E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada son yaşananlar ‘Hunt biraderler’ hikayesi---

Borsada son yaşananlar ‘Hunt biraderler’ hikayesi

Borsada son yaşananlar ‘Hunt biraderler’ hikayesi
16 Eylül 2022 - 08:14 borsagundem.com

Ali Ağaoğlu ve Hakan Güldağ bu hafta borsadaki dalga boyu yüksek hareketleri ele aldı.

Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ bu hafta Şans Sohbetleri’nde borsadaki dalga boyu yüksek hareketleri ele aldı. İkili özellikle bankacılık hisselerini ‘Hunt biraderler’ hikayesine atıf yaparak değerlendirdi. Ağaoğlu, son fiyatlamaları ‘mekanik’ arıza olarak nitelendirdi ve piyasanın kısa sürede dengeleneceğini söyledi. İşte Güldağ ve Ağaoğlu’nun sohbeti…

Güldağ: Borsa İstanbul’da ciddi yükselişlerin ardından bu hafta sert satış yaşandı. Sene başından bu yana yüzde 200 prim yapan ve son günlerde tavan tavan giden banka hisseleri taban oldular. Bu soluksuz yükseliş için sağlam bir neden bulunamıyordu ama vadeli işlemlerin önemli bir rol oynadığı söyleniyor. Kaldıraçlı işlemler ve yüksek arbitraj sonrasında teminat kapama çağrıları satışları tetikledi deniyor. İlginç bir hafta oldu fiyatlamalar açısından.

Ağaoğlu: Vadeli kontratlarda, küçük miktarda bir teminat yatırarak büyük bir vadeli kontratta uzun pozisyon aldığınızda karşınızda aynı miktarda kısa pozisyon almış olanlar var. Aldıkları o uzun pozisyonların üzerine yeni ve daha yüksek fiyatlarla uzun pozisyon ekleyince açıkta kalan kısa pozisyon taşıyanlar çok daha fazla teminat yatırmak zorunda kaldılar. Bu durum ‘Hunt biraderler’ hikayesine benziyor. Teminatlar arttı. Hem long hem short pozisyon tarafında artırdıkları için büyük ihtimalle o başta uzun pozisyon taşıya taşıya bu işi yukarı çekenler için de bir teminat yetiştirme sıkıntısı oluştu. Eskiden sadece açıkçılar bu teminatı yetiştirmek zorunda kalırken, bu sefer uzun pozisyon taşıyanların da teminat yatırmak zorunluluğu ortaya çıktı. Şu andaki yaşanan olay, bence vadeli kontratlar ve hisse senetleri arasındaki dengesizliğin fotoğrafı.

Güldağ: Ne zaman dengeye oturmasını beklersin?

Ağaoğlu: Teminat nedeniyle son iki günde satışlarla bir dengelenme çalışması oldu. Kısa vadeli teknik analiz sağlıklı yapılamadığı için net bir şey söylemek zor. Ama teminat yapıları genelde 2-3 gün içinde düzelir. Düzelmezse bir gün çok sert bir satış gelir, bütün her şey yerine oturur. Ondan sonra tekrar o sert satıştan sonra toparlanır. Büyük ihtimalle o sert satış önceki gün geldi. Teminat tamamlama ihtiyacından dolayı, onun artçıları sürüyor. İhtimaldir birkaç seans sonra bir yerde dengelenecektir.

Güldağ: Peki orta vadede ne düşünüyorsun borsa için?

Ağaoğlu: Enflasyon ve faiz dengesinin bu kadar absürt olduğu bir ortamda borsanın halen iyi bir alternatif olarak kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Ben bu çıkışı zaten bir anomali olarak görüyordum ve bu sürece mekanik arıza dedim. Yani söylenti ya da yalan bir haber üzerine belki 1-2 hisse senedi tek başına yükselebilirdi eskiden. Ama başta bankacılık olmak üzere böyle blok olarak yükseliş için ana bir trend değişikliği veya bugünlerde olduğu gibi mekanik arıza gerekiyor. Mekanik arıza dediğim; vadeli kontrat, kısa uzun pozisyonlar ve onun karşılığındaki hisse senetleri arasındaki dengesizlikler ve bu dengeyi sağlayacak dengenin ortadan kalkmış olması. Şimdi mekanik arıza yavaş yavaş kırılıp dökülecek. Tekrar yerine yeni bir mekanizma kuracağız, o mekanizmayla da devam edeceğiz. Belli bir fiyat dengesine oturacak piyasa

Günün önemli şirket haberleri 16/09/2022

 

SPK 3 şirketin bedelsiz başvurusuna onay verdi

 

SPK, 19 foreks sitesi hakkında hukuki işlem başlatıyor

 

15 hissenin işlem gördüğü pazar değişiyor

 

En fazla açığa satış yapılan hisseler 15/09/20222

 

En fazla para girişi olan hisseler 15/09/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CB 16 Eylül 2022 12:41

    Özel banklar 3. Çeyrekte de dev karlar açıklayacaklar.. (BDDK) bu dev karlara ki %430 artmış, kimse kayıtsız kalamaz, kalmazZ

  • BORSA MEZARCISI16 Eylül 2022 11:17

    kasım ve ocak ayında dünya da büyük bir finansal kriz olacak ondan sonra taşlar 6 ay içinde yavaş yavaş yerine oturacaktır.

  • Sadi16 Eylül 2022 12:43

    Türkiye’ye yansımaz. Yönetimin şimdiye kadarki tavrı bunu gösteriyor. Bunlar gene dolar bulurlar, borsayı yukarı iteklemeye dvm ederler

  • Mehmet Baydar 16 Eylül 2022 09:57

    4 özel bankanın karları 19-20 ve 23 Milyar. 23 iş C nin.. Üçüncü çeyrek de % 400 ün üstünde kar açıklayacaklar(kaynak.BDDK) . Borsada başka bu devasa karlarda Şirket yok. . Bu nedenle önümüzdeki dönemde de bankalar herkesin göz ucunda olacaklardır.

  • Tahsin Borsacı16 Eylül 2022 12:44

    Bankalara artık kimse kayıtsız kalamaz. Yürüdün mü süper yürüyorlar.

  • Mucise Reis : )16 Eylül 2022 09:15

    Vadlei düşüş alıyorsun... borsa ters... düşüşü nötürlemek için ters yükselik vadeli aşıyorsun... sonra borsa yineters. Vadeliden yeniden nötrüxe etmek için ters vadeli aşıyorsun. Sonra borsadan kar varsa, nakte dönecek iyi kötü paran varsa borçlu diğer kızımları kapatmak için mücadele veriyorsun... sorun şu...  reelde paran yok :D ... vade gelince işler karışacak... Dua ediyorsun.... örnek : benim x şirketim var... 100 bin tl sermayem var. mal aldım 7 ay sonra ödücem, çek kestim verdim 300 bin tl lik :D ne oldu ? o akdar param yok... vadelilerdede kıskaca düşenler, borsada kıskaca düşenler o kadar sermayeleri var mı ? bazı küçüklerin orta hallilerin olmadığı kesin. dualar edip pıyasanın dengelenmesi beklenıyor. Yeni sermaye ile girecekler bu durumda neden nakte dönmeye çalışanların malını alıp zararda beklesın ? yeni gelenlerde yaa en uygun yerden alayım kardeşim diyor.... Yani borsadan anlamayan kaliteye bulaşsın borsa hastası oldusa :D yakarlar acemisen. 

  • Mucise Reis : )16 Eylül 2022 09:07

    Güçlü oligartların işi. Benim 1 milyar dolar param olsun. TÜrkiye ye bankalara sokayım. Nereden bulgun yok. Evim hesabımda yatırım hesabı açayım. İngilterek Tl ihtiyaçlı felan spwa faiz vb gerek yok. Türkiye de bir kaç kankam ile paramı dağıtıp fakrlı şehirlerden bir x hisseye gireyim... vedeliden yukseliş kontratı alıp tabi... sonra k hisseyi satayım vadeliden ters pozisyon satın alıp tabi. Böylece sermaye ile borsayı hoplatayım :D .... Dış güçler mi? iç güçler mi ? İsrailin 5 milyar usd lik oyunumu, rusya, abd oyuncağımı felan filan. Peki bu durumlarda SPk neler yapabilir ? Borsayı teknolojık olarak bu tarz kontrolsüzlüklerdne koruyabiliyor mu ? Aynı durum başka yabancı borsalarda rahatlıkla olabiliyor mu ?

  • Ünal16 Eylül 2022 08:52

    Bugün bankalar tabandan tavana uçacak.

  • Borsacı Osman16 Eylül 2022 08:27

    Şimdi bu işleri geçelimde gerçeklerden sözedelim biraz boşverin uzmanı ekonomisti falanı filanı,aracı kurumların hisse öneri ve beklentilerini hepimiz biliyoruz bu biiiiir,ikincisi yine sözü geçen ekonomist sttatejist mtrAtejist arkadaslarında bilançosu iyi gelmesi muhtemel olan amaaaaaaaaa ikide birde fk ve pd deyip durdukarı banka değerlemesinden çok daha yukarıda olan bu hisselerde alım öneriyorsunuzda nasıl oluyor daha fk sı 2-3 defter değeri 1 civarı olan ve bilançoları 2023 dahil iyi gelecek olan bankalara bir yükseliş manası bulamıyorsunuz????? Uzaya gitmiş değerlemesi çok yüksek olanlara al diyorsunuz hayırdır??? Arkadaslar bunları dinlemeyin bankalar pahalı vs değil olması gereken değerin en az 5-6 kat altında açın bakın dolar bazında neredeler göreceksiniz,kalıcı olan yabancı gerçek manada borsaya geldiğinde görürsüznüz banka ucuzmu pahalımı hiç kulak asmayın pahalı falan değil.