E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett yatırımcıların içini kararttı---

Buffett yatırımcıların içini kararttı

Buffett yatırımcıların içini kararttı
09 Mayıs 2023 - 15:43 borsagundem.com

Omaha Kâhini ABD ekonomisine ilişkin belirsizliğin devam edeceğini öngörüyor. Warren Buffett ekonomiye ilişkin hiçbir şeyin net olmadığını ve Berkshire’ın alt şirketlerinin çoğunluğunda bilançoların düşeceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın piyasalara ilişkin yorumları ABD ekonomisine ilişkin bir barometre olarak görülür. Zira Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway’in sahip olduğu şirketler ekonominin dört bir yanında iş yapmaktadır.5

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Buffett’ın birebir yatırımcılarıyla buluştuğu Berkshire’ın yıllık olağan genel kurulu ise yatırımcılar için ayrı bir önem taşır. Geçtiğimiz cumartesi günü şirketin merkezi olan Omaha’da gerçekleşen son hissedar buluşmasında 40 bin paydaş toplantıya katıldı. ‘Omaha Kâhini’ olarak da bilinen Buffett’ın ekonomiye ilişkin görüşleri ise çok da parlak değildi.

Buffett Kovid dönemindeki ‘olağanüstü dönemin” sona erdiğini ve hükümet teşvikleriyle mümkün olan aşırı harcama günlerinin geride kaldığını söyledi. Efsane yatırımcıya göre şimdiyse birçok işletme satış yaparak kurtulması gereken bir envanter yüküyle karşı karşıya.

CNBC’nin haberine göre Buffett konuyla ilgili açıklamasında, “Altı ay öncesine göre farklı bir iklim var ve bazı yöneticilerimi şaşırdı. Bazıları talep üzerine çok fazla envanter sipariş etti ve sonra aniden bu siparişler teslim edildi ve insanlar eskisi gibi talepkâr değildi. Şimdiyse daha önce yapmamıza gerek olmayan indirimleri yapmaya başlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Berkshire mücevherattan spor giyime, pil üretiminden şekerlemeye, fast-food restorandan ev eşyalarına kadar birçok farklı sektörde yan kuruluşlara sahip bir holding şirketi. Küresel yatırımcılarsa ekonomiye dair öngörüler oluşturabilmek için Buffett’ı yakından takip ediyor. Zira sayısız işletmenin sahibi olan firma tüketici harcamalarına ve genel talep dengesine yakından bağlı bir konumda. Ayrıca holdingin sahibi olduğu demiryolu şirketi BNSF Railway de ABD çapındaki malların sevkiyatı konusunda önemli bir veri sağlıyor. Buffett’ın enerji firmaları da ekonomik aktivite konusunda ipuçları veriyor.

Ekstrem zamanlar sona erdi

Buffett, işletmelerinin tüketicilerin para saçtığı bir "ekstrem" bir dönemden geçtiğini söyledi. Borsa efsanesine göre bu süreçte alt şirketlerindeki birçok yönetici de belirli ürünlere olan talebi abarttı.

Omaha Kâhini, “Bu sadece malların teslim edilmesi meselesiydi. İnsanlar satın aldı ve indirimleri beklemedi. Onlara bir şey satamazsanız başka bir şeyi alışveriş listelerine eklerler” dedi.

92 yaşındaki Buffett ekonomideki yavaşlamayla birlikte işletmelerinin önemli bir kısmında bilanço düşüşü beklediğini söyledi. Yatırım efsanesi, “Genel ekonomiden aldığımız geri bildirimler, işletmelerimizin belki de çoğunluğunun bu yıl geçen yıla göre daha düşük bilanço bildireceği yönünde” dedi.

Buffett yine de Berkshire'ın yatırım geliri açısından iyi konumlandırıldığını düşünüyor. Zira daha yüksek faiz oranları holdinge önemli bir getiri sağlıyor. Berkshire, ilk çeyrek sonunda yaklaşık 130 milyar dolarlık nakit ve ABD Hazinesi tahviline sahipti.

Berkshire, ilk çeyrekte faaliyet bilançolarının %12,6 artmasıyla zorlu bir makro ortama rağmen şu ana kadar iyi bir performans sergiledi. Holdingin güçlü performansı sigorta şirketlerindeki toparlanmadan kaynaklandı. Genel bilanço ise kısmen Apple liderliğindeki hisse senedi portföyünün getiri sağlaması sayesinde keskin bir şekilde yükseldi.

Buffett, "Yarına dair hiçbir şey kesin değil, gelecek yıl içinse hiçbir şey kesin değil ve ne piyasalarda ne de istihdam tahminlerinde veya başka hiçbir şeyde hiçbir şey kesin gözükmüyor" dedi.

Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum

 

Buffett’ın başarısının sırrı temettü hisseleri mi?

 

Efsane yatırımcıya Bill Gates fırçası!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)