E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBosna'da sel Türk yatırımlarını da vurdu---

Bosna'da sel Türk yatırımlarını da vurdu

Bosna'da sel Türk yatırımlarını da vurdu
22 Mayıs 2014 - 05:25 borsagundem.com

1 milyon kişiyi evsiz bırakan felaket Bosna Hersek'teki Türk yatırımlarını da vurdu. Hayat Holding'in kağıt ve Şişecam'ın soda fabrikası sular altında

Nüfusu 4 milyon olan Bosna Hersek’te 1 milyon 200 bin kişiyi etkileyen sel felaketi, bu ülkede yatırım yapan Türk şirketlerini de etkiledi. Fehim Genç'in Milliyet'teki haberine göre Hayat Holding’e bağlı Kastamonu Entegre’nin Maglaj şehrinde 100 milyon euro yatırım yaptığı Natron Hayat oluklu mukavva fabrikasını sel bastı, ilk gül 100 işçi selde mahsur kaldı, fabrika üretime 2 ay ara verdi.

İş Bankası’nın iştiraki Şişe Cam’ın, Tuzla-Lukovac’daki yatırımı olan Soda Fabrikası baraj sularının taşması sonucunda sel altında kaldı. Şişecam, bir ambara su girmesi nedeniyle mamul zaiyatı olduğunu, hammadde tedarikinde bazı sıkıntılara rağmen, yüzde 50 kapasiteyle yeniden üretime başlandığını açıkladı.

Ziraat Bankası’nın Maglaj’daki şubesini sel bastı, şube kullanılamaz hale geldi. Bankanın Orta ve yukarı Bosna’daki şubeleri de sel boyunca çalışamadı. Sel basan bölgelerde mobilya, halı, pvc ve tekstil işi yapan birçok Türk işadamının ürünleri de selden zarar gördü.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) bağlı Türkiye - Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı Selman Ulusoy, selden sonra gittiği Bosna Hersek’ten izlenimlerini şöyle anlattı:
“Natron Hayat Genel Müdürü Mehmet Eray Bey ile konuştuğumda en büyük tesellilerinin tesiste can kaybının olmaması olduğunu söyledi. Maglaj’da bulunan tesis tam olarak felaketin ortasında kalıyor, bu sebeple bütün tesisleri selin altında kaldı. Sular kuruduktan sonra zarar tespitini yapacaklar. Şişecam Soda Lukavac selin ilk başladığı günlerde duruma dayanmalarına rağmen cuma günü yakınlarındaki baraj gölünün taşması sonucu onların da tesisi sular altında kaldı. 2-3 gün üretime ara vermek zorunda kalmalarına rağmen düşük tempoda üretim yapmaya tekrar başladılar.”

ALTYAPI ÇÖKTÜ 

Ülkede başta ulaşım ve enerji olmak üzere iletişim, sağlık, hijyen ve barınak sorunuyla başedilemez hale gelindiğini vurgulayan Selman Ulusoy, “Yollar ve demiryolları yok oldu, köprüler yıkıldı. Gıda, ilaç ve ihtiyaç malzemelerinin tedariğinde büyük sorun var. Tarım ve hayvancılık ciddi zarar gördü” dedi. Ulusoy, “Son 10 yılda 4 milyar euro’nun üzerinde doğrudan yabancı yatırım alan Bosna ve Hersek’teki doğrudan Türk yatırımlarının toplamı 141 milyon euro’da kaldı” dedi.

HASAR TESPİTİ YAPILAMIYOR

Bosna’daki selin, son 120 yıldaki en büyük doğal afet olduğu belirtiliyor. Bazı bölgelerde su seviyesi 2-3 metreyi buluyor. Su seviyesi hala yükseliyor. Barajların bir sele daha dayanamayacağı ifade ediliyor. 2 binden fazla toprak kayması oldu. 100 binden fazla ev yıkıldı. Toprak kayması nedeniyle bazı köy ve kasabalar yeryüzünden silindi. Felaketin hasar tespiti yapılamıyor ancak savaştaki kayıpla eşdeğer olduğu tahmin ediliyor.

KORKULAN OLDU İLK MAYIN PATLADI

Bosna Hersek’teki sel felaketi nedeniyle yerinden oynayan 120 bin mayından biri patladı. Yetkililer Brçko yakınlarındaki patlamada yaralanan olmadığını açıkladı. Ülkede, 1992-1995 yıllarındaki savaş sırasında döşenen 220 bin mayının bir kısmı sel nedeniyle yer değiştirmişti. Sırbistan, Bosna ve Hırvatistan’da 150 binden fazla kişinin tahliye edilmesine neden olan sel felaketi 49 kişinin de ölümüne sebep olmuştu.
DIŞ haberler



GÜMRÜKLER KAPALI 

Nobel İlaç Bosna Hersek Temsilciliği Genel Müdürü Başar Başara da, ülkenin Şamaç, Doboj, Maglaj, Odzak ve Bijelina şehirlerinde yaşayan 1 milyon kişinin selde evsiz kaldığını söyledi. Şirket çalışanlarının da selden etkilendiğini ancak şirket mallarında bir zarar olmadığını kaydeden Başara, sınır kapıları kapalı olduğu için ürünlerin nakliyesinde ciddi sorun yaşandığını açıkladı.

TARIM VE HAYVANCILIK BİTTİ

Başara, sel felaketinin olduğu bölgelerde ana geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade ederek “Çok sayıda çiftlik hayvanı telef oldu. Bu, ekonomiyi çok olumsuz etkileyecek” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)