E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsanın pozitif duruşu için önemli bir gün---

Borsanın pozitif duruşu için önemli bir gün

Borsanın pozitif duruşu için önemli bir gün
11 Aralık 2014 - 08:50 borsagundem.com

Bugün piyasa gündeminde beklentisi 1,80 milyar dolar olan Ekim ayı cari açık verisi yer alıyor

''Borsa İstanbul’un pozitif duruşu için önemli bir gün…
BIST 100 endeksi dün 83.613-84.490 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü 84.126  seviyesinden yüzde 0,72 değer kazanarak tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,89 değer kazanırken, sanayi endeksi ise yüzde 0,47 değer kazandı.

Dün Euro Bölgesi’nde veri akışının sakin olduğu günde, Avrupa’da gün içerisinde Çin etkisi hissedildi. Çin’de açıklanan Kasım ayı ÜFE ve TÜFE rakamlarına bakıldığında, ÜFE yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 2,7 gerilerken, enflasyon ise beklentilerin altında yüzde 1,4 artış gösterdi. Çin’de söz konusu verilerin ardından hükümetin teşvikleri artıracağı beklentisinin piyasalarda yer edinmesi ile birlikte yükselen Çin hisselerinin olumlu yansıması Avrupa borsalarında görüldü. ABD borsalarının negatif açılışı ile yönünü düşüşe çeviren Avrupa borsaları günü kayıplarla tamamladı. Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya TÜFE verileri ön plana çıkmakta olup, Almanya’da TÜFE’nin aylık bazda değişmesi beklenmezken, yıllık bazda ise yüzde 0,6 artış öngörülmektedir.

ABD tarafında sakin veri akışına rağmen OPEC'in 2015 talep tahminini düşürmesinin etkisi piyasalarda hissedildi. Güne düşüş ile başlayan ABD borsaları OPEC'in 2015 talep tahminini düşürmesinin ardından enerji şirketlerinde görülen aşağı yönlü hareketlerin etkisiyle, gün boyu negatif seyrini sürdürdü. Bugün ABD’de Kasım ayında yüzde 0,4 artması beklenen perakende satışları ile 297 bin beklenen işsizlik başvuruları verileri gündemimize konu olacak.

Yurt içinde ise 3. Çeyrek GSYH verisi açıklandı. Türkiye ekonomisinin 3. Çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,8 büyüme kaydetmesi beklenirken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7’lik bir büyüme gerçekleştirdi. Güne iyimser başlayan Borsa İstanbul beklentileri karşılayamayan büyüme verisinin ardından döviz kurları karşısında değer kaybeden Türk lirasının etkisiyle kısmi bir satış baskı ile karşılaşsa da, pozitif tarafta tutundu. Aynı zamanda gün içerisinde takip edilen TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın “2015 Yılında Para ve Kur Politikası” konulu sunumu sırasındaki konuşmaları Borsa İstanbul’ yükseliş fırsatı verdi. Başçı’nın konuşmasına ilişkin olarak can alıcı noktalar ise, enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 5’e oldukça yakın bir seviyede gerçekleşmesinin mümkün olduğunu ve parasal politikada sıkı duruşun devam edeceğini söylemesi oldu. Başçı’nın konuşmasının ardından yüzde 1’i aşan değer kazançları görülen Borsa İstanbul ABD piyasalarının açılışı ve dünya genelindeki olumsuz hava nedeniyle kazançlarının bir kısmını geri verse de günü pozitif tamamladı. Bugün beklentisi 1,80 milyar dolar olan Ekim ayı cari açık verisi gündemimizde yer alıyor.

Dün endekste yükseliş denemeleri güne hakim olurken, söz konusu yükselişlerde kritik seviye olan 84.500 seviyesine hareketi görülmüş ancak bu seviyeyi kıramamıştır. Bugün endeksin olumlu bir görünüme sahip olabilmesi için 84.500 seviyesini kırıp, ısrarla üzerinde tutunması gerekmektedir. Endeksin 84.500 seviyesinin aşağısında kalması durumunda 83.500 ve 82.500 destekleri hedeflenebilir. Endeksin 84.500 seviyesinin yukarı yönlü test edilip kırılamaması endeks açısından olumsuz nitelik taşımaktadır.''
ALB MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)