E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsada ‘İz’ bırakan satın alma---

Borsada ‘İz’ bırakan satın alma

Borsada ‘İz’ bırakan satın alma
22 Ocak 2014 - 08:28 borsagundem.com

Borsa Gündem'in manşeti üzerine İz Tarım'dan gelen açıklama, gizli kalan gerçekleri ortaya çıkardı...

BORSAGUNDEM.COM

Borsada uzun süre yatırımcıların hafızasından silinmeyecek işlemlerden biri de İz Tarım hisselerinde gerçekleştiriliyor. Borsagundem.com’un haberi önemli bir gerçeği ortaya çıkardı. Şirket daha önce KAP’ta yatırımcılarla paylaşmadığı değerleme raporunu yayınlamak zorunda kaldı. Bu raporla birlikte satın alınan şirketle ilgili çok önemli detaylar ortaya çıktı. Yapılan açıklama ve değerleme raporundan sonra haberimizi yeniden kaleme alarak diğer ayrıntılara yer veriyoruz.

Kısa bir süre önce halka açılan şirket, Kayseri de elma fidanı yetiştiren başka bir şirketi satın almaya karar veriyor. İz Tarım, hayvancılıkla iştigal ediyor. Satın almak istediği şirket Meyfit ise elma ve fidan üreticiliği yapıyor. İz Tarım’la sermayesi 500 bin lira olan Meyfit’in ortakları arasında akrabalık ilişkisi bulunuyor.

 RAKAMLAR KAFA KARIŞTIRIYOR

250 bin lira nominal değerli hisseyi 3 milyon 300 bin liraya alıyorlar, yani hisse başı 13.20 lira ödüyorlar, şirketin yarısına ortak olmak için. Yapılan açıklamalarda da beher bölünen pay oranı 100 TL gösteriliyor ve beher pay için 1.320 TL ödeneceği belirtiliyor.

Rakamların bu şekilde verilerek yatırımcıların kafasının karıştırılmak istendiği öne sürülüyor. Aslında şirket bir hisseyi 13.20 liraya alıyor.

Piyasa değeri 20 milyon olan İz Tarım’ın, hiçbir stratejik özelliği olmayan, parası olan herkesin çok daha uygun fiyatlara faaliyete geçirebileceği 500 bin lira sermayeli bir şirketi, özkaynak değerlemesi baz alındığında neredeyse iki katı üzerinden 6 milyon 600 bin liraya satın alması normal mi?

Haberimizden sonra KAP’a yapılan açıklamada Şirket şu ayrıntılara yer verdi:

"20 Ocak 2014 tarihli Kamuoyu Aydınlatma Platformunda ('KAP') yayınlanan 'Finansal Duran Varlık Edinilmesi'ne yönelik açıklamamıza istinaden, bugün bir internet sitesinde yayımlanan habere istinaden aşağıdaki açıklamanın kamuoyuna yapılması gereği duyulmuştur.

Merkezi İstanbul'da üretimi ve yatırım yeri Kayseri de bulunan Meyfit Tarım ve Fidan Üreticiliği Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin Yönetim yetkisi ve % 50 hissesi  3.300.000 TL karşılığı şirketimiz tarafından devralındığı daha önceden kamuoyu ile paylaşılmıştır.

13 Ocak 2014 tarihli değerleme raporu sonucu bulunan toplam hisselerin değeri 9.020.273 TL olarak bulunmuştur. 20 Ocak 2014 tarihinde KAP'ta yapılan açıklamamızda değerleme raporu sonucu bulunan değer olarak %50 hisse değerine tekabül eden 4.510.136 TL açıklanmıştır. Şirketimiz tarafından ilgili finansal duran varlığın edinilmesi esnasında ödenen tutar ise karşılıklı pazarlık sonucu tespit edilen 3.300.000 TL olup, değerleme raporu sonucu ulaşılan tutardan %26.8 oranında iskontolu bir fiyattır.
Şirketimiz bu satın alma sonrası halka arz sürecinde planlanan meyve ve meyve fidanı yetişitiriciliği sektöründe önemli bir yatırım gerçekleştirmiştir. Buradaki amacımız ise daha önceden halka arz sürecinde izah edilen ve açıklanan üretim ve satış kanallarımızı çeşitlendirerek riskimizi minimize etmektir.

Ayrıca yayınlanan haberde satın aldığımız şirketin sadece 500.000TL'lik bir yatırımı olan şirket olarak lanse edilmesi yanlış bir açıklamadır. Meyfit Tarım A.Ş. daha önce KAP yayınladığımız açıklamalarımızda ifade ettiğimiz üzere elma ağacı bahçeleri ve sertifikalı fidan yetiştirme bahçesi olan Kayseri deki tek şirket olma özelliğine sahip olup modern soğuk hava deposu işletmeciliği ve paketleme tesisi olan bir şirkettir. Kamuoyunun bilgisine duyurulur.”

DAHA ÖNCE NEDEN AÇIKLANMADI

20 Ocak tarihinde KAP’a yapılan açıklamada ise değerleme raporu sonrası bulunan tutar olarak 4 milyon 510 bin 136 lira olarak yazıyor. Ancak bu tutarın şirketin yüzde 50 hissesine denk geldiği yönünde bir beyanda bulunulmuyor.

Bugün yapılan açıklamada ise ilk kez şirketin değerinin 9 milyon lira olduğu kamuoyuyla paylaşılıyor. 14 Ocak tarihinde yapılan açıklamada da şirketin toplam değeriyle ilgili hiçbir açıklamanın olmaması dikkat çekiyor. Şirket ile ilgili değerleme raporu da haberimizden sonra yapılan açıklamada kamuoyuyla paylaşılıyor.

Şirketin, alımı gerçekleştirdikten sonra KAP’a gönderdiği değerleme raporunda, en büyük hissedar Bizz Kurumsal Yönetim Danışmanlığı ile Mehmet Özcan, Mehmet Araç, Ahmet Araç, Mustafa Özcan ve Murad Yürüdü’nün şirket ortakları arasında olduğu yazılıyor. Halka açık İz Tarım’ın büyük ortakları ise Sinan Araç ve Aynur Özcan. İlişkisi olan kişilerden yapılan bir alım olduğunu, şirket bir önceki açıklamasında da beyan ediyor.

Haberimizden sonra açıklanan ve yatırımcıların alım gerçekleştirildikten sonra okuma fırsatı bulduğu değerleme raporunda ilginç ayrıntılar dikkat çekiyor.

Bugün yapılan açıklamayla öğreniyoruz ki 9 milyon lira değer biçilerek alınan Meyfit, son üç yılda sürekli zarar yazmış. 2011 yılında 726 bin, 2012 yılında 348 bin, 2013 yılında da 792 bin lira zarar etmiş.

ÖZKAYNAK DEĞERLEMESİNE GÖRE FİYAT 3.3 MİLYON LİRA

9 milyon 900 bin lira değer biçilen ve 6 milyon 600 bin liraya satın alınan 500 bin lira sermayeli şirkete, özkaynak değerlemesinde biçilen değer 3 milyon 390 bin lira. Piyasa değeri halka açık şirketlerle kıyaslandığında özkaynakları 1 milyon 700 bin lira eksi çıkıyor ve piyasa değeri ise eksi 3 milyon 417 bin lira oluyor.

Değerleme raporunun sonuç bölümünde ise şu ayrıntılara yer veriliyor:

“Özkaynak değeri, şirketin geçmiş performansı, sermaye ve kar birikimi için bir gösterge teşkil etmektedir. Bununla birlikte ilgili rakamlar şirketin ileriye dönük büyüme hedeflerini gösterme konusunda yetersiz kalabilmektedir. Şirket 2009 yılından 2013 yılına kadar sürekli yatırımda olduğu için faaliyetlerinden de gelir elde edememiş olup, sermayesini de kaybetmiştir.
Benzer şirket değeri için şirketin henüz yatırım sürecinde olması sebebiyle özkaynak birikiminin olmaması ve şirketin ileriye yönelik büyüme hedeflerini gösterme konusunda yetersiz kalması sebebiyle ilgili rakamlar şirketin gelecek potansiyelini yansıtmakta yetersiz kalmaktadır.
Yukarıda belirtilen yöntemlerden İNA Yöntemi şirketin ileriye yönelik nakit yaratma potansiyelini göstermek açısından önemlilik arz etmektedir. Bu nedenle şirketin değerinin belirlenmesinde İNA Yöntemi’nin tercih edilmesinin adil ve makul ve makul bir dayanak oluşturacağı görüşündeyiz.”

SATIŞ RAKAMLARI BİR ANDA ŞİŞİYOR

Değerleme raporundaki bir diğer ayrıntı ise 2013 yılı sonu itibarıyla 790 bin lira olan satış rakamının 2014 yılı için 2 milyon 291 liraya yükselmesinin öngörülmesi. 2011 yılında şirket 259 bin lira satış yaparken satışların maliyeti 596 bin lira olarak gerçekleşiyor. 2012 yılında ise 329 bin liralık satışa karşın satışların maliyeti 542 bin lira oluyor. 2013 yılında ise 790 bin liralık satış rakamına göre satışların maliyeti 1 milyon 213 bin lira oluyor. 2014 yılında ise satışlar 2 milyon 291 liraya yükseltilirken satışların maliyeti 1 milyon 303 bin lirada kalıyor. Gerçekleşen bilançolara göre şirket sürekli zarar ederken, tahmini rakamlarla bir anda kâra geçiyor ve rakamlar katlanarak artıyor.

Diğer taraftan yapılan sermaye artırımı da değerleme kriterlerini etkiliyor. Zaten İz Tarım, şirketin 4 milyon 400 bin liralık sermaye artırımına 2 milyon 200 bin lira olarak iştirak ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • galerici30 Ocak 2014 16:35

    adanalının pazarlamacıları iyi titiz aslan okan tabiiki abileride çok iyi istanbullu ankaralı payaslı

  • ali24 Ocak 2014 00:11

    adana tayfası yıne bulmuslar mılletın kannı emerler

  • Zerafet23 Ocak 2014 22:53

    Halka arz yapıldığında 2 kat talep geldiğini günlerce yazan siz değilmiydiniiz? SPK nın asıl cezayı sizin gibilere kesmesi lazım

  • berrna 23 Ocak 2014 17:20

    bir zamanlar tüyofesör vardı sonunuz öle olacak

  • Abir23 Ocak 2014 14:55

    Bu sonradan olma kurumlar böyle şirketlere alet olarak bindikleri dalı kesiyorlar. Yakında yatırımcı kalmayacak piyasada bu kurum da kapanıp gidecek. Böylelerini çok gördük. Ah alan onmuyor.

  • Abiri23 Ocak 2014 14:34

    halka arzı yapan kuruma bakın ne döndüğünü anlarsınız.

  • bak sen23 Ocak 2014 14:25

    bu güzel çalışmayı kim yapmış peki ?

  • Değerli23 Ocak 2014 14:20

    kim yapmış bu değerleme çalışmasını?

  • sütlü nuriye23 Ocak 2014 14:19

    kim yapmış bu arzı ? talebi çok olur

  • takkiye23 Ocak 2014 14:17

    güzel bir değer katma çalışması olmuş, güzel şişirme yapmışlar, kim yapmış bu arzı?

  • alim23 Ocak 2014 14:06

    Bravo borsa gündem .İnşallah spk da sizin sayfalarınızı okuyordur. Belki bu işlemi iptal eder. Bu resmen şirketin içini boşaltmak. Bazı küçük ve yeni kurulan aracı kurumlar yetki belgelerini kötüye kullanıyor. Üç kuruş için bu değerlemelerle yatırımcının canını yakıyor. Böylelerinin bu piyasadan temizlenmesi gerek.

  • kamil23 Ocak 2014 11:09

    SPKnın önemli nitelikteki işlemler ve ayrılma hakkı tebliği 12/2 maddesine göre ilişkili taraftan edinilen mal için ayrılma hakkı doğmuyorsa bunun için "bu madde kapsamında değerlendirilen işlemlere ilişkin olarak gerekçeli yönetim kurulu kararı, ilgili bilgi ve belgelerle birlikte Kurulun özel durumlara ilişkin düzenlemeleri uyarınca kamuya açıklama yapılması gerekiyor. Ama böyle bir açıklama görmüyoruz.

  • Malım var22 Ocak 2014 22:12

    Ben halka arzdan beri taşıyorum kendimce analiz ettim 350 eder ordan satarım. Çarpıtmayın

  • misafir22 Ocak 2014 14:38

    valla eğer aksel ve euromda da bunlar varsa inşallah bunu da onlar gibi yaparlar:) baksana uçmuş kağıtlar. mesele doğru yerde çıkabilmek...

  • kırık hakan22 Ocak 2014 12:33

    ünlü piyasa dolandırıcısı ba.. k.. burada beyler.cambaza bak oynuyorlar

  • ekspertiz..22 Ocak 2014 12:31

    bu ekspertiz raporlarının hepsi sabun yapılıyor. sonra resdmi rapor gibi millete yutturuluyor. büyük dolandırıcılıklar ekspertiz raporlarında oluyor. SPK artık müdahale etmeli.

  • yaman eref22 Ocak 2014 11:20

    Aşşağıdaki arkadaş tekfene yazmış neden katılmadığınızı açıklarmısınız arkdaşlar.doğru.nerden nereye düşen bir tekfen inşaat kendini 7.00 tlnin üzerine atmadıkça geçen yılın yatırımcı zararını kapatamaz.kaldıki üzerine dedim.böyle 5.20 lerde sürterek yada sürttürülerek değil.tekfende aşırı bir spekülatör baskısı olduğu kesin.neden bimer ve spk bu ulusal 30 hissesini inceletmiyor.kimler neden baskı kuruyor diye?

  • misafir22 Ocak 2014 11:13

    kime inanacağımızı şaştık ,syn borsa gündem yetkilileri şirketden açıklama geldi !!! bağımsız denetim raporuna göre iskontolu aldıklarını yazmışlari siz pahalı!! diyorsunuz !!! lütfen yayınlarınızı yanlı ! yapmayınız son zamanlarda yanlı yayınlarınız oldukça dikkat çekici,küçük yatırımcıları korumaktan doğru bilgilendirmekten öte bilgi veriyorsunuzu lütfen dikkat ediniz bizler mağdur oluyoruz !!!

  • DD22 Ocak 2014 11:12

    EUROM VE AKSELDE DE AYNI ADAMLAR VAR

  • mağdur22 Ocak 2014 10:36

    geçmişi boşverin adamlar aksel de tuzağa düşürecek adam arıyor spk incelesin

  • cahiller22 Ocak 2014 10:34

    bir de haberi doğru okusanız. elimde hisse var yanlış yönlendirmeyin insanları

  • tekfenzede22 Ocak 2014 10:15

    tekfen inşaat yazıklar olsun sana.aslında seni taşıdığını zanneden spekçüke.

  • SPK22 Ocak 2014 10:07

    adamlar izahnameye de yazmışlar

  • yeter tutuklama istiyoruz22 Ocak 2014 10:05

    çeteler artık tutuklansın. masak, kaçakçılık organize suçlar artık el koysun. YETERRRR..

  • KEMAL22 Ocak 2014 10:03

    KAP da geçen haberleri doğru okumamışsınız.4,5 milyon değer Meyfit in % 50 sinin değeri görünüyor. Adamlar aslında iskontolu almışlar. Benim gibi hissede pozisyonu olan yatırımcıları mağdur ediyorsunuz.

  • Hakan kırık22 Ocak 2014 10:02

    Burayı fonlayan bahad.. Kar..... Diyorlar.

  • ali dayı22 Ocak 2014 09:52

    kardeşimböyle ucube senetlerden uzak durun,memsadan kazıklandık,3,24 den 14 kuruşa geldi,spk nerde,spk uykuda,ozaman imkb 30-50 lerden ayrılma

  • Serkan22 Ocak 2014 09:34

    Şirketin içini boşaltma operasyonu.