E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul’da sanayi atağı---

Borsa İstanbul’da sanayi atağı

Borsa İstanbul’da sanayi atağı
17 Nisan 2016 - 07:53 borsagundem.com

Geçen hafta endekste ağırlığı yüksek sanayi hisselerin gerçekleştirdiği yeni zirve hareketiyle birlikte BİST 100 Endeksi yılın en yüksek seviyesi olan 86.254’ü test etti.

Borsa İstanbul, sanayi hisselerinin öncülüğünde yılın en yüksek seviyelerine tırmanırken BİST Sanayi Endeksi yeni zirve yaptı. Endekste ağırlığı yüzde 4.43 olan Ereğli Demir Çelik yılbaşından bu yana yüzde 56.58 prim yaparken Arçelik yüzde 44.59 yükseldi. Petkim’in değer artışı ise yüzde 31.70 oldu. kardemir D’deki değer artışı yılbaşından bu yana yüzde 41.28 seviyesinde bulunuyor.
Aynı dönemde BİST 100 yüzde 19.30 oranında değer kazandı. Sanayi hisselerinin değer artışı BİST 100 Endeksi’nin neredeyse iki katı kadar. Bu durum sanayi endeksinin yeni zirvesine çıkmasına imkan tanırken BİST 100 Endeksi’nin 2013 zirvesinin dahi gerisinde kalmasına neden oldu.
Elbette bunda bankaların hantal kalmasının etkisi büyük. Özellikle de İş Bankası ve Halkbank’ın yükselişe ayak uyduramadığı gözlendi. Ancak Akbank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Vakıflar Bankası endeksin üzerinde performans göstererek borsayı yukarı taşımada etkiliydiler.
Hafta içerisinde 86.254’e kadar yükselen endeksin direnç seviyesi teknik olarak 87.000 seviyesiydi. Bu seviyeye yaklaşılması satışları getirdi. Yukarı yönlü her atak yüzde 40’lara varan getirilerin oluştuğu hisselerde kâr realizasyonlarını beraberinde getirebilecek. Söz konusu hisseler, endeks üzerinde de ağırlığı yüksek olduğu için BİST 100 Endeksi’nin de aşağı doğru kaymasına neden olacaktır.

Borsada dinlenme zamanı
Borsa İstanbul’da çok hızlı gerçekleşen işlemler ve zirvede yorgunluk belirtileri düzeltme zamanının geldiğini gösteriyor. Ancak endeks bu hafta 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde tutunursa yeniden zirveyi hatta üzerini deneyebilir. 84.500’deki yedi günlük ortalamanın altına kayması 20 günlük ortalamanın bulunduğu 82.750 ve 50 günlük ortalamanın bulunduğu 79.784 seviyesinin test edilmesine neden olacaktır. Nisan ortası kârların realize edilmeye başladığı dönem olarak öne çıkabilir. Yükseliş sonrası hisse senetlerinde düzeltmelerin yaşandığını görmek şaşırtmamalı. Bu da zamana yayılan bir süreç olacaktır. Bu nedenle satış yapanların bir süre beklemesi gerekecek. BİST 100’de yeni zirve denemeleri ise satış fırsatı olacaktır. 15 Şubat’ta 69.436 seviyesini test ettikten sonra yükselişe geçen endeks, iki ayda yüzde 23 değer kazandı. Son bir ayda alım yapılsa bile yüzde 8.28’lik bir getiri söz konusu ki azımsanacak bir oran değil. Yeni bir çıkış dalgası yaşanacak ancak endeksin düzeltmesi sonrasında beklenmeli. Düzeltme öncesi yukarı hareketler ise yatırımcılar için satış fırsatı taşıyacak. 

Yabancı paylarının 2016 ivmesi zayıf
Borsa İstanbul geçtiğimiz yıl kasım ayında gerçekleşen milletvekili seçimi sonrasında gördüğü en yüksek 84.354’ün üzerine çıkarak 2016’nın en yüksek seviyesine çıktı. Borsadaki yabancı payları da aynı dönemde artarak yüzde 64.18’e çıktı. Yabancı paylarındaki artışa rağmen kasım seçiminden hemen önce ulaşılan yüzde 65.33 oranındaki payın gerisinde kaldığı da dikkatlerden kaçmıyor. Bu durum endeksin çıkışına imkan veren gücün sınırlı kaldığı izlenimini veriyor.

Doha toplantısı ve petrol 
Borsa İstanbul yükselirken, faizlerde düşüş, kurda da yatay hareketlilik gözlendi. Piyasalardaki bu iyimser dalga elbette yurtdışı piyasalarında yaşanan risk iştahındaki artıştan kaynaklanıyor. Risk iştahının devam edip etmeyeceği şüphesiz küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı.
Bu kapsamda küresel boyutta hareket eden sermayenin gözü şimdilerde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşecek toplantıya çevrilmiş durumda. Dünya petrol üretiminin yüzde 70’ine yakınını gerçekleştiren 16 ülkenin biraraya geleceği Doha toplantısında ana Gündem petrol arzını dondururken petrol fiyatının çıkışını destekleyebilmek. Piyasadaki fiyat hareketleri ise yatırımcıların görüşmeden sonuç çıkmasını beklemediği izlenimini veriyor. ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)