E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaBrezilya reali üzerindeki baskı sürebilir---

Brezilya reali üzerindeki baskı sürebilir

Brezilya reali üzerindeki baskı sürebilir
27 Eylül 2015 - 18:35 borsagundem.com

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Tombini'nin rahatlarıcı açıklamalarına karşın real üzerindeki baskının sürmesi bekleniyor

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Tombini'nin, Brezlya realindeki volatiliteyi kontrol altına alabilmek için elindeki tüm araşları kullanmayı taahhüt etmesi, son dönelerin sorunlu para birimine bir miktar rahatlama sağladı. Ancak Citigroup Inc. ve Standard Chartered Plc'nin stratejistleri bunun piyasaları yatıştırmak için yeterli olmadığını kaydediyor.  
Merkez bankası başkanından gelen yorumlar, Perşembe günü realin rekor düşük seviyeden yükselerek, yüzde 7.8 ile son yedi yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirmesine yardımcı oldu. Ancak Brezilya para birimi Cuma günü bu kazancının bir kısmını geri verdi ve dolar karşısında yüzde 0.7 düşerek 3.9769 seviyesine geldi. Real son bir ayda yüzde 9 değer kazandı ve tüm gelişen ülke para birimlerinden daha kötü bir performans gösterdi. Ve yatırımcılar, hükümetin bütçeyi iyileştirme ve Brezilya'yı 1930'lardan bu yana en kötü resesyondan çıkarmada başarısız olacağı endişeleri ile realde daha fazla sıkıntı olabileceğini düşünüyorlar.

Realdeki satış dalgası, Brezilya'ya yönelik güvenin azaldığını gösteriyor ve Tombini'yi, merkez bankasının reali desteklemek için altı ay sonra ilk kez döviz swapları satacağını açıklamasından bir gün sonra yatırımcıların güvenini sağlamak için sürpriz bir basın toplantısı yapmaya sevk etti. Döviz vadeli kontratları, yatırımcıların, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in, kredi notunun çöp seviyesine indirilmesini önlemek için hükümetin gerekli olduğunu söylediği, harcamaları kısma ve vergi artışı planına destek kazanmakta güçlük çekmesi ile birlikte, realde satışların daha da süreceğini işaret ediyor.

New York'ta Rabobank döviz stratejisti Christian Lawrence, "Piyasayı durdurabilmek için birşey yapabileceklerini sanmıyorum," dedi ve "Dünyada kendisini satış dalgası karşısında savunabilecek hiçbir merkez bankası yok" şeklinde konuştu.

"Çöp" Notu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu  Standard & Poor’s'un Brezilya'nın kredi notunu bu ayın başında yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürerek "çöp" seviyesine indirmesinina rdından, realdeki bir aylık ima edilen volatilite gelişen piyasalar arasında en yüksek seviyeye çıktı. Lokal faiz oranları, merkez bankasının zaten politika yapıcılarının hedefinin iki katına çıkmış enflasyonu düşürebilmek için borçlanma maliyetlerini artırmak zorunda kalacağı beklentisi ile yükseldi. Tahvil riski, beş yıllık tahvillerin temerrüte karşı sigorta maliyetlerinin (CDS'ler) not indiriminden bu yana 1 yüzde puanı yükselerek 4.76 yüzde puanı ile yalnızca Venezüeala'nın altında bir seviyey çıkması ile birlikte,  Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Brezilya, gelişen piyasalar için zaten zor olan bir dönemde kendini dar bir boğazda buldu. Gelişen piyasa para birimleri, ABD'deki olası faiz artırımının en kırılgan ülkelerden sermaye çıkışına neden olabileceği ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile birlikte, en az 2008'den bu yana en düşük seviyeleri yakınlarında seyrederken, yatırımcıların gelişemn piyasa tahvilleri tutmak için istedikleri ekstra faiz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Tombini Rahatlatıyor

Yatırımcılar, Rousseff'in, ülkeyi gelecek yıl faiz dışı fazlaya götüreceğini söylediği mali tedbirler paketine destek sağlayamamasından olumsuz etkileniyor. Muhalefet milletvekilleri, Rousseff'in önerilerinin Brezilya'nın orta sınıfına, emtia fiyatlarındaki artışın 35 milyon insanı fakirlikten kurtarması ile birlikte son 10 yılda görülen ilermelenin ardından zarar vereceğini söylüyorlar.

Citigroup döviz stratejisti Kenneth Lam, Tombini'nin yorumlarının, merkez bankasının acil faiz artırımına gideceği düşüncesi ile tedirgin olan traderları rahatlattığını, ancak bunun volatiliteyi dizginleyemeyeceğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)