E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett 93 yaşında formunun zirvesinde---

Buffett 93 yaşında formunun zirvesinde

Buffett 93 yaşında formunun zirvesinde
31 Ağustos 2023 - 14:18 borsagundem.com

Borsa efsanesi Warren Buffett 93 yaşına bastı. Omaha Kâhini geçen yıl gerçekleştirdiği etkileyici yatırım hamleleriyle ileri yaşına rağmen keskin yatırımcı zekasından hiçbir şey kaybetmediğini kanıtladı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Omaha Kâhini’ olarak bilinen Wall Street efsanesi Warren Buffett çarşamba günü 93 yaşına bastı. 1965 yılında kontrolu altına aldığı holdingi Berkshire Hathaway ise her zamankinden daha güçlü.

Berkshire hisseleri holdingin rekor faaliyet kârıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve piyasa değeri itibariyle en büyük teknoloji dışı şirket haline geldi. Buffett geçen yıl şirketin yönetiminde olağanüstü derecede aktif bir profil çizdi. Omaha Kâhini değerinin altındaki Japon hisse senetlerini satın alarak faiz artışlarından ustaca faydalandı ve takipçilerini cezbetti.

CNBC haberine göre Maryland Üniversitesi Robert H. Smith İşletme Okulu Finans Profesörü David Kass Buffett için, “Hâlâ formunun zirvesinde. Mental açıdan keskinliği her zamanki gibi” yorumunda bulundu.

Buffett olağanüstü nakit birikimi sayesinde ABD’deki yüksek faiz oranlarından yararlanmayı başarabilen birkaç yatırımcımdan birisi. Berkshire’ın haziran ayı sonu itibariyle 147 milyar dolarlık nakit birikimi bulunuyor. Yatırım firmasının muazzam nakit birikimi uzunca bir süredir holding için endişe kaynağı olarak görünüyordu. Ancak söz konusu birikim şimdiyse kısa vadeli faiz oranları üzerinden %5’i aşan getiriler sağlıyor.

Efsane yatırımcı ayrıca favori hissesi Apple’dan da güç alıyor. Berkshire’ın hisse senedi portföyünün yaklaşık yarısını oluşturan Apple hisseleri bu yıl %40’lık bir ralli gerçekleştirdi. Buffett iPhone’un üreticisi olan bir firmayı bir çeşit tüketici ürünleri şirketi olarak görüyor ve Apple’ın hisse geri alım programlarına da büyük ilgi duyduğunu belirtiyor. Buffett’ın Apple yatırımları 2016’dan bu yana 100 milyar doları geçti.

‘Çığır açan’ yatırımlar

Buffett bu yılın başlarında beş Japon ticaret evindeki hisseleri de portföyüne ekledi. Yatırımı gerçekleştirdiği sırada 92 yaşında olan yatırımcı sırf bu alım için 11 yıl sonra şirketteki veliahtı Greg Abel ile Japonya’yı ziyaret etti. Buffett desteğini vurgulamak için firmaların başkanlarıyla bir araya gerdi.

Kass konuyla ilgili açıklamasında, “Herhangi bir önde gelen yatırımcının, hedge fonu yöneticisinin Japonya’ya yatırım yaptığını duymadım. Bu açıdan çığır açıcı bir hareket. Ülkede onlarca yıldır deflasyonist bir ortam var ve bu şirketler sadece bekliyor ve görmezden geliniyordu” dedi.

Itochu, Marubeni, Mistubishi, Mitsui ve Sumitomo birçok açıdan Berkshire gibi holding yapısına sahip ve istikrarlı bir şekilde temettü ödeyerek getiri kazandırıyor. Social Capial’dan Chamath Palihapitiya bu ticareti bu kadar başarılı yapan şeyin Buffett’ın Japon tahvili satın alarak kur riskini koruyabilmesi ve daha sonra yatırımlardan elde edilen temettüler ile ödediği tahvil kuponu ödemeleri arasındaki farkı cebe indirmesi olarak gösteriyor.

Lider olmak için doğdu

Hissedarlar Buffett’tan en son Berkshire’ın mayıs ayındaki yıllık hissedar toplantısında haber aldı. Yatırım efsanesi uzun süredir iş ortağı olan Charlie Munger ile birlikte altı saat süren bir soru cevap maratonu düzenledi. İki efsane yatırımcı bankacılık krizinden resesyon risklerine ve hatta kriptoya kadar yatırımcıların aklında kalan tüm sorulara değindi.

Portföyündeki en büyük ağırlığı Berkshire hisselerine veren Gabelli Finansal Hizmetler Fırsatları ETF’sinin Portföy Yöneticisi Macrae Sykes, Buffett için, “Çoğu yöneticinin emekli olduğu bir yaşta son hissedarlar toplantısındaki açıklamaları ve entelektüel netliği şaşırtıcıydı. Sadece varlığı ile hesap verebilirlik ve marka uyumu sağlıyor. Bana kalırsa bu küçümsenemez bir şey” diyor.

Berkshire’ın Başkan Yardımcısı Charlie Munger ise yeni yılda 100 yaşına girecek.

Benzersiz bir kariyer geçmişi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett’ın 800 milyar dolarlık holdingi 40 farklı endüstride 60 farklı şirketi kapsıyor. Borsa uzmanı hissesini aldığı her bir şirkete dair derin bir bilgi sahibi olmasıyla ve aldığı şirketin hisselerini uzunca bir süre tutmasıyla da biliniyor. Buffett’ın bu değer yatırımı felsefesi S&P 500 Endeksi’nin genel performansına göre yıllar boyu çok daha üst düzeyde bir getiri elde etmesine de yol açtı.

Berkshire’ın bileşik yıllık getirisi 1965’ten 2022’ye kadar %19,8’di. S&P 500 Endeksi’nin ise bileşik getirisi aynı süreçte %9,9 seviyesindeydi. Şirketin bu süreçteki toplam getirisi %3.787.464 gibi olağanüstü bir oranken S&P 500’ün toplam getirisi ise %24.708’di. Birçok Berkshire hissedarı Buffett’ın yıllar boyunca uyguladığı kurnaz yatırım hamleleri ve sabırlı değer yatırımı felsefesi sayesinde milyoner oldu.

Kass Buffett’ın yatırım felsefesi için, “Onun tercih ettiği hisse tutma süresi kendi sözleriyle sonsuza kadardır. 93 yaşında bile hâlâ bu sonsuz zaman ufkuna sahiptir” diyor.

Kiyosaki: Buffett ve Burry borsada çöküş bekliyor

 

Warren Buffett, konut piyasasını gözüne kestirdi

 

Buffett Japonya’yı sevdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dr.sallaso01 Eylül 2023 07:49

    kesinlikle iyi besleniyo .keto diyeti yapıyo.arada saat 7 den sonra yemeği kesiyo .karbonhidrat ve şeker çok ölçülü .ptasyum ve çinko vede iyot çok önemli .alınması gerekir biraz magnezyum .tabi .c -d ve b vştaminleri önemli .hergün yürüyüş ve vucudun oksijen oranı .bunlara dikkat ediyor iyi yaşıyor .bunlarla ilgili iyi araştırmalarım var ama açıklamam oranları .halk nasıl istiyosa ötyle yaşasın akapa parti rejimi hödü pa mahapa rejiminde .

  • Ahmet 31 Ağustos 2023 15:40

    Keske Böyle adamlar devlet yönetmelse. ama maalesef bunaklara kaldı devlet yönetmek