E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada hafif alıcılı açılış bekleniyor---

Borsada hafif alıcılı açılış bekleniyor

Borsada hafif alıcılı açılış bekleniyor
30 Mart 2021 - 08:53 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 32.404 artarak 3.240.577’ye yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 1.325 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 154 kişi artarak 31.230’a yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.975.108.
• Sağlık Bakanlığının açıkladığı Kovid-19 verileriyle hazırlanan yeni risk haritasına göre, çok yüksek riskli grubunu gösteren kırmızı kategorideki illerin sayısı, 58 şehre ulaştı. Çok yüksek ve yüksek riskli 70 ilde, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cumartesi ve Pazar günleri uygulanacak.
 
• Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de %50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek .
• Ramazan ayında ülke genelinde hafta sonu sokak kısıtlaması olacak .
• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vatandaşlarımıza evlerinde tuttukları altınları ve dövizleri ekonomiye kazandırmaları çağrısında bulunmak istiyorum, bundan rahatsız onlarlar var, ama "win-win" durumuyla bundan kazanç sağlanmasını istiyorum .
• TCMB Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı. Yerine Mustafa Duman getirildi.
• ABD Başkanı Joe Biden: Amerika’da tüm yetişkinlerin %90’ı 19 Nisan’a kadar korona virüsü aşısı olmaya hak kazanacak . Virüsle savaşımız hala bitmedi. Şimdi gevşeme ya da kutlama zamanı değil. Eyaletler yeniden açılma çabalarını askıya almalı.
• Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze ve uzaktan eğitim faaliyetlerine il bazlı kararlarla devam edileceğini açıkladı.
• Suudi Arabistan'ın, OPEC ve müttefikleri tarafından Mayıs ve Haziran aylarına kadar uzatılan petrol kesintilerini desteklemeye ve ayrıca yeni bir korona virüs kapanma dalgası ortamında petrol fiyatlarını artırmak için kendi gönüllü kesintilerini genişletmeye hazır olduğu bildirildi.
• Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Yemeksepetinin hacklenmesinden dolayı 21,5 milyon kişinin etkilendiğini açıkladı. Kurum konuya ilişkin incelemenin devam ettiğini belirtti.
• Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong'da seçim sisteminin değiştirilmesini onayladı .
• Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo'nun görevinden istifa edeceği açıklandı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Almanya’da öncü TÜFE verisi açıklanacak.
• Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 6 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret edecek.
• ABD Başkanı Joe Biden, yarın ulaşım odaklı teşvik paketini açıklayacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Korona virüs pandemisinde 3. dalga korkusu küresel piyasalarda tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Virüsün bir ve birden fazla mutasyona uğraması sonrası daha hızlı yayıldığı haberleri ile Avrupa’da ülkeler tekrar sert tedbirlere tekrar gitmeye başladı.

Diğer tarafta ise Süveyş Kanalı’nı kapatan Ever Given gemisinden iyi haber geldi. Dev konteyner gemisinin karaya oturması sebebiyle 6 gündür kapalı olan Süveyş Kanalı'nda kurtarma çalışmaları başarılı oldu. Süveyş Kanalı'nı kapayan gemi yüzdürüldü. Süveyş Kanalı'nı kapatan ve bu nedenle günde ortalama 9,6 milyar dolar zarara neden olduğu belirtilen geminin yüzdürülmesi üzerine, Avrupa ve Asya Piyasaları yeni haftanın ilk işlem gününe pozitif başladı.

Hareketli ve volatilitenin yüksek olduğu bir haftayı geride bırakan yurtiçi piyasaların, yeni haftada öncelikli gündem maddesi yurt içindeki gelişmeler olacak. Olası kabine değişikliği gündemin ilk sırasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta zorlu bir süreç geçiren iç piyasalar bu haftaya %0,26 oranında yükselişle 1.385 seviyesinden başlangıç yaptı. Kura rağmen BİST100 endeksi pozitifliğini kaybetmedi ve günü %0,75 oranında yükselişle 1.392 seviyesinden tamamladı. İnşaat sektörü payları %7,48 oranında değer kazanırken, finansal kiralama faktöring sektörü payları %2,68 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edilen direnç seviyeleri 1.400 - 1.407 - 1.416 olacakken, destek seviyeleri ise 1.384 - 1.374 - 1.367 olacak.

Dolar /TL tarafında ise Naci Ağbal’ın görevden alınmasıyla geçen hafta hızlı yükseliş yaşadı ve haftayı 8,14 seviyesinden kapatmıştı. Kur geçen hafta %10 yükseliş göstermesinin ardından yeni haftanın ilk işlem gününde de yükselişine devam etti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarıyla kur geri çekilse de ilerleyen saatlerde yönünü tekrar yukarı çevirdi. Seans içinde en düşük 8,01’i gören Dolar / TL, dün 8,20 seviyesine kadar yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, başkanlığında ilk faiz kararının verileceği Nisan ayında veya sonraki aylarda gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantılarında “hemen faiz indirileceği önyargısını” doğru bulmadığını belirtti. Bloomberg’in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Kavcıoğlu, “Yeni dönemde de kararlarımızı kurumsal bir para politikası anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Pazartesi günü 1.420 - 1.451 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.445 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 16.843 artarak 513.819 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.450 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.470’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.650 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.425 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.457 ve 1.468 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.436 ve 1.425 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 30/03/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)