E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rotasyonu yatırım stratejilerini değiştirecek mi?---

Borsa rotasyonu yatırım stratejilerini değiştirecek mi?

Borsa rotasyonu yatırım stratejilerini değiştirecek mi?
11 Ocak 2022 - 13:07 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyona karşı hamleleri, teknoloji hisselerinden çıkışı başlattı. Faiz oranlarında artış, 2021’in yatırım temalarını geçersiz kılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yıl yüksek riskli büyüme hisselerinden, daha güvenli ve değerinin altında işlem gören ‘değer’ hisselerine sert bir rotasyonla başladı. Bu durum ise yatırımcılar için oldukça engebeli bir piyasa ortamı yarattı. ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 yıl başından bu yana %4 düşüş gösterdi ve 2021 yılındaki %27’lik yükselişinin bir kısmını kaybetti. Satış dalgası teknoloji hisselerinin yoğunlukta bulunduğu Nasdaq endeksinde çok daha sert gerçekleşti.

Endeks yıl başından bu yana %7 düşüş yaşadı ve geçtiğimiz yılki yükselişin yaklaşık dörtte biri kaybedildi. Yüksek büyümeli teknoloji hisselerindeki yükseliş ise piyasa gözlemcileri için sürpriz değil. Business Insider’ın haberine göre 2021 geçtiğimiz şubat ayında spekülatif hisselerin zirveye ulaşmasının ardından, 2014 yılında kurulan Ark Invest’in en kötü yılı oldu. Ancak daha küçük spekülatif büyüme hisselerindeki zayıflık, Google, Microsoft ve Apple gibi dev sermayeli teknoloji hisselerindeki yükselişin gölgesinde kaldı.

Dev hisseler geçtiğimiz yıl sırasıyla %65, %52 ve %35 yükseldi. Piyasalardaki durum bu yıl değişiyor. Aynı şirketler yıl başından bu yana sırasıyla %8, %7 ve %4 düşüş yaşadı. Dev sermayeli teknoloji hisselerindeki düşüşler, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın ekonomik koşullar karşısında para politikalarında değişime gitmesiyle tetiklendi. FED’in iki temel hedefi tam istihdam seviyesine ulaşmak ve fiyat istikrarını sağlamak.

Korona virüs pandemisi döneminde işsizlik oranının %15’e yükselmesinin ardından FED faiz oranlarını düşürerek tüketici talebini canlı tutmaya çalıştı ve kredi piyasasının açık kalmasını sağlamak için tahvil alımı programını başlattı. Bu durum aynı zamanda şirketlerin de krediye erişimini sağladı. Bu politikalar işsizlik oranının %4’e gerilemesini sağlarken, ABD’de enflasyon 1982 yılından bu yana görülmemiş seviyelere ulaştı. JPMorgan’ın tahminlerine göre ABD ekonomisi rekorlara hazırlanırken, FED de yükselen enflasyonla mücadeleye odaklanıyor.

Bu politika değişimi ise yüksek değerlemelerle işlem gören büyüme hisseleri ve kripto paralar gibi riskli varlıklar için kötü haber. Kripto paralar faiz oranlarında yükseliş potansiyeli karşısında, çok daha yüksek volatilite seviyeleriyle karşı karşıya kaldı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre yüksek faiz oranları, yüksek sermaye maliyeti anlamına geliyor. Bu da büyüme gösteren şirketlerin borçlanarak büyüme kapasitesini düşürüyor. Aynı zamanda yüksek tahvil getirileri de yatırımcılara spekülatif hisselere yatırım yapmaktan çok daha güvenli bir yatırım imkanı tanıyor.

Bu şekilde de hisselerde boğa piyasasını destekleyen, alternatifsizlik tezini ortadan kaldırıyor. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirisi pazartesi sabahı %1,80 seviyelerinde görüldü. Bu nedenle de tahvillerin, hisselerden önemli ölçüde çıkışı tetikleyebilmesi ve yatırımcılar için çekici bir alternatif oluşturabilmesi için uzun bir yolu var. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili 2000 yılında dot-com balonunun patlamaya başladığı dönemde %6’nın üzerindeydi.

Bu nedenle de yatırımcılara teknoloji patlamasından elde ettikleri getirileri korumaları için önemli bir güvenli liman sağlıyordu.

Borsa rotasyonu uzun vadeli yatırımcılar için, çıkış zamanının geldiği anlamına gelmiyor. Aksine özellikle de geçen haftanın düşüşlerinden etkilenen portföylerin gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. BlackRock’tan Russ Koesterich, “rotasyon evet, çıkış hayır” diyerek yükselen faiz oranlarına karşı duruşunu açıkladı. Aynı zamanda “oranlardaki değişim, sektör ve stil tercihlerinin değişmesi gerektiği anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı.

Spekülatif hisselere yatırım yapan bireysel yatırımcıların görmezden geldiği çeşitlendirme, yatırımcıların piyasalardaki volatiliteye karşı en önemli koruma aracı olmaya devam ediyor.

JPMorgan CEO’su 4 faiz artışına rağmen rekor büyüme bekliyor

 

Altın tırmanışa geçti

 

Borsa İstanbul düşüşe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)