E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada pozitif algıda bozulma---

Borsada pozitif algıda bozulma

Borsada pozitif algıda bozulma
17 Ocak 2014 - 08:53 borsagundem.com

BİST'de dün yaşanan sert satıcılı seyir yerleştirilmeye çalışılan pozitif algıyı yeniden bir miktar bozdu

''İSTEK VAR GÜÇ YOK..
Yurtdışında Dünya Bankası raporu, ABD ekonomisi toparlanıyor sinyali veren bej kitap raporu, Japonya’da düşen yen ve makine siparişleri gibi pek çok data ve gelişme ile piyasaların genelinde iyimser bir hava esedursun bizde ise yurtiçinde yeni rekorlar deneniyor.. Bu rekorlar nedir diye baktığımızda ilk olarak son günlerde çokça sözü edilen ve beklentilere girmiş olan DolarTL ile başlayalım.. 2,20 seviyesini test ederek tarihi rekorunu yenileyen DolarTL burada da durmayarak kısa süre içinde 2,21’in de üzerini test etti ve gün içinde 2,20-2,21 bandından dalgalı bir hareket devam etti, haliyle de 2,60 seviyesi üzerinde bir sepet kur ile karşı karşıya kalmış olduk.
Belirttiğimiz üzere yurtiçi siyasi gündeme hassasiyetin yüksek kalmaya devam etmesi ile piyasaların yurtdışı gelişmelerle bağı giderek zayıflarken, içsel dinamiklerin yanında DolarTL ve Borsa İstanbul arasındaki ters yönlü hareket de giderek belirginleşiyor.. Döviz borcu olan yabancı şirketlerin yanında bir başka endişe kaynağı da aktarım mekanizması üzerinden enflasyon. Her ne kadar etkisinin sınırlı olacağı yönünde açıklamalar yapılıyor olsa da piyasanın 21 Ocak’taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından beklentileri artmaya devam ediyor ancak TCMB Başkanı Başçı’nın Kasım ayındaki açıklamalarına bakıldığında Başçı zaten kısa vadeli faizlerde artışa denk gelecek bir politika uyguluyoruz açıklaması ile önümüzdeki dönemde faiz hamlesinin ilk tercihler arasında olmayacağı sinyali de vermişti. Dolayısıyla gelecek haftanın yurtiçinde en belirgin gündemlerinden biri TCMB toplantısı olacak.
Borsadaki hareketlerin detayına baktığımızda; günün iyi başlamadığını söyleyebiliriz, yüzde 1’in üzerinde bir değer kaybı ile güne başlandıktan sonra 66,745 puana dek bir geri çekilme görüldü, sonrasında 67,000-67,500 bandına sıkışan endeks kapanışa doğru satış baskının hızlanması ile yeniden 67,000’in altına sarktı ve günü %1,89 düşüşle 66,843 puandan tamamladı… Dün ABD’de TÜFE verisinin gelişim göstermekle beraber FED’in hedeflerinin uzağında kalmaya devam etmesi ile Yen başta olmak üzere para birimleri karşısında değer kaybeden dolara rağmen TL’deki değer kaybı ve faizlerde yükseliş eğilimi son birkaç gündür teknik göstergelerin de teyit ettiği BIST’te yükseliş isteğini baskıladı ve dün yaşanan sert satıcılı seyir yerleştirilmeye çalışılan pozitif algıyı yeniden bir miktar bozmuş oldu.
Bu sabah baktığımızda DolarTL hala 2,20 TL seviyesi üzerinde seyrediyor. 68,000 üzerinde tutundukça yeni yükseliş denemeleri ile 70,000 ve 70,500 dirençlerini hedefleyebileceğini düşündüğümüz endeks için 67,000 altında kalındıkça da 66,000 desteğinin de kalıcı olmayabileceğini ve 65,000’e doğru bir hareket görebileceğimizi düşünüyoruz.
Haftanın son işlem gününde veri takvimine bakıldığında; yurtiçinde TCMB’nin Ocak ayı beklenti anketi açıklanıyor olacak. ABD tarafında ise 4.çeyrek bilanço sezonu Bank of NY Mellon, General Electric ve Morgan Stanley ile devam ederken veri tarafında ise konut başlangıç ve inşaat izinleri, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı, Michigan Üni. Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)