E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya Osmanlı Menkul damgası---

Borsaya Osmanlı Menkul damgası

Borsaya Osmanlı Menkul damgası
09 Mayıs 2016 - 13:21 borsagundem.com

Osmanlı Menkul Değerler Genel Müdürü Pınar Çakılkaya, Borsadirekt.com ve yeni biten Yatırım Fonları Platformunu anlattı

BORSAGUNDEM.COM

“Türkiye’de banka ve aracı kurumlar şimdiye kadar yatırım ürünü çeşitliliğine yeterince gidemediler…” Böyle diyor Osmanlı Menkul Değerler Genel Müdürü Pınar Çakılkaya. Devam ediyor: “Son dönemde ise hisse senedi piyasaları dışında diğer piyasaların da henüz derinlik kazanamasa bile işlerlik kazanması ve TEFAS gibi açık platformların hayata geçmesi yatırımcılar için avantaj. Yatırımcılar şimdi 352 adet fon arasından seçim yaparak işlem yapma fırsatına sahip…”

İşte tam da bu noktada devreye giren ve yatırımcıya ayrıcalıklı hizmetler sunduklarını söyleyen Çakılkaya, “Borsadirekt.com”un özelliklerini gururla dile getiriyor. Canlı piyasa sayfaları arasında dolaşma, tüm devlet ve şirket tahvillerini inceleme imkanı, vade ve getiri bilgilerini anında öğrenme bunlardan bazıları. “Kullanıcının kriterlerine göre seçim yapma imkanı sağlayan fon sayfaları geliştirdik” sözü Osmanlı Menkul farkı. Ayrıca Osmanlı Menkul’ün geri alımda uygulayacağı fiyatlar da Borsadirekt.com’da açıklanıyor. Bu da önemli bir ayrıntı.

Osmanlı Menkul olarak yatırımcıya yardımcı olma hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Osmanlı Menkul Değerler Genel Müdürü Pınar Çakılkaya, Borsadirekt.com, yeni bitirdikleri Yatırım Fonları Platformu hakkında şöyle konuşuyor:

YATIRIMCIYA YARDIMCI OLMAK GEREKİYOR

“Yatırımcıların, birikimi olan kişilerin bilgiye ihtiyacı var. Günümüzde bilgi her yerde. Ancak dağınık haldeki bilgilerin derlenip analiz yapmada kullanılacak hale getirilmesi gerekli. Yatırım ürünlerini, menkul kıymetleri biz piyasa profesyonelleri bile takip etmekte zorlanıyoruz. Örneğin 2000’li yılların başında yalnızca devlet tahvillerini takip ederken 2010 yılından bu yana başlayan özel sektör tahvil ve bonoları, menkul kıymetlendirilmiş opsiyon olan ve hisse senedinde işlem gören varantlar, vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında işlem gören türev araçları da takip etmemiz gerekiyor. Enformasyon bolluğunun yanı sıra yatırım ürünü ve menkul kıymet çeşitliliği de giderek artıyor. Önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bu trendi faiz düşüşü ile beraber en çok yatırım fonlarında ve hatta borsa yatırım fonlarında hacim artışı olarak göreceğiz.

Türkiye’de banka ve aracı kurumlar şimdiye kadar yatırım ürünü çeşitliliğine yeterince gidemediler. Bunun birkaç sebebi var. Bir yandan ekonomik konjonktür ve yüksek mevduat faizleri engel teşkil ederken kredi hacminin artışı nedeniyle mevduat ürünlerinin pazarlanmasına yol açtı.

Son dönemde ise hisse senedi piyasaları dışında diğer piyasalarında henüz derinlik kazanamasa bile işlerlik kazanması ve TEFAS gibi açık platformların hayata geçmesi yatırımcılar için avantaj. Yıllardır aylık birikimlerini mevduat ve kısa vadeli ya da likit fonlarda değerlendiren yatırımcılar şimdi 352 adet fon arasından seçim yaparak işlem yapma fırsatına sahip. Aynı şekilde halka arz edilerek satılan 5-6 aylık banka tahvilleri de vadeli mevduat faizlerine göre daha cazip getiriler sunuyorlar. Daha piyasa takipçisi ve tecrübeli, risk alabilen yatırımcılar ise vadeli işlemleri tercih ediyorlar. “Algoritmik trading” ile ilgilenen yatırımcı sayısı da hızla artıyor.

Bu durumda yatırımcıya bütün bu menkul kıymetleri anlatmak, analiz olanağı sunmak ve kendi risk algılarına göre yatırıma dönüştürmelerine yardımcı olmak gerekiyor.

Biz Borsadirekt.com sitesinde bunu yapmaya çalışıyoruz. Hisse, vadeli işlemler, tahvil bono ve yatırım fonları ve eğitim olarak böldüğümüz sayfalarda canlı piyasaları izlerken sayfalar arasında dolaşarak farklı yatırım araçlarını da inceleyebiliyorsunuz.

ZİYARETÇİLERDEN ÇOK GÜZEL GERİ BİLDİRİM ALIYORUZ

Tahvil bono sayfaları ile ilgili ziyaretçilerinden oldukça güzel geri bildirimler alıyoruz. Bu alanda piyasada işlem gören tüm devlet ve şirket tahvillerini inceleyebiliyorsunuz. Site ziyaretçileri piyasa verileri haricinde yatırım yapabileceği özel sektör tahvillerini de inceleme olanağı bulabiliyorlar.

Osmanlı Menkul E-Şube’de satılan tahvilleri vade ve getiri bilgileri ile birlikte inceleyebiliyorlar. Ayrıca mevduat bono hesap makinası ile talep ettiğiniz mevduat oranının üzerinde vadesine kadar tuttuğunuz takdirde getiri sağlayan halka arz edilmiş banka ve finansal kurumların tahvillerini görebiliyorlar. Osmanlı Menkul’ün geri alımda uygulayacağı fiyatları da Borsadirekt.com’da açıklıyoruz.

FON SAYFALARI KULLANICIYA KRİTERLERİNE GÖRE SEÇİM YAPMA İMKANI TANIYOR

Yatırım fonları platformumuzu yeni bitirdik. Tefas Platformu yatırımcıya tüm fonlara ulaşma olanağı sağladı. Ama bir yatırımcı olarak ben hangi fonu seçmeliyim? Bu fonun türü, değerleme ölçütü, varlık dağılımı, stratejisi, geçmiş performansı da bilgim dahilinde olmalı ki yatırım kararı alabileyim. Yoksa bildiğimiz fonlara devam ederiz ya da fonlara yatırım yapmayız. Borsadirekt.com’da Tefas üzerinden satılan fonlarla ilgili daha detay bilgi veren ve kullanıcının kriterlerine göre seçim yapma imkanı sağlayan fon sayfaları geliştirdik.

Ayrıca yatırımcı profili anketi ile 4-5 soruda farklı kurumların fonlarından oluşan sepetler sunuyoruz. Yatırımcı daha sonra bu önerilerin dönemler itibariyle karşılaştırmalı getirilerini de görebilecek.

Sitede belli bir kurumun ya da belli bir türe ait tüm fonların getirilerini yine dönemler itibariyle karşılaştırmalı görebilir veya bir yatırım fonunu başka bir yatırım fonu ile karşılaştırabilirsiniz. Fon için de hesap makinası yaptık, 10.000 TL mi X fonuna yatırsaydım diyelim ki 8 Mart’tan bu yana ne kazanırdım. Aynı dönemde endeks, mevduat endeksi ya da başka bir fonda paramın tutarı ne olurdu gibi hesaplamalar yapabiliyorsunuz.

Her sayfaya koyduğumuz kullanım videoları ve eğitim bölümündeki video ve dokümanlar ile de hem yatırım ürünlerini hem de kullanım kolaylıklarını anlatmaya çalıştık. Üç senedir hem tasarım hem işlerlik olarak halka açık bir platforma yatırım yapıyoruz. 2016 yılında da geliştirmelere devam edeceğiz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİROL DİZDAR09 Mayıs 2016 20:57

    Diğer yorumun düzeltilmiş şekli: Yatırım fon alacaklılara tavsiyem: İflas ertelemelerinin bu yıl 15000 şirketi bulacağı ilgililerce belirtildi.. Şirket iflas erteleme talep ettiği zaman bu şirketin bono ve tahvili hangi yatırım fonundaysa yatırım fon sahipleri de zarar edeceklerdir. Bu durumda iflas ertelemelerinde iflası ertlenen özel sektörün bono ve tahvili olup da zarar eden yatırım fon sahiplerini için SPK şimdiye kadar yatırımcıyı koruyan hiçbir önlem almadı. Yatırımcı aldığı fon içinde ödeme güçlüğü çeken özel sektör şirketlerinin hangisi olduğunu bilemez. Bu durumda bononun ve tahvilin sıfır değere inmesinde uğradığı zarar neden ona ait olsun?Yatırımcıya tavsiyem yatırım fonu alırken içinde -eğer bulabilirlerse- özel sektör bono veya tahvil bulunan yatırım fonlarını almasınlar.

  • BİROL DİZDAR09 Mayıs 2016 19:20

    Yatırım fon alacaklılara tavsiyem: İflas ertelemelerinin bu yıl 15000 şirketi bulacağı ilgililerce belirtildi.. Şirket iflas erteleme talep ettiği zaman bu şirketin bono ve tahvili hangi yatırım fonundaysa yatırım fon sahipleri de zarar edeceklerdir. Bu durumda tahvil ve bono sahipleri, için SPK şimdiye kadar yatırımcıyı koruyan hiçbir önlem almadı. Yatırımcı aldığı fon içinde ödeme güçlüğü çeken özel sektör şirketlerinin hangisi olduğunu bilemez. Bu durumda bononun ve tahvilin sıfır değere inmesinde uğradığı zarar neden ona ait olsun?Yatırımcıya tavsiyem yatırım fonu alırken içinde -eğer bulabilirlerse- özel sektör bono veya tahvil bulunan yatırım fonlarını almasınlar.

  • İSMAİL09 Mayıs 2016 18:25

    GARANTİ bankası ile birleşti

  • salim09 Mayıs 2016 15:06

    Bir zamanlar Osmanlı bankası vardı,,ne oldu acaba?