E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada satıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada satıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada satıcılı başlangıç bekleniyor
06 Ocak 2023 - 08:00 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

MEB, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer alan ‘’bir önceki yılın ortalama (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir" ibaresini "yapılacak artış oranı, yılsonu TÜFE oranı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenen oranı aşmayacak şekilde tespit edilir" şeklinde değiştirdi.
TVF Yönetimi Genel Müdürü Ermut: Bu sene itibarıyla nette zararda gözükse de Türk Şeker ve ÇAYKUR, operasyonel olarak kara geçmiş oldular.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 36 saatliğine ateşkes uygulanması talimatın vermesini, Rusya'nın Donbas'ta Ukrayna ordusunun ilerleyişini engellemesi için yapılan bir hamle olarak değerlendirdi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi  Galhau, faiz artış döngüsünün yazın bitmesi gerektiğini söyledi. Faizlerde zirvenin neresi olacağını belirlemek için erken olduğunu belirtti.

AB, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta Ortodoks Noel'i nedeniyle geçici ateşkes ilan etmesini sahte ve ikiyüzlü şeklinde değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Putin'in, ordusunu yeniden toparlamak veya dünyanın kafasını karıştırmak üzere ateşkes ilan etmiş olabileceğini değerlendirdiklerini söyledi.

Price, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek üzere oynadığı yapıcı rolü takdir ettiklerini vurguladığı Türkiye'nin, iki ülke ile ilişkilerini barış umudu için kullandığını söyledi.

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan 11. tur oylamasında da meclis başkanı seçilemedi.

Kansas City Fed Başkanı George, faiz beklentisini %5’e yükselttiğini ve faizlerin enflasyonda istikrarlı bir düşüş görene dek bu seviyelerde kalması gerektiğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı Bullard ise yeni yılda enflasyon cephesinde rahatlama olabileceğini kaydetti.

Ne Olacak?

Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE ve Perakende Satışlar açıklanacak.
• ABD’de İşsizlik Oranı ve Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde satıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksi yeni yılın ilk işlem gününe küresel piyasaların noel tatilinde kapalı olmasının da etkileri ile rekor kapanış gerçekleştirirken, son 3 işlem gününde baskılandı. Salı günü açıklanan yurt içi enflasyon baz etkisinden kaynaklı olarak %64,3’e kadar geri çekilmesi ile birlikte 2022 yılındaki enflasyon temasının dezenflasyon süreci ile fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısının tersi olması algısı sonrasında endeksin baskılandığını düşünüyoruz.

Çarşamba günü son haftalarda yaşadığımız, halka arzlardaki son talep toplama gününün Cuma’ya denk gelmesi ile T2 bakiyesinin düzeltilmesi amacıyla yapılan satışların endeksteki baskıyı artırdığını gözlemledik. Dün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin toplantısında ‘Seçimi daha erkene çekebiliriz’ mesajları ardından BİST100 endeksi baskılandı. Şirket bazlı devre kesicilerin yoğunlaşması ile endeks Eylül ayından bu yana ilk defa devre kesti.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Fed faiz kararı ardından toplantıya ilişkin tutanaklar yayımlandı. Fed, 2023’te faiz artırımına devam mesajları verirken, Son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, finansal koşulların gereksiz gevşemesinin fiyat istikrarını sağlama çabalarına zarar vereceği konusunda uyardı. Piyasa tepkisine baktığımızda faiz artırımına devam mesajları şahin olarak algılanıyor olsa da piyasa bu duruma olumlu tepki verdi. Öyle ki Fed’in bu temkinli duruşu ile VİX endeksi ve Dolar endeksi geri çekildi.

VİOP 30 Endeks kontratında satıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, önceki işlem günü 5.796 - 6.330 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.843 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 20.410 artarak 284.456 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 6.174 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 5.880'in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 6.050 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.700 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 5.880 ve 5.930 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 5.730 ve 5.700 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 06/01/2023

 

SPK 15 internet sitesine erişim yasağı getiriyor

 

Bağımsız denetim şirketine SPK'dan ceza

 

SPK'dan Berkosan'a muhasebe hilesi cezası

 

San-El'e SPK'dan ceza

 

Ege Gübre kayıtlı sermaye sistemine geçecek

 

SPK, 2 şirketin bedelsizine onay verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bülent06 Ocak 2023 09:29

    Tabana satış yazdım. Garanti bankasını Allah belasını versin bir daha borsaya girmem

  • Bik06 Ocak 2023 08:34

    Orta ve uzun vadeli düşünenler kaliteli şirketleri almaya devam ederler, kısa sürede para kazanma peşinde olanlar balon hisselerin peşinde koşarken ters köşe olmaya devam edecekler.