E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalar gün içi kazançlarının bir kısmını geri verdi---

Borsalar gün içi kazançlarının bir kısmını geri verdi

Borsalar gün içi kazançlarının bir kısmını geri verdi
17 Haziran 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST’in güne sınırlı kar satışlarıyla başlaması ve gün içinde dalgalı bir seyir oluşması bekleniyor.

BİST: Güne yurtdışına paralel güçlü alımlarla başlangıç yapan BIST-100 endeksi günü %1,26 yükselişle 110.940’dan kapattı. Fed’in şirket tahvilleri alacağını açıklaması sonrası risk alma iştahı tekrar geri dönerken, ABD’den ek teşvik paketi beklentileri ve ilaç haberleriyle birlikte gün içinde yurtdışı borsalar güçlü bir yükseliş sergiledi. Ancak Powell’in temkinli duruşunu devam ettirmesi ve Çin’in başkenti Pekin’de ikinci dalga endişeleriyle tekrar tedbirlerin alınmasıyla yurtdışı borsalar gün içi kazançlarının bir kısmını geri verdi.

TL yurt dışına paralel hafif değer kazanırken CDS’ler de gerileyerek günü 461 seviyelerinden tamamladı. VIX endeksi 34 seviyelerde ve volatilitenin kısa vadede devam edeceğine işaret ediyor.

Endeks 28 seviyesi altına gelmedikçe yurtdışı borsalarda kar satışlarının tekrar güçlenme riski devam edecektir. Yurtdışı borsalar geçen haftaki kayıplarının bir kısmını geri alsa da Covid-19’a ilişkin ikinci dalga endişeleriyle kar satışlarının tekrar güçlenme riskinin halen devam ettiğini düşünüyoruz.

Yurtdışı borsalardaki yükseliş eğiliminin devamı durumunda BIST’in de düşük momentumla yükselişe eşlik etmesi beklenir. Ancak, yurtiçinde de vaka sayısının tekrar artışa geçmesi nedeniyle endeksin yükseliş eğilimini devam ettirme eğiliminde olsa da kısa süreli sert kar satışları yaşanma riskinin devam ettiğini düşünüyoruz.

ABD vadeli endeksleri BIST kapanışına göre hafif negatif seyrediyor. Asya borsalarında ikinci dalga endişeleriyle genel olarak negatif eğilim var. BIST’in güne sınırlı kar satışlarıyla başlaması ve gün içinde dalgalı bir seyir oluşması beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dolar paritesi dün, 6,8418-6,8502 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,19 oranında değer kaybıyla 6,8448 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,24 oranında değer kazandı. Dün borçlanma araçları piyasasında on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 14 baz puan düşüşle günü % 12,14 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Hazine ihaleleri: Hazine dün gerçekleştirdiği 6 aylık (09/12/20 vadeli) iskontolu tahvil ile 3 yıllık TLREF’e endeksli tahvillerin yeniden ihracında toplamda 5,7 milyar TL satış gerçekleştirdi. Yıllık bileşik faiz, iskontolu tahvilde %8,21, TLREF’e endeksli tahvilde %10,64 seviyesinde gerçekleşirken, talebi karşılama oranları da sırasıyla %38 ve % 49 oldu. Geçen haftaki ihraçlarla birlikte Haziran ayı toplam borçlanması 15,2 milyar TL’ye ulaştı. Ay başında toplam 27 milyar TL borçlanma öngören Hazine’nin gelecek hafta da 3 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri bulunuyor. Hatırlanacağı gibi, Hazine Nisan ve Mayıs’ta borçlanma hedeflerinin ve iç borç geri ödemelerinin (her iki yada da 20 milyar TL civarı) çok üzerinde 61 milyar TL ve 76 milyar TL borçlanmıştı.

Böylece, bütçe açığındaki (faiz dışı açıktaki) hızlı yükselişlere karşın, Hazine’nin nakit pozisyonu da rahatlamıştı. Buna bağlı olarak, Hazine’nin iç borçlanmada önceki iki aydaki kadar agresif davranmaması makul karşılanabilir. Bununla beraber, Hazine bu ayki 2,5 milyar $’lık dış borç geri ödemesini de düşünerek, geçen ay yaptığı gibi, yerli yatırımcılara döviz cinsi borçlanma aracı ihracı gerçekleştirebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)