E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBu hafta gözler merkez bankalarında---

Bu hafta gözler merkez bankalarında

Bu hafta gözler merkez bankalarında
19 Eylül 2022 - 08:32 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


ABD’de düşen benzin fiyatlarının kira ve gıda maliyetlerindeki artışlarla dengelenmesiyle birlikte aylık tüketici fiyatları Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde yükseldi ve yeni bir yavaşlama umutlarını boşa çıkardı, İşsizlik yardımı için ilk kez başvurular üç ayın en düşük seviyesinde, perakende satışlar da Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde toparlandı, bu gelişmeler ABD’de ekonominin daha yüksek faiz oranlarını tolere edebileceğini gösterdi ve sonuç bu hafta Fed’den 100 baz puan faiz artırım beklentisinin %38’e çıkması oldu.

30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranın geçen yılın 2 katı ve %6’nın üstüne çıktı ve Bloomberg terminalinde 2023 yılında haziran döneminde FED’in oranları 4,50 üstü beklentisi var. ABD 10 yıllık getirilerinde de 4% ve üstü seviyeler bekleyen sayısı artıyor.

Dünya Bankası, küresel ekonomide düşük büyüme ve yüksek enflasyon dönemi olan "genelleştirilmiş stagflasyon"dan endişe duyduğunu, IMF’de , küresel ekonomik görünümün karamsar olmaya devam ettiğini ve bazı ülkelerin 2023'te resesyona girmesinin beklendiğini açıklıyor. Küresel enflasyon ve resesyon korkuları ile riskten kaçınma aniden yeniden ortaya çıkıyordu. Tahvil getirileri yükselmeye devam ediyor ve endeksler mantıksal olarak daha fazla düşüş yaşıyor. Volatilitenin azalması beklenmiyor.

Ağustos ayında ABD'de beklenenden yüksek enflasyonun açıklanması, ABD borç getirilerini 10 yıllıkta %3,47'ye geri çekti. 2 yıllık faiz %3.9'a yükseldi. İki yıllık tahviller ardarda 8’nci hafta da yükseli eğilimindeler. Avrupa'da, benzer şekilde agresif ECB beklentisi, enflasyona ve büyümeye yönelik risklerin artmasına yardımcı oldu ve Bund %1.77'de ve de OAT %2.32'de.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın Çin'e yönelik daha zayıf bir talep görünümü nedeniyle dördüncü çeyrekte petrol talebinde neredeyse sıfır büyüme beklentisi düşen brent , İran ham petrolünün geri dönüşüne ilişkin azalan beklentileri ile destek bulunca %4 düşüş yerine sınırlı bir şekilde %0,67 geri çekilmeye bırakıyordu.

Bu hafta FED başta olmak üzere Merkez Bankaları haftası. Çarşamba günü Fed'in, Perşembe günü Japonya Merkez Bankası, İsviçre Ulusal Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın toplantıları ile para politikası kararlarını ve önümüzdeki döneme yönelik beklentilerini, kararlar sonrası Cuma günü ise PMI verileriyle ekonomin gerçeklerini göreceğiz.

Asya borsaları yeni haftada karışık seyirde

 

Faiz kararı öncesi Bitcoin'de sert düşüş

 

Rezervasyonlar patladı: Enerji krizi çözümünü Türkiye'de buldular!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)