffett’ın başarısının sırrı temettü hisseleri mi?

 

Borsada kontrol boğalara geçti

 

Boğa piyasasında bu tehlikeye dikkat!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)