E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBozdağ: Yıkılan binalarda sorumluluğu olanlarla ilgili tahkikat başlatıldı---

Bozdağ: Yıkılan binalarda sorumluluğu olanlarla ilgili tahkikat başlatıldı

Bozdağ: Yıkılan binalarda sorumluluğu olanlarla ilgili tahkikat başlatıldı
09 Şubat 2023 - 17:47 borsagundem.com

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Depreme maruz kalan tüm illerimizde bu binalar ve bu binaları yapanlarla ilgili, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar başlatılmıştır." açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) yaptığı açıklamada "Depreme maruz kalan tüm illerimizde bu binalar ve bu binaları yapanlarla ilgili, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar başlatılmıştır." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, "İhmali, kusuru olanlar ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımlar nedeniyle sorumlu olanların tespit edilmesi ve yargı önünde hesap vermesi sağlanacaktır." diye konuştu.

Bakan Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da yıkılan binalar arasında yer alan merkez Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi Cengizler Caddesi Hisami Apartmanı'nda enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla yürütülen çalışmalarla ilgili inceleme yaptı.

İncelemelerinin ardından Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) açıklamalarda bulunan Bozdağ, yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında Diyarbakır'da da arama, tarama ve kurtarma faaliyetlerinin büyük bir titizlik ve özenle kurumların ve uzmanların koordinesinde yürütüldüğünü söyledi.

Diyarbakır'da 7 müstakil binanın tamamen çöktüğünü, birinde insan bulunmadığını anımsatan Bozdağ, "Bugüne kadar 6 binadan enkaz altından 322 vatandaşımız çıkarıldı, maalesef bunlardan 192'si vefat etti. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Enkaz altından 130 vatandaşımız da sağ çıkarıldı. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları, vatandaşlarımızı arama, tarama, kurtarma çalışmaları büyük bir titizlikle özenle yürütülmektedir." dedi.

Bozdağ, çalışmalarda büyük bir koordinasyon yapıldığını ve her enkazda yeterinden fazla teknik uzmanlar bulunduğu gibi ekipmanların da söz konusu olduğunu dile getirerek, Diyarbakır genelinde afet kapsamında değişik alanlarda 11 bin 906 personelin çalıştığını, 1193 aracın da kullanıldığını kaydetti.

Diyarbakır'da personel ve araçların yeteri kadar olduğunu vurgulayan Bozdağ, kentin diğer illere ekip ve araç yardımı yaptığını aktardı.

Bakan Bozdağ, Diyarbakır'da bugüne kadar toplam 1091 vatandaşın hastaneye başvurduğunu dile getirerek, "Şu an hastanelerimizde bulunan yaralı vatandaş sayımız 136 civarındadır ve bunların içerisinde durumu ciddi olan vatandaşlarımız da bulunmaktadır." diye konuştu.

Bozdağ, bugün 6 yaşındaki Beşir Yıldız'ın enkazdan sağ çıkarıldığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu aktararak, arama kurtarma personeline teşekkür etti.

"DİYARBAKIR'DA BARINMA SORUNU BULUNMUYOR"

Diyarbakır'da 170 bin vatandaşın konaklama ve günde 3 öğün yemek ihtiyaçlarının valilik koordinesinde karşılandığını belirten Bozdağ, Diyarbakır'da barınma sorununun bulunmadığını bildirdi.

Bozdağ, hasar tespit komisyonlarının da çalışmalarını sürdürdüğünü, 81 komisyonun 162 personelle hasar tespit çalışmalarını teknik usullere uygun bir şekilde yerine getirdiğini dile getirerek, 928 vatandaşa psikososyal destek verildiğini kaydetti.

"206 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ"

Yargısal faaliyetler çevresinde de atılan adımların bulunduğunu aktaran Bozdağ, "Deprem felaketinin etkisi nedeniyle deprem olan bölgelerdeki Cumhuriyet savcılarımız ve adliye personelimiz de depreme maruz kaldığı ve onlardan etkilendikleri için deprem bölgelerindeki adli süreçleri yönetmek üzere şu ana kadar 206 Cumhuriyet savcısı değişik deprem bölgelerine Hakimler ve Savcılar Kurulumuz tarafından görevlendirildi.

Bundan sonra da ihtiyaç olan her yere Hakimler ve Savcılar Kurulumuz tarafından gerekli görevlendirmeler yapılacaktır. Şunu da özellikle ifade etmek isterim; görevlendirmeler gönüllülük esasına göre yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Bozdağ, vefat eden vatandaşların cenazelerinin yakınlarına teslimi hususunda hem Cumhuriyet savcılıkları hem de Adli Tıp Kurumunun birlikte sağlık ekipleriyle beraber çalıştığına işaret ederek, Adli Tıp Kurumu üzerinden de şu ana kadar bölgeye 180 uzman doktor ve teknikerin görevlendirildiğini, sağlık hizmetlerinin sağlıklı yürümesi bakımından Sağlık Bakanlığı'nın da görevlendirme yaptığını kaydetti.

Adalet Bakanlığı'nın 721 personelini bölgeye görevlendirdiğini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı 19 CEKUT ekibinin deprem bölgelerinde 326 gönüllüyle arama kurtarma ve tarama faaliyetlerine katıldığını ve son 2 gün içerisinde 38 kişiyi enkaz altından çıkardığını anlattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aziz10 Şubat 2023 10:57

    kim verdi bu zamana kadar 

  • amanin amanin10 Şubat 2023 10:56

    Bundan sonra müteahitler için de deprem uyarı görselleri olmalı. O görsellerde enkaz ve enkaz altında kalmış insan fotoları olmalı. Yapacağım konutu en sağlam şekilde yapacağımı, inşaat yönergelerine harfiyen uyacağımı, malzemeden ve işçilikten çalıp çırpmayacağımı ve bunun için şerefim ve kutsal kitabım üzerine yemin ederim beyanı bulunup her konut satış sözleşmesi sırasında buna bakıp bunu imzalamalı. (Aynı sigara paketlerindeki uyarı benzeri)

  • Eser10 Şubat 2023 08:41

    Bugune kadar ülkenin bütün kaybakları ve büyük miktardaki deprem vergilerini fiyatı şişirilmiş ihalelere harcayanlar bu kaynaklarla ülkede güvenli şehirciliğe ve yapılaşmaya el atmayanlar yargılanmalı.

  • Vatandaş10 Şubat 2023 08:38

    Evet hukukçu bozdağ haklı; deprem vergisi altında toplanan miktarı millete açıklayıp ve ortaya koymayanlar ve bu kaynağı depremzedelerin ihtiyacı için harcamayanlar yargılanmalı

  • Musa09 Şubat 2023 22:14

    Önce sen bu millete hesap ver

  • eyup09 Şubat 2023 21:35

    20 yıldı yönetiyorsunuz acaba siz ne zaman hesap vereceksiniz

  • KARLOS09 Şubat 2023 20:36

    Denetimini bina yapılırken yapacan millet öldükten sonra değil

  • Kaçan Grup09 Şubat 2023 20:31

    yaw he he

  • E.g.09 Şubat 2023 19:59

    FAY ÜZERİNE İNŞAAT İZNİ VERENLER DE YARGILANMALI

  • sözün özü09 Şubat 2023 19:55

    Paralar cepte gerisi hikayeeeeee BAKANIMMMMMMMMMMMMM............Atı alan Üsküdar'ı geçtiiiiiiiiiii...............

  • Bik09 Şubat 2023 19:51

    İmar affını çıkaranlar,ülkeyi 21 yıldır yönetenler sorumlu.

  • Ali 09 Şubat 2023 19:11

    Suçu hep başkalarına atın aferin size. Halk bunlara nasıl inanıyor anlamıyorum.

  • Bir bilen09 Şubat 2023 18:57

    1999 depreminden sonra da aynı şeyler söylenip yeminler edilmişti müteahhitleri yakacağız ve artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak diye... Sonra hiç bir şey olmadı.. Geriye sadece deprem vergileri kaldı.. Bordrolu çalışan akıllı ve adil insanlar zaman ayıramadığı için Müteahhit ve Avukat gibi serbest çalışanlar siyaseti ele geçirmiş durumda.. Siyasette, özellikle de iktidarda olmak, "ülke kaynaklarından daha fazla yararlanabilmek !! " çünkü. Ben bu yüzden toplumun biraz gazının alınacağını, bağırılıp çağıralacağını, sonra yavaş yavaş her şeyin unutturulacağını düşünüyorum. Zaten toplum olarak pek de uzun hafızalı değiliz..    

  • Yorum09 Şubat 2023 18:50

    Ayrıca bu mütahitler Birliği tüm mütahitleri kapsayacak şekilde Bi kampanya başlatıp bu yıkılan tüm evleri yaptırabilir sayıları 450 000 mütahit 20 tanesi bir araya gelip bir bina yapabilirler ayrıca malzeme iler de tüm malzemeyi gönderebilir bu şekilde kolayca bu işin üstesinden gelebiliriz

  • Tarık10 Şubat 2023 08:14

    Uzmanlar artçıların 1-2 yıl sürebileceğini ifade ettiler. Çok katlı binalar yerine, yatay mimariye fay hattı tespit edilerek, 3-4 kat şeklinde geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılar yeniden yapılmadan mutlaka bilim adamlarından destek ve onay alınmalı.Çed raporları muhakkak bağımsız kuruluşların detaylı incelemesine istinaden verilmeli ve mühendis, mimarlar odasının kontrolünden geçmeli. Sorun görülüyorsa uzun süre deprem olmayacak düşüncesiyle asla diretilmemeli. İnadın maliyeti büyük oluyor. Peki ya İstanbul? 90 bin bina bizi ne bekliyor?

  • Agah var09 Şubat 2023 18:38

    Sadece müteahhitlermi bunlara izin veren belediyeler denetim firmaları hepsi hesap vermeli en ağır cezaları almalılar

  • Emekci09 Şubat 2023 18:28

    O bolgede akpli kalmaz:)

  • Yorum09 Şubat 2023 18:26

    Bu mütahitler den yıkılan evlerin parası tahsil edilmeli ayrıca ölen insanlar için dava açılıp taksirle insan öldürmekle yarglanmalı her ölen için ayrı ayrı her yaralanan için ayrı ayrı ceza almaları sağlanmalı

  • Artur 09 Şubat 2023 18:14

    Sayın bakan, eğerki yakalanan kişiler içinde akp li de varsa aynı muameleyi yapmassanız, sizde depremzedelerin kanını elinize bulaştırmıssınız demektir....

  • Atilla09 Şubat 2023 18:11

    Kendinizi aklamayın binalara izin veren kurum kim?

  • Mucise Reis : )09 Şubat 2023 17:54

    OHAL ilan edildi sosyal medya avı başlıyor : )) Önce müteahitleri, mimarları yapı izni veren kişileri vb. bir zahmet yakalayın bakanım....