E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın ilk çeyrek raporu---

Borsanın ilk çeyrek raporu

Borsanın ilk çeyrek raporu
12 Mayıs 2016 - 13:02 borsagundem.com

MKK-TÜYİD çalışması Borsa Trendleri Raporu’nda çarpıcı rakamlar yer alıyor..

BORSAGUNDEM:COM

MKK ve TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Derneği’nin ortak çalışması Ocak-Mart 2016 Borsa Trendleri  Raporu’nda, halka arzlar, endeks bazında piyasa değerleri, halka açıklık oranları, işlem hacimleri ile yatırımcı türleri bazında dağılım ve performansları detaylı olarak inceleniyor.  Yabancı işlemleri, sayıları, portföy değerleri dahil 12 başlık altında sunulan raporda çarpıcı rakamlar yer alıyor.

Raporda son iki yıldır halka arzlarda görülen düşüşün 2016’nın ilk çeyreğinde de sürdüğü belirtilirken, buna karşılık Borsa İstanbul’da işlem gören 301 şirketin piyasa değerinin ilk 3 ayda dolar bazında %17 arttığı ve 216 milyar dolara ulaştığı ifadesi yer alıyor.

Halka açıklık oranları bölümünde ise, “2016 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla Borsa İstanbul’un halka açıklık oranında 0,14 puanlık bir artış görülürken, Fiili Dolaşım halka açıklık oranında 0,32 puanlık bir düşüş yaşandığı görülmektedir” deniliyor.

Borsa Trendleri (Ocak-Mart 2016) Raporu’nda öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

*Halka Arzlar Ve Endeks Bazında Dağılım
2016 yılının ilk çeyreği son iki yıldır olduğu gibi halka arzlar açısından sakin geçmiştir. Son iki yılda Borsa İstanbul Pay ve Gelişen İşletmeler Piyasası’nda halka arz edilen şirketlerin sağladığı hasılatlarda ciddi azalma yaşanmıştı. (2014: 690 milyon TL, 2015: 119 milyon TL). Bu azalmada yurt dışı ve yurt içinde yaşanan makroekonomik gelişmelerin, belirsizliklerin ve düşük borçlanma maliyetlerinin ciddi etkisi olduğu görülmektedir. Yılın ilk çeyreğinde bir şirketin halka arzından 37 milyon TL hasılat elde edilmiş ve talebin büyük çoğunlukla yurt içi yatırımcılardan geldiği gözlenmiştir. Yılın ilk çeyreğinde BIST TÜM’de işlem gören hisse adedi 2015 yıl sonuna göre azalarak 308’den 301’e düşmüştür.

*Halka Açıklık Oranları
2016 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla Borsa İstanbul’un halka açıklık oranında 0,14 puanlık bir artış görülürken, Fiili Dolaşım halka açıklık oranında 0,32 puanlık bir düşüş yaşandığı görülmektedir. Fiili dolaşım verileri incelendiğinde bir yıl öncesine göre en yüksek artış Ticaret endeksinde görülürken en yüksek düşüş ise holding endeksinde yaşanmıştır. Düşüşte Holding endeksini Mali ve Banka endeksi takip etmiştir. Halka açıklık oranlarında ise yine en büyük artış Ticaret endeksinde görülürken düşüş sadece Sınai endekste görülmüştür. Artış görülen diğer endeksler ise Hizmet ve Teknoloji olmuştur.

*Piyasa Değerleri
2016’nın ilk çeyreğinde küresel piyasalar açısından en önemli belirleyici faktör Amerikan Merkez Bankası FED’in faizleri hangi hızda artıracağı yönünde gelen haberler olmuştur. Mart ayının son günlerindeki gelişmelerle Borsa İstanbul olumlu etkilenmiş ve sonrasında TL’nin özellikle ABD doları karşısında değer kazanımıyla yükseliş trendine girmiştir. Tüm bu gelişmeler sonucunda ilk üç ay sonunda Borsa Istanbul’un piyasa değeri TL bazında %13, ABD doları bazında ise %17 değer kazanmıştır. Yüzdesel anlamda en yüksek artışı Holding endeksi gösterirken Borsa Istanbul’un lokomotif endeksi olan Banka endeksi ABD doları bazında %13 artış kaydetmiştir. Bir önceki yıla göre en yüksek artışı ise %43 ile Teknoloji endeksi gerçekleştirmiştir.

BORSA TRENDLERİ RAPORU’NUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)